Εξίσωση πολλών παραμέτρων οι ανθεκτικές πόλεις

Η τελευταία νεροποντή που μετέτρεψε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης σε ποτάμια, ήρθε για μια ακόμα φορά να επιβεβαιώσει πως η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει δραματικά τη συχνότητα των ακραίων φαινομένων και την πρόκληση της διαχείρισης των επιπτώσεών τους. 
Σίγουρα, τμήματα της δυσάρεστης μεγάλης εικόνας που αντικρύσαμε, οφείλονται σε προβλήματα που μπορούν να εντοπιστούν και να διορθωθούν σε σχετικά σύντομο χρόνο, ώστε να μην επαναληφθούν στο εγγύς μέλλον, τα ίδια προβλήματα στην ίδια ένταση.
Όμως, ακόμα κι αν η υποχώρηση των υδάτων από το μεγαλύτερο μέρος της πόλης σε σχετικά σύντομο χρόνο μετά την ακραία νεροποντή, αποκατέστησε την κανονική λειτουργία της πόλης, δεν μειώνεται το μέγεθος του προβλήματος για εκείνους που υπέστησαν το μεγαλύτερο κόστος των συνεπειών,  με αυτοκίνητα που "βούλιαξαν" έστω και προσωρινά, ή σε υπόγειες ως και ισόγειες αποθήκες ή καταστήματα με εμπορεύματα που καταστράφηκαν ή έπαθαν σημαντικές ζημιές.
Το γενικότερο συμπέρασμα είναι πως στην εποχή που ο όρος "ανθεκτικές πόλεις" έχει μπει στην καθημερινότητα ευρύτερων κοινωνικών και επιστημονικών ομάδων, πέραν ημών των Μηχανικών, οι πόλεις μας, χτισμένες προ δεκαετιών, σε εποχές άλλων απαιτήσεων και προτεραιοτήτων, αλλά και με συγκεκριμένες προδιαγραφές, δεν είναι όσο ανθεκτικές θα επιθυμούσαμε.
Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει φυσιολογικά μετά από αυτή τη διαπίστωση, είναι: μπορούν να γίνουν;
Η απάντηση είναι εύκολη. Ασφαλώς μπορούν. Τι χρειάζεται; Πολιτική βούληση, επιστημονική γνώση και επάρκεια, πρόσβαση σε τεχνικά μέσα και πρώτες ύλες και τελικά... χρήματα. 
Ξέρω τι σκέφτεστε οι περισσότεροι: Πως μοιάζει εύκολη αυτή η απάντηση στη θεωρία. Όμως τι γίνεται στην πράξη;
Οι απαντήσεις που καλούμαστε να δώσουμε στο επιστημονικό και τεχνικό σκέλος της πρόκλησης, είναι πάντα αναγκαίο να συνοδεύονται στην "εξίσωση", από τις απαντήσεις που απαιτούνται στο πολιτικό και στο δημοσιονομικό σκέλος, τόσο από την Κεντρική Κυβέρνηση, όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του ΤΕΕ/ΤΚΜ να υπηρετεί αποτελεσματικά τον ρόλο του, ως επιστημονικός και θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, αυτό το σύνολο της εξίσωσης θα το διερευνήσουμε και θα το αναδείξουμε το ερχόμενο φθινόπωρο με το συνέδριο "Safe Thessaloniki" που θα διοργανώσουμε από κοινού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το SAFE GREECE, και το οποίο δεν θα ανέφερα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, αν δεν μεσολαβούσε αυτή η εμπειρία της Θεσσαλονίκης.

TOP