Κλιματική αλλαγή: Καταπολέμηση των αιτίων αλλά και αντιμετώπιση των συνεπειών

Είναι πολλά τα συμπεράσματα που εξάγονται ή αναμένεται να εξαχθούν μετά από περαιτέρω αναλύσεις των επόμενων ημερών, όσον αφορά στους στόχους που αναλαμβάνονται από τους ηγέτες του κόσμου στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκώβη.
Ωστόσο, παρά το γεγονός της αυξημένης ευαισθητοποίησης που καταγράφεται – ειδικά από τη Διάσκεψη του Παρισιού και μετά-  αποτελεί κοινή ομολογία ότι στο εγγύς μέλλον, είμαστε υποχρεωμένοι να ρίξουμε το βάρος σε υποδομές και σε δομές αντιμετώπισης των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής σε βάθος αρκετών ετών, διότι η αντιμετώπιση των αιτίων του προβλήματος, και μάλιστα υπό το βάρος τη κρίσης που εκτινάσσει το ενεργειακό κόστος, αποτελεί μια χρονοβόρα πρόκληση.
Παρά τις εκφρασμένες καλές προθέσεις των ηγετών που παραβρέθηκαν, η απουσία ή μειωμένη εκπροσώπηση χωρών που πρωταγωνιστούν στον «πίνακα» παραγωγής ρύπων, με «βαρύ» περιβαλλοντικό αποτύπωμα αποτελεί πηγή προβληματισμού.
Αν στην εξίσωση προσθέσουμε την εμπειρία της αργής προόδου επί των στόχων της Διάσκεψης του Παρισιού και  τον χαμηλό πήχη προσδοκιών που ετέθη στην συνάντηση των G20, αντιλαμβάνεται κανείς, πως η ούτως η άλλως αυξημένη ανάγκη για κάθε κράτος να προχωρήσει σε ένα μακρόπνοο πρόγραμμα για τη θωράκιση κοινού, πόλεων και υποδομών απέναντι στην ορατή προοπτική επιδείνωσης των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής -και εννοώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα- αποκτά χαρακτηριστικά πρόκλησης διαρκείας.
Μέσα σε μια Ευρώπη που δείχνει διατεθειμένη  να πρωταγωνιστήσει στην προαγωγή της υιοθέτησης καλών εθνικών και εταιρικών πρακτικών για το Κλίμα, σ` αυτή την κατεύθυνση της βραχυπρόθεσμης θωράκισης εύλογα καλείται να κινηθεί και η Ελλάδα. Προστατεύοντας ζωές, περιουσίες, αλλά και τα δίκτυα, που με τη σειρά τους στηρίζουν την οικονομία, ενώ παράλληλα εργάζεται για να συμβάλει στο μέτρο που της αναλογεί, στην καταπολέμηση των αιτίων του προβλήματος.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ με προτάσεις του και παραγωγικές θέσεις, που συχνά προηγούνται των γεγονότων, είναι παρόν για να υποστηρίξει την προσπάθεια, θέτοντας στην υπηρεσία της Πολιτείας το επιστημονικό κύρος και την εμπειρία δεκαετιών...

TOP