Ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γεώργιου Τσακούμη, στο 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης

Επιτρέψτε μου κατ` αρχάς να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου προς το ΕΛΙΝΕΚΑ και προσωπικά στο Γιάννη Μπελενιώτη και σε σας ως επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, για ένα συνέδριο που έχει γίνει πλέον θεσμός και προσφέρει ώθηση στον δημιουργικό διάλογο για το μέλλον της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αποτελεί τιμή για μένα να μετέχω στις συνεδρίες του μαζί με εκλεκτούς συνομιλητές, και εύχομαι το επόμενο να διεξαχθεί υπό κανονικές συνθήκες, χωρίς τους περιορισμούς της πανδημίας.

Επίσης εύχομαι, το επόμενο να είναι και το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο του ΕΛΙΝΕΚΑ που θα διεξαχθεί σε συνθήκες αισθητής ανάπτυξης, αφού μέχρι τώρα, εκ των πραγμάτων έχει κληθεί να εκφράσει την προσδοκία της, καθώς γεννήθηκε και εξελίχθηκε σε μια περίοδο κρίσεων. Από την μακρά οικονομική κρίση και τους περιορισμούς των μνημονίων, περάσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε μια διαρκή προσαρμογή, σε μια άλλη κρίση, υγειονομική, με νέους περιορισμούς.

 Σήμερα οι περισσότεροι δείκτες της οικονομίας υπαγορεύουν μια εύλογη αισιοδοξία για το κοντινό μέλλον. Διότι ασφαλώς καταγράφεται μια αναπτυξιακή δυναμική, αλλά προφανώς έχουμε ακόμα να διανύσουμε αρκετή απόσταση, μέχρι αυτή η δυναμική να εκφραστεί σε μεγαλύτερο εύρος, να γίνει αισθητή δηλαδή στην καθημερινότητα μεγαλύτερων τμημάτων της κοινωνίας και να αποκτήσει τη σταθερότητα που θα μπορέσει να ονομαστεί «κανονικότητα».

Σε ότι αφορά τον τεχνικό κόσμο, και το πεδίο των υποδομών και γενικότερα των κατασκευών, ο κλάδος βίωσε με δύο εντελώς διαφορετικούς τρόπους τις δυο κρίσεις που ανέφερα.

Στην οικονομική κρίση, υπήρξε ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα θύματα. Από βαρόμετρο και πυλώνας ανάπτυξης, έγινε θύμα και μάρτυρας της ύφεσης. Αναστολή οικοδομικής δραστηριότητας, περιορισμοί των δημοσίων επενδύσεων, απουσία αντικειμένου, ήταν τα χαρακτηριστικά εκείνης της περιόδου, με τον τεχνικό κόσμο να δοκιμάζεται, όπως η πλειονότητα των Ελλήνων.

Στην υγειονομική κρίση, που μας περίμενε μόλις αρχίσαμε να βγαίνουμε από την οικονομική, ο κλάδος μας κλήθηκε να διαδραματίσει διαφορετικό ρόλο. Να γίνει το «ρελαντί» της οικονομίας. Να διατηρήσει δηλαδή, έστω και υπό αντίξοες συνθήκες, ενεργά τα εργοτάξια που είχαν αρχίσει εκ νέου να δημιουργούνται και να γίνει με τον τρόπο αυτό, ένα ανάχωμα περιορισμού των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Τώρα, όσο κλισέ κι αν ακουστεί ο όρος, ο κλάδος των κατασκευών καλείται να πρωταγωνιστήσει εκ νέου ως ατμομηχανή μιας νέας περιόδου ανάπτυξης. Ακόμα και υπό τις συνθήκες μιας νέας, τρίτης κρίσης, της ενεργειακής η οποία ελπίζουμε να έχει μικρότερη διάρκεια και πιο μικρή επίπτωση σε βάθος χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση η Κεντρική Μακεδονία, αποτελεί ένα σημαντικό μέτωπο της συνολικής προσπάθειας, ενώ η  καινοτομία είναι ένα χαρακτηριστικό που θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας.

Από πολλές απόψεις, όπως ανέφερα πρόσφατα σε ένα άρθρο μου, έχουμε την ευκαιρία για μια περίοδο «νέας ανασυγκρότησης» στη χώρα. Αυτή τη φορά, ο στόχος είναι ο ψηφιακός και -από κοντά- ο ενεργειακός μετασχηματισμός της χώρας, αλλά και η ανάγκη για μια νέα γενιά υποδομών προσαρμοσμένων στις προκλήσεις που θέτουν η κλιματική αλλαγή και η αδυσώπητη φθορά των υφιστάμενων υποδομών υπό το βάρος πολυετούς ελλιπούς συντήρησης.

Η πρόκληση περιλαμβάνει επενδύσεις στην καινοτομία, την  ευρυζωνικότητα, με το internet of things να πρωταγωνιστεί στην κατασκευή «έξυπνων» κτιρίων, αλλά και «έξυπνων» υποδομών που υποστηρίζουν τις μεταφορές, το εμπόριο, την υγεία, σχεδόν τα πάντα.

Με συστήματα τηλεματικής για τη γρήγορη διάχυση πληροφορίας και τον συντονισμό των υπηρεσιών μέσα από κέντρα ελέγχου, με συστήματα επικοινωνίας ανάμεσα στα πράγματα και στους χρήστες τους, με βιοκλιματικές παραμέτρους, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να βάζουν την παράμετρο της «πράσινης ανάπτυξης» δυναμικά σε κάθε μελλοντικό σχεδιασμό, με δορυφορικά συστήματα, και δομές αξιολόγησης γεωχωρικών δεδομένων, να θέτουν ένα νέο πλαίσιο καταγραφής του πεδίου και ένα νέο πλαίσιο, πρόληψης, προετοιμασίας και αντίδρασης στις προκλήσεις και στις απειλητικές εκφάνσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε, ότι αυτή η «νέα ανασυγκρότηση» εγκυμονεί και το «κατασκευαστικό θαύμα» που ονειρεύεται η περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Νέες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, με έντονο το στοιχείο των νέων τεχνολογιών, έρχονται να «παντρευτούν» με νέες υποδομές και εγχειρήματα που βρίσκονται στην αφετηρία – όπως το Thess Intec, to Fly Over, τα νέα σιδηροδρομικά έργα, το μεγάλο κι οραματικό εγχείρημα για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Σ’ αυτά προσθέτουμε επιτέλους την προοπτική σταθερού ρυθμού ολοκλήρωσης άλλων υποδομών που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το έργο του Μετρό.

Η καινοτομία, προφανώς δεν είναι μόνο ο προορισμός, αλλά είναι και το εργαλείο. Και αυτό εκφράζεται μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό πολλών διαδικασιών και στο πεδίο της τεχνικής δραστηριότητας, με το Τεχνικό Επιμελητήριο να πρωταγωνιστεί σε πολλαπλές εκφάνσεις αυτής της διαδικασίας.

Εργαλεία όπως η πλατφόρμα e-άδειες, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ο Ψηφιακός Χάρτης, ωθούν την Ελλάδα πολλά χρόνια μπροστά.

Από την άλλη μεριά, μεγάλα εγχειρήματα όπως ο νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, ή το έργο του κτηματολογίου, συνιστούν μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν τη βάση, που απαιτεί μια αναπτυξιακή διαδικασία για να είναι βιώσιμη και να διαθέτει νέες απαντήσεις σε σύγχρονες ανάγκες.

Και επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε την κλιματική αλλαγή…

Είναι απαίτηση της εποχής, μια σειρά ενεργειών και έργων που θα προσπαθήσουν να μετριάσουν το πρόβλημα, είτε μιλάμε για αντιπλημμυρικές και αντιπυρικές υποδομές και προφανώς – όπως αποδείχτηκε πρόσφατα – οργανωτική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, είτε μιλάμε για μια εκτεταμένη προσπάθεια ενίσχυσης υφιστάμενων υποδομών.

Και όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουν πάντα σαν τελικό κριτήριο επιτυχίας την ποιότητα ζωής. Το βιοτικό μας επίπεδο δηλαδή.

Το μεγάλο στοίχημα για την Πολιτεία, αλλά και για το περιφερειακό πολιτικό, διοικητικό και τεχνοκρατικό δυναμικό, είναι να γίνουν όλα όσα χρειάζονται, σε παράλληλους χρόνους.

Να μη βάλουμε δηλαδή τους στόχους μας, σε έναν κυκεώνα ιεραρχήσεων και ανακατατάξεων προτεραιοτήτων, υπό το βάρος, άλλοτε της επικαιρότητας και άλλοτε της όποιας δημοσιονομικής αναποδιάς.

Αλλά αντίθετα, πρέπει να τρέξουμε σε όλα τα πεδία ταυτόχρονα εάν είναι δυνατόν, χωρίς να μένουν πίσω στόχοι. Κάθε χαμένος ή καθυστερημένος στόχος, είναι χαμένος χρόνος, είναι ο κίνδυνος να μείνουν συνάνθρωποί μας πίσω...

Και νομίζω ότι στο σημείο αυτό οφείλω να κάνω μια αναφορά στην αδήριτη ανάγκη, να υπάρξει ειδική μέριμνα για την αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με έργα και δράσεις που θα αλλάζουν το σκηνικό και θα δίνουν νέες δυνατότητες στους Δήμους και στους κατοίκους αυτών των περιοχών. Περιβαλλοντική αναβάθμιση, περισσότερο πράσινο και νέες επιχειρηματικές δυνατότητες που να συνδυάζουν την ανάπτυξη με μετριασμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Κλείνοντας, θα σταθώ σε ένα άλλο μεγάλο εγχείρημα που αφορά την πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτό της αναμόρφωσης του Παραλιακού Μετώπου που εφόσον ολοκληρωθεί θα αποτελέσει έργο πνοής και ουσίας για την πόλη, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, για την προσέλκυση επενδύσεων και επισκεπτών.

Ο βαθμός συνεννόησης, που απαιτείται ανάμεσα στους Δήμους που "διατρέχει", στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην κεντρική Κυβέρνηση, σε φορείς και ιδιώτες που θα λάβουν μέρος στην υλοποίηση του σχεδιασμού, μπορεί να μείνει στην ιστορία, ως πρότυπο για τις επόμενες γενιές και για την μητροπολιτικότητα που χρόνια τώρα στο ΤΕΕ επισημαίνουμε ότι χρειάζεται η διοίκηση της Θεσσαλονίκης.

Αυτό το εγχείρημα, θα είναι η σφραγίδα συνεισφοράς της δικής μας γενιάς στην μορφή και τη λειτουργία της πόλης. Και μ` αυτή τη φιλοσοφία, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ στην Κεντρ. Μακεδονία στηρίζει πλήρως το έργο, στον σχεδιασμό του οποίου, άλλωστε, έχει συμβάλλει ενεργά από τα πρώτα του στάδια.

Με την ίδια πίστη, στις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, το ΤΕΕ/ΤΚΜ θα συμβάλλει στην  υλοποίησή κάθε εγχειρήματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας.

TOP