(2014-2016) Μ.Ε. Αρχιτεκτονικών Θεμάτων

ΣΥΝΘΕΣΗ
Η Μόνιμη Επιτροπή Αρχιτεκτονικών Θεμάτων συγκροτήθηκε στις 09.07.2014 (Αριθμ. Αποφ. Δ.Ε. Α1/Σ7/09.07.2014).
Στη σημερινή της σύνθεση, η ΜΕ αποτελείται από τους:
1. ΓΚΑΝΙΛΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΜ
2. ΔΟΥΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΜ, Πρόεδρος ΜΕ
3. ΖΗΣΗ ΣΟΦΙΑ ΑΜ
4. ΖΟΥΡΝΑ ΜΑΡΙΑ ΑΜ
5. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ ΑΜ
6. ΜΑΝΟΥ ΔΩΡΑ  ΑΜ
7. ΑΝΘΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΤΣΕΛΛΑ ΑΜ
8. ΜΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΑΜ
9. ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜ
10. ΣΚΑΡΛΑΚΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΦΟΣ ΑΜ
11. ΤΣΑΛΔΑΡΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΑΜ
12. ΧΟΡΟΖΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜ
Σύνδεσμος με ΔΕ ορίστηκε η ΜΑΣΤΑΓΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΜ
Επιμελήτρια της ΜΕ ορίστηκε η ΜΑΓΝΗΣΑΛΗ ΕΛΕΝΑ, Υπάλληλος του ΤΕΕ/ΤΚΜ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

Η Μ.Ε. συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 03.09.2014 και έως σήμερα έκανε 6 συνεδριάσεις.


ΘΕΜΑΤΑ

 • Αστικό Περιβάλλον – Αστικές Αναπλάσεις

  Μικροί Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί – Δράσεις στην Κεντρική Μακεδονία
  Πραγματοποιήθηκαν τρείς (3) Διαγωνισμοί σε συνεργασία με τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Σερρών.
  Η Μ.Ε. συνέταξε τις προδιαγραφές και υποστήριζε για τα διαδικαστικά θέματα τις Κριτικές Επιτροπές, ενώ βοήθησε και στην πραγματοποίηση των σχετικών εκθέσεων.
  Ανάπλαση Θαλάσσιου Μετώπου Θεσσαλονίκης
  Με αφορμή την εξαγγελία Ανάπλασης Δυτικού Θαλάσσιου Μετώπου Θεσσαλονίκης από τον Γ.Γ. Δημοσίων Έργων Σ. Σιμόπουλο έγινε σημείωμα στην Δ.Ε. από τον Πρόεδρο της Μ.Ε. σχετικά με την αντιμετώπιση του θαλάσσιου μετώπου. Η Δ.Ε. με βάση το κείμενο αυτό εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου (4747/24.11.2014). Η Μ.Ε. επεξεργάστηκε το θέμα και αποφάσισε να συγκροτήσει σχετική Ο.Ε.
 • Αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς

  Πρόγραμμα για την ένταξη αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων - μνημείων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020
  Η Μ.Ε. σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων & Μνημείων) προγραμματίζει σχετική εκδήλωση.
  Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΚΑ για τα κενά και εγκαταλελειμμένα κτίρια
  Επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου και διαμόρφωση κειμένου (παρατηρήσεις, διορθώσεις, προσθήκες).Πρόταση ρυθμίσεων για την επανάχρηση εγκαταλειμμένων ή κενών διατηρητέων κτιρίων
 • Σύγχρονο Αρχιτεκτονικό Έργο

  Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής 2014
  Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, μετά από πρόταση της Μ.Ε., διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Healthy Cities, Happy Cities», σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Union Ιnternationale des Architectes (UIA), το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (ΣΑΘ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής, τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014.
  Απονομή βραβείων από το Ελληνικό Τμήμα της UIA, στις διακριθείσες ελληνικές ομάδες αρχιτεκτόνων, στο συνέδριο της UIA στη Νότιο Αφρική, από την Φανή Βαβύλη, εκπρόσωπο του ελληνικού τμήματος της UIA.Παρουσίαση ομάδων νέων αρχιτεκτόνων/καλλιτεχνών της πόλης μας, από τη Μόνιμη Επιτροπή Αρχιτεκτονικών Θεμάτων. Παρουσίαση prezi online.Διάλεξη με θέμα «Κοπεγχάγη: Πόλη για παιδιά», από τον Κώστα Πουλόπουλο, αρχιτέκτων που δραστηριοποιείται στη Δανία.Παρουσίαση του έργου και της μελέτης του αρχιτέκτονα Jan Gehl πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά και τη δραστηριότητα στην πόλη, από τις Παρασκευή Ταράνη, Γαρουφαλλιά Κατσαβουνίδου, αρχιτέκτονες.Προβολή ντοκυμαντέρ «Human Scale» του αρχιτέκτονα Jan Gehl.Έκθεση των βραβευμένων ελληνικών συμμετοχών, στο συνέδριο της UIA στη Νότιο Αφρική και προβολή video σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης.Δελτίο Τύπου (3807/07.09.2014).Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής 2015

  Διοργάνωση της Δράσης «OPEN HOUSE» στη Θεσσαλονίκη
  OPEN HOUSE THESSALONIKI
  Διοργάνωση υπό την αιγίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. και με την υποστήριξη πολλών τοπικών φορέων.

   

 • Ζητήματα Άσκησης της Αρχιτεκτονικής
  Υποβλήθηκαν στο Τμήμα Επαγγελματικών Θεμάτων, προτάσεις για τα παρακάτω Σεμινάρια Μικρής Διάρκειας, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
  - Σεμινάριο με τίτλο «Διαχείριση Τεχνικών Έργων»
  - Σεμινάριο με τίτλο «BIM – Building Information Modelling»
  - Σεμινάριο με τίτλο «Φως / Φωτισμός ως δομικό στοιχείο φυσικό ή τεχνητό»
   
 • Άλλα θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή
 1. Ενημέρωση για την επιλογή, από τον ΣΑΔΑΣ, των μελετών που θα συμμετέχουν στα  βραβεία Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe. Μετά την απονομή των βραβείων ο ΣΑΔΑΣ θα πραγματοποιήσει έκθεση με όλες τις μελέτες που υποβλήθηκαν.
 2. Επιστολή της Ομάδας ΚΗΠΟΣ³ με αίτημα την υποστήριξη από το ΤΕΕ/ΤΚΜ των δράσεων τους για την πιλοτική εφαρμογή των παραγωγικών κοινοτικών κήπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.


ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με τον Προγραμματισμό της Μ.Ε. υπό συγκρότηση είναι οι παρακάτω Ο.Ε.:

 1. Ο.Ε. «Αρχιτεκτονική για παιδιά»
  Συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και με τους εκπαιδευτικούς των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων.
 2. Ο.Ε. «Δημόσιος Χώρος στη Θεσσαλονίκη: Το Θαλάσσιο Μέτωπο»
 3. Ο.Ε. «Αναζήτηση και Ανάδειξη του διαθέσιμου δημόσιου χώρου στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης»
  Οι  Ο.Ε. (2) και (3) θα εργασθούν από κοινού για την προετοιμασία της Ημερίδας «Δημόσιος Χώρος στη Θεσσαλονίκη: Το Θαλάσσιο Μέτωπο»
 4.  Ο.Ε. «Διερεύνηση των δυνατοτήτων υλοποίησης έργων αστικής ανάπτυξης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης» μετά από πρόταση της Μ.Ε. Ανάπτυξης – Χωροταξίας, η οποία έγινε αποδεκτή και ορίστηκαν  για συμμετοχή τα μέλη Μ. Ζουρνά και Γ. Χορόζογλου.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 1. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2014
  Εκδήλωση με θέμα «Happy Cities, Healthy Cities», σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Union International des Architectes (UIA), το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής, (06.10.2014)
 2. OPEN HOUSE THESSALONIKI 2014-2015
  Διοργάνωση υπό την αιγίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. και με την υποστήριξη τοπικών φορέων.
 3. ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2015


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΙΤΩΝ

 1. SPECIAL (Spatial Planning and Energy for Communities In All Landscapes)
  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το ΤΕΕ/ΤΚΜ ως Πολλαπλασιαστής του βασικού εταίρου ΟΡΘ. Το πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των σχεδιαστών του χώρου, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν τις καλύτερες βιώσιμες ενεργειακές λύσεις στις νέες και τις υφιστάμενες οικιστικές εγκαταστάσεις.
  Στο πλαίσιο του προγράμματος το ΤΕΕ/ΤΚΜ θα πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις (διαλέξεις, σεμινάρια, workshop κλπ), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Χωροτακτών (ΣΕΜΠΧΑ) και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (ΣΑΘ). Οι Μ.Ε. Αρχιτεκτονικών Θεμάτων, Ενέργειας & Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης & Χωροταξίας, θα συμμετέχουν με εκπρόσωπο τους στη σχετική Οργανωτική Επιτροπή. Από τη Μ.Ε. Αρχιτεκτονικών Θεμάτων είναι ο Δ. Δούμας.
  Ημερίδα με θέμα «Μεταφορά Καλών Πρακτικών και Κατάρτιση Μελών», με συμμετοχή των Πολλαπλασιαστών και ομιλητές την εκπρόσωπο του επικεφαλής εταίρου Diane Smith, Head of European Affairs TCPA – Town and Country Planning Association of London και τον Mats Johan Lundström, Πανεπιστήμιο KTH / Royal Institute of Technology, Τμήμα Αστικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος, Σουηδία. (05/03/2015)
  Συμπλήρωση του WorkShop

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Μ.Ε. 2014-16
TOP