Απολογισμός ΤΕΕ/ΤΚΜ 2020: Παραγωγικό “αποτύπωμα” εν μέσω πανδημίας

 

Το 2020, κατ`ουσίαν πρώτο έτος θητείας της νέας Διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ξεκίνησε με τη δυναμική μιας χρονιάς με ιδιαίτερες αναπτυξιακές προοπτικές για την χώρα και την Κεντρική Μακεδονία, προοπτικές στις οποίες εξ` αρχής προσαρμόστηκε ο προγραμματισμός της νέας Διοικούσας Επιτροπής για τη θητεία 2020-2024 (βλ. ΕΔΩ).

Κανείς δεν περίμενε, ή μάλλον καλύτερα, κανείς δεν είχε ακόμα αντιληφθεί, ότι το εν εξελίξει επιδημικό «επεισόδιο» της Κίνας, που παρέμενε μέχρι και τον Ιανουάριο ακόμα στην 3η ή 4η θέση των ειδήσεων της επικαιρότητας, θα μεταβαλλόταν ραγδαία σε πανδημία. Μια απειλή διαφορετική, από έναν αόρατο εχθρό, ο οποίος θα «σάρωνε» την υφήλιο, προκαλώντας αμέτρητες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και τεράστια πλήγματα σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις πτυχές της παγκόσμιας οικονομίας.

Παρά τον οικουμενικό αιφνιδιασμό, δεν «παγώσαμε». Μετά τον ούτως ή άλλως έγκαιρο προγραμματισμό, προχώρησε χωρίς να χαθεί ούτε στιγμή η συγκρότηση των Μονίμων Επιτροπών (βλ. ΕΔΩ), καθώς και των Διαρκών Ομάδων Εργασίας (βλ. ΕΔΩ).

Για την πραγματική οικονομία της Ελλάδας, που βρισκόταν σε βηματισμό ανάκαμψης μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, το «χτύπημα» ήταν και παραμένει δυσβάσταχτο. Ο τελικός απολογισμός του νέου κύκλου ύφεσης μένει να πραγματοποιηθεί μετά την έλευση και αξιοποίηση των εμβολίων, ορίζοντας και τη νέα αφετηρία επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, με στόχο την επιστροφή σε θετικό αναπτυξιακό πρόσημο στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Καθ` όλη τη διάρκεια της χρονιάς που παρέρχεται και του 1ου έτους της θητείας της νέας διοίκησης, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, σ` αυτό το περιβάλλον της πανδημίας και των ανατροπών κάθε «κανονικότητας», κλήθηκε να προσαρμοστεί ταχύτητα και το έπραξε.

Η Διοικούσα Επιτροπή συνέχισε να λειτουργεί αδιαλείπτως σε συντονισμό με τους Προέδρους των Μονίμων Επιτροπών ακόμα και μέσω τηλεδιάσκεψης (βλ. ΕΔΩ) και κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις:

1) Συνέχισε και συνεχίζει να στηρίζει τους συναδέλφους και τον κλάδο, στον βαθμό που «πρωταγωνιστεί» στις λίγες εκείνες δραστηριότητες -ιδιαίτερα στο πεδίο των δημοσίων έργων και διαδικασιών- που παρέμειναν ενεργές ή έστω σε υπολειτουργία, διατηρώντας ζωντανή την προσδοκία της «κανονικότητας».

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ παρέμεινε από την αρχή της πανδημίας ενεργό, με αυστηρή προσαρμογή στα πρωτόκολλα ασφαλείας του ΕΟΔΥ, προσαρμόζοντας ανάλογα την καθημερινή εξυπηρέτηση των μελών του, ώστε να συνεχιστεί τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά εξ` αποστάσεως (ΕΔΩ), ενώ και στις εσωτερικές λειτουργίες και για το συντονισμό της Δ.Ε. με τις επιμέρους  Μόνιμες Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας, ενεργοποιήθηκαν μηχανισμοί τηλεδιάσκεψης (βλ. ΕΔΩ), γεγονός που αξιοποιήθηκε και για την αναβάθμιση της τακτικής επαφής και συνεργασίας της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ με τις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές (βλ. ΕΔΩ).

Φρόντισε είτε με τις δικές του τακτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, είτε με τη στήριξη και προώθηση αντίστοιχων πρωτοβουλιών του κεντρικού ΤΕΕ, να ενημερώνει για τα μέτρα της Πολιτείας κατά του Covid, ιδιαίτερα στους χώρους δραστηριοποίησης των μηχανικών (βλ. ΕΔΩ) να ευαισθητοποιεί επί της ανάγκης πιστής εφαρμογής των μέτρων προστασίας από την πανδημία (βλ. ΕΔΩ , ή ΕΔΩ και ΕΔΩ), αλλά και να προάγει πρωτοβουλίες για τον εμπλουτισμό ή την προσαρμογή τους, όποτε κρίθηκε αναγκαίο, αλλά και τη διεκδίκηση στήριξης των πληγέντων από τις επιπτώσεις της πανδημίας συναδέλφων (βλ. ΕΔΩ). Μεριμνώντας πάντα, για τη διαρκή ενημέρωση επί των αλλαγών που αφορούσαν στην καθημερινή επαφή των συναδέλφων με τις υπηρεσίες του Δημοσίου κατά την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους (βλ ΕΔΩ ),  ενώ κατέθεσε και προτάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία για την αποτελεσματικότερη δυνατή διαμόρφωση τέτοιων μεταβολών για την ενίσχυση και προστασία των συναδέλφων είτε λειτουργούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως εκπρόσωποι τεχνικών εταιρειών που απασχολούν και προσωπικό άλλων ειδικοτήτων (βλ. ΕΔΩ)

2) Ήταν παρόν με τεκμηριωμένες απόψεις σε όλα τα μεγάλα θεσμικά ζητήματα.

Στην κορωνίδα βρίσκεται το υπόμνημα του ΤΕΕ/ΤΚΜ που συμπεριλαμβάνει διαχρονικές και νέες θέσεις του Τμήματος, επί όλων των θεμάτων αρμοδιότητάς του, το οποίο παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την καθιερωμένη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη επ` ευκαιρία των εγκαινίων της ΔΕΘ, που φέτος περιορίστηκε λόγω πανδημίας στην διοργάνωση ενός οικονομικού φόρουμ ευρείας θεματολογίας (ΕΔΩ).

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ένωσε τη φωνή του στην απαίτηση και επίτευξη σοβαρών αλλαγών στο χωροταξικό νομοσχέδιο, ενώ πρότεινε σχετικά και τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας στη Θεσσαλονίκη (ΕΔΩ).

Υποδείχθηκαν εγκαίρως σειρά προβλημάτων στο θέμα των αναθέσεων των ΣΒΑΚ (ΕΔΩ) και ζητήσαμε την επίσπευση έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ (ΕΔΩ), ενώ πρόσφατα το Τμήμα κατάθεσε και τις απόψεις του επί του Σχεδίου Νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (ΕΔΩ).

Μετά από μακρά προεργασία, κατέθεσε εμπεριστατωμένες απόψεις σε όλες τις διαβουλεύσεις. προχώρησε σε παρεμβάσεις σε θέματα εκπαίδευσης, όπως στην περίπτωση της κατάργησης μαθημάτων στο Γενικό Λύκειο (ΕΔΩ), ενώ προ ημερών υπέβαλε σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων βελτίωσης, επί του Σχεδίου Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΔΩ)

Κατατέθηκαν θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ του επί του Νομοσχεδίου για την Ανακύκλωση επισημαίνοντας σημεία που χρήζουν επανεξέτασης (ΕΔΩ), ενώ στο σημερινό Newsletter θα δείτε σε επόμενο θέμα και τις θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ επί του νομοσχεδίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις (ΕΔΩ).

Και βέβαια το Τμήμα διατύπωσε τις προτάσεις του για τα μείζονα θέματα της πόλης και της Περιφέρειας:

Υπέβαλε προτάσεις μετά από αίτημα του Δήμου Παύλου Μελά και τη συγκρότηση σχετικής Ομάδας Εργασίας, επί του θέματος της καύσης RAF/SRF  στη βιομηχανία ΤΙΤΑΝ (βλ. ΕΔΩ)

Ομάδα Εργασίας του Τμήματος, αξιολόγησε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΧΣ για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ και την πέριξ αυτού διαμόρφωση της περιοχής της Τούμπας, επισημαίνοντας σημεία που επιδέχονται εφικτές βελτιώσεις (ΕΔΩ)

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχοντας σαφή και διαχρονική θέση και άποψη για το θέμα της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, συνυπέγραψε τη σχετική παρέμβαση φορέων της πόλης στη συζήτηση του ΣτΕ, υποστηρίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει ταχύρυθμα το έργο με τη μέθοδο που έχει επιλεγεί, της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων (ΕΔΩ).

Στο δε σημερινό Newsletter σε επόμενο θέμα, περιλαμβάνονται οι θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ στη διαβούλευση της Α΄ φάσης του Masterplan για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό περιοχών της Θεσσαλονίκης (ΕΔΩ).

3) Στάθηκε ενεργά στο πλευρό της συντριπτικής πλειονότητας των συναδέλφων που επέστρεψαν στην δίνη της επαγγελματικής δυσπραγίας ή απραξίας, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Συνέβαλε σε συντονισμό με την κεντρική διοίκηση του ΤΕΕ στη διεκδίκηση δίκαιων όρων στήριξης των οικονομικά πληγέντων μηχανικών (βλ. ΕΔΩ)

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ υπέβαλε προτάσεις και αιτήματα για την αναστολή ή παράταση διαδικασιών όποτε κρίθηκε αναγκαίο, είτε για την καλύτερη εξυπηρέτηση και προστασία των συναδέλφων, είτε για την προστασία της αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας των ιδίων των διαδικασιών από τις επιπτώσεις της πανδημίας και των κατά περίπτωση περιορισμών που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της διασποράς της. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι παρεμβάσεις για το θέμα των αυθαιρέτων (ΕΔΩ) , των αδήλωτων τετραγωνικών προς τους ΟΤΑ (ΕΔΩ) και βεβαίως του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» (ΕΔΩ).

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έθεσε στη διοίκηση του ΤΕΕ το ζήτημα της εξασφάλισης ένταξης των πληγέντων από την πανδημία μηχανικών  στη ρύθμιση για το Επίδομα Ειδικού Σκοπού (βλ. ΕΔΩ)

4) Ακόμα και εν μέσω lockdown συνεχίστηκε η παροχή υπηρεσιών, αδιάλειπτα.

Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στην έγκαιρη ολοκλήρωσης της δράσης για την ανάσχεση του brain – drain για 100 μηχανικούς που περιελάμβανε Συμβουλευτική, Επιμόρφωση και Πιστοποίηση (https://eng.edu.gr/ ), ενώ στις αρχές του νέου χρόνου θα ξεκινήσει το δεύτερο πρόγραμμα που υλοποιεί το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με τον ΣΕΠΒΕ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και του ΕΚΤ (όπως και το προηγούμενο) για  τη βελτίωση δεξιοτήτων και την απασχόληση  260 ωφελούμενων μηχανικών και επιστημόνων πληροφορικής.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ οργάνωσε σεμινάριο για τις ΜΠΕ  (ΕΔΩ),  το οποίο και θα επαναλάβει μετά την επιτυχία του αλλά και τη μεγάλη ζήτηση.

Σε μια από τις τελευταίες εκδηλώσεις στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, πριν την έναρξη των περιορισμών λόγω πανδημίας, το Φεβρουάριο, αναδείχθηκαν περιθώρια βελτίωσης και εμπλουτισμού των προδιαγραφών και των κανόνων επεμβάσεων σε υφιστάμενα κτίρια, ώστε να καλυφθούν όλες οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί κατά την εκπόνηση μελετών στατικής επάρκειας και ενίσχυσης κτιρίων (ΕΔΩ).

Δεν σταμάτησε ούτε λεπτό η ενημέρωση και η υποστήριξη των μηχανικών από τις υπηρεσίες (Θέματα ΝΟΚ, Επαγγελματικά, Αυθαιρέτων, Φορολογικά, Νομική υποστήριξη), που γρήγορα βρήκαν τον βηματισμό τους και  για την εξυπηρέτηση των τρεχουσών λειτουργιών αλλά και για διαφορετικές δράσεις και πάλι για την επαγγελματική υποστήριξη των μηχανικών όπως η υποβολή τελικής πρότασης στο INTERREG Ελλάδα – Βουλγαρία, μετά την πρόκριση της πρότασης που είχε υποβληθεί με το ΤΕΕ/ΤΚΜ ως επικεφαλής εταίρο με τίτλο  «Circular  Business  by  young  Engineers  at the cross border area of Greece – Bulgaria» και η συμμετοχή σε εταιρικό σχήμα για υποβολή πρότασης στο πλαίσιο του Interreg Ελλάδα – Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας: Enterpreneurship fo teriary education graduates.

5) ΤΟ ΤΕΕ/ΤΚΜ ήταν παρόν με εποικοδομητικές παρεμβάσεις σε διαχρονικά επαγγελματικά και ασφαλιστικά ζητήματα των Μηχανικών, ή θέματα ποιότητας εξυπηρέτησης των συναδέλφων από υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ πραγματοποίησε στη διάρκεια του χρόνου παρεμβάσεις σε Υπουργεία και επιμέρους Υπηρεσίες για σειρά θεμάτων όπως:

  • η αναδρομική υπαγωγή στην ασφάλιση (ΕΔΩ),
  • η ανάγκη ενίσχυσης των Γραφείων Πυρασφάλειας της Π.Υ. και διευθέτησης του θέματος της διαχρονικής ευθύνη των μηχανικών πουυπογράφουν την υπεύθυνη δήλωση για την έναρξη λειτουργίας ενός νέου χώρου (ΕΔΩ)
  • η καλύτερη συνεργασία του ΥΠΠΟ και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων με τους μηχανικούς μέσα από την εύρυθμη λειτουργία επιτροπών και υπηρεσιών (ΕΔΩ και ΕΔΩ)
  • η ανάγκη να αναλαμβάνουν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας όλες οι ειδικότητες Μηχανικών (ΕΔΩ)
  • η αδυναμία παροχής βασικών υπηρεσιών από τον e-ΕΦΚΑ στους Μηχανικούς (ΕΔΩ)
  • η επιλεξιμότητα συμβάσεων με εταιρείες του εξωτερικού από πλευράς Ελλήνων μηχανικών, προς χρηματοδότηση από δράσεις του ΕΠΑνΕΚ (ΕΔΩ)
  • η αποσαφήνιση σημείων της διαδικασίας έκδοσης Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΔΩ)
  • η ανάδειξη της ανάγκης πρόσβασης των Μηχανικών με δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος, στα κτηματολογικά γραφεία στα υποθηκοφυλακεία (ΕΔΩ)
  • η έγκαιρη αναζήτηση διευκρινίσεων και διευθέτησης σειράς θεμάτων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» βάσει παρατηρήσεων συναδέλφων και εισήγησης της Μ.Ε. Ενέργειας, μετά την προδημοσίευση του σχετικού Οδηγού
  • η προσαρμογή των επιμορφωτικών αναγκών και δραστηριοτήτων στις νέα συνθήκες, είτε με σεμινάρια μέσω τηλεκατάρτισης (βλ. ΕΔΩ), είτε με online εκδηλώσεις για την ενημέρωση σε θέματα ενδιαφέροντος του κλάδου
  • η διενέργεια έρευνας για το επιχειρείν και το επαγγελματικό μέλλον των μηχανικών (ΕΔΩ)

 

6) Συνέδραμε στις προσπάθειες διατήρησης του ρυθμού υλοποίησης μεταρρυθμιστικών, νομοθετικών πρωτοβουλιών και εξελισσόμενων έργων ή προγραμμάτων, καθώς και της προετοιμασίας νέων αναπτυξιακών εγχειρημάτων, που θα συνθέσουν το πλαίσιο και θα αποτελέσουν  βατήρες επανεκκίνησης της οικονομίας στην μετά covid εποχή.

Είτε λόγω πανδημίας, είτε ανεξαρτήτως αυτής, υπήρξαν προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις, που κατά τη γνώμη του ΤΕΕ/ΤΚΜ έπρεπε να επιταχυνθούν και ενίοτε να βελτιωθούν, ενώ άλλες έπρεπε να μετατεθούν χρονικά, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα και να καταστούν πιο αποτελεσματικές.

Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα, με τις Μόνιμες Επιτροπές του και τις Ομάδες Εργασίας σε διαρκή παραγωγική λειτουργία, κατέθεσε σειρά εγγράφων με θέσεις και απόψεις, που σε πολλές περιπτώσεις ελήφθησαν υπόψη και συνέβαλαν στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση κεντρικών πολιτικών.

Έτσι, το ΤΕΕ/ΤΚΜ:

  • ζήτησε αναστολή εφαρμογής της απαίτησης μελέτης κτιρίων ως Near Zero Buildings (ΕΔΩ),
  • ζήτησε – και αιτιολόγησε- την απαλλαγή από ΦΠΑ των έργων κατασκευής νέων δομών φιλοξενίας (ΕΔΩ)
  • αιτήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την επιτάχυνση διαδικασιών αρμοδιότητάς του, για την εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων έργων (ΕΔΩ) ενώ ζήτησε και την επαναφορά του ορίου προϋπολογιζόμενης δαπάνης (ΕΔΩ)
  • ανέδειξε κρίσιμα σημεία για την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, σε συνάρτηση με την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΔΩ)
  • προέβη σε σειρά επισημάνσεων επί του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025 (ΕΔΩ)
  • ανέδειξε μέσω διεξαγωγής σχετικής έρευνας, την αναποτελεσματικότητα του πλαισίου που αφορά στην… μη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών (ΕΔΩ)
  • ζήτησε με σχετικό υπόμνημα προς το αρμόδιο Υπουργείο, περισσότερα και ταχύτερα μέτρα για την ώθηση στη νεοφυή επιχειρηματικότητα (ΕΔΩ)
  • κατέθεσε σειρά προτάσεων για την ομαλή εξέλιξη και ολοκλήρωση των εκκρεμών μελετών ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ (ΕΔΩ)

7) Να συνεχίσει να επιτελεί τον θεσμικό του ρόλο, έναντι της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης σε όλα τα θέματα που άπτονται της ανάπτυξης προάγοντας τη συνεργασία με όλους τους παράγοντες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόσφατα κατατέθηκαν οι προτάσεις του Τμήματος για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και για ζητήματα που άπτονται της υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΔΩ)

Και βέβαια, σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, είτε εκ του σύνεγγυς, πριν την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων, είτε με τηλεδιάσκεψη, η νέα Διοικούσα Επιτροπή, προχώρησε σε σειρά συναντήσεων εργασίας, με στόχο τη  επιβεβαίωση σχέσεων διαρκούς συνεργασίας και αντιμετώπισης προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος:

με τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για Μακεδονίας-Θράκη κ. Θεόδωρο Καράογλου (ΕΔΩ)

με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο ΤΖιτζικώστα (ΕΔΩ)

με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα (ΕΔΩ)

με την επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού κ. Μαρία Αντωνίου (ΕΔΩ)

με τις διοικήσεις της ΕΥΑΘ (ΕΔΩ) της ΕΥΑΘ Παγίων (ΕΔΩ), της Εγνατία Οδός ΑΕ (ΕΔΩ).

Παράλληλα οι επαφές με κυβερνητικά στελέχη είναι τακτικές και οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν διαρκώς ανοιχτοί, με στόχο την αποτελεσματικότερη προαγωγή θεμάτων αρμοδιότητας του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Έτσι κύλησε μια χρονιά, γεμάτη, μέσα σε ευνόητες αντιξοότητες και ανατροπές, αλλά και με δράση ικανή να αποτελέσει θεμέλιο, για τη συνέχεια της θητείας, αλλά και για τη συνέχεια του κλάδου στην κεντρική Μακεδονία και την ανάπτυξη στην περιοχή μας, τα επόμενα χρόνια.

TOP