Διαμαρτυρία του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τα άρθρα 51 και 52 του νέου νόμου για τα ΑΕΙ

Μετά από σχετική απόφαση της ΔΕ, ο πρόεδρος Γιώργος Τσακούμης απέστειλε στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, την ακόλουθη επιστολή σχετικά με τα άρθρα 51 και 52 του Ν. 4957/2022 - ΦΕΚ 141/Α/21-7-2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις.»

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο, ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας στην περιφέρεια ευθύνης του, οφείλει να επισημάνει το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 51 και 52 του Ν. 4957/2022 - ΦΕΚ 141/Α/21-7-2022 που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπουν και ουσιαστικά προωθούν μια διαδικασία απευθείας αναθέσεων μελετητικών και συναφών επιστημονικών υπηρεσιών σε πανεπιστημιακά εργαστήρια, κατά παρέκκλιση της υφιστάμενης κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων.

Η παραπάνω κατ’ εξαίρεση διαδικασία, ειδικά για τα εργαστήρια των ΑΕΙ, θεωρούμε ότι παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των φορέων παροχής μελετητικών και συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, νοθεύει τις συνθήκες ελευθέρου ανταγωνισμού και φέρει σε μειονεκτική θέση τους ιδιωτικούς οικονομικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτή την αγορά.

Ο ιδιωτικός τομέας παροχής μελετητικών και συναφών επιστημονικών υπηρεσιών για να μπορεί να λειτουργήσει στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ορίζει ο ν. 4412/2016 απαιτεί συνεχείς επενδύσεις σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και σε υψηλής ποιότητας ανθρώπινους πόρους. Καλείται επομένως να αναλάβει υψηλούς επιχειρηματικούς κινδύνους και ταυτόχρονα να ανταγωνιστεί δημόσιους οικονομικούς φορείς, όπως τα πανεπιστημιακά εργαστήρια, τα οποία, αφενός έχουν τη δυνατότητα χρήσης των μέσων, του εξοπλισμού και του προσωπικού ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος, αφετέρου, με τον νέο νόμο, έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις  ακόμα και εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας και εκτός του πλαισίου που θέτει ο ν. 4412/16.

 Κυρία υπουργέ

Οι αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας απαιτούν την λειτουργία ενός εύρωστου  ιδιωτικού τομέα πιστοποιημένων οικονομικών φορέων που να μπορούν να αναλαμβάνουν αξιόπιστα την εκπόνηση μελετών και την παροχή τεχνικών και λοιπών επιστημονικών υπηρεσιών. Τα Πανεπιστήμια ως φορείς που εκ της αποστολής τους προάγουν την επιστήμη, προωθούν τη διάχυση της γνώσης και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, θα πρέπει να συμπορεύονται και να συνεργάζονται με τους ιδιωτικούς φορείς παροχής επιστημονικών υπηρεσιών και όχι να αναπτύσσουν ανταγωνιστική δραστηριότητα και μάλιστα υπό ευνοϊκούς για αυτά όρους. Πιστεύουμε ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 51 και 51 του Ν. 4957/2022, αντί να προάγουν την σύνδεση των Πανεπιστημίων με την κοινωνία,  διαταράσσουν τη σχέση των ιδρυμάτων ακόμα και με τους ίδιους τους αποφοίτους τους που δραστηριοποιούνται  στην ελεύθερη αγορά παροχής μελετητικών και συναφών επιστημονικών υπηρεσιών

 Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το ΤΕΕ/ΤΚΜ εκφράζει την αντίθεση του στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νόμου και είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Πολιτεία, τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους ενδιαφερόμενους πιστοποιημένους οικονομικούς φορείς, με στόχο την τροποποίηση των επίμαχων ρυθμίσεων.

 Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και  συνεργασία.

Με τιμή

Για το ΤΕΕ/ΤΚΜ
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Τσακούμης

TOP