Ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρι Μπίλλια στο 2ο Πανελλήνιο  Συνέδριο Δημόσιος Χώρος
28-29-30/3/2019

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι

Εκ μέρους των 17.000 Μηχανικών της Κεντρικής Μακεδονίας σας καλωσορίζω στο 2ο Συνέδριο για τον Δημόσιο Χώρο.
Ένα Επιστημονικό Συνέδριο για ένα θέμα βαθύτατα Πολιτικό.

Ο δικός μας ρόλος, ο ρόλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου σχετίζεται και με τις δύο πλευρές του ζητήματος. Και την Επιστημονική και την Πολιτική.
Με την μία πλευρά, η σχέση μας είναι αυτή  του  Επιστημονικού Επιμελητηρίου και του  Οργανισμού των Επιστημόνων οι οποίοι  είναι οι κατ΄εξοχήν αρμόδιοι για τον σχεδιασμό, τις μελέτες και τις κατασκευές,  που αφορούν την διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων.
Με την άλλη, την Πολιτική, η σχέση μας είναι του Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, αλλά και του  φορέα που «ενημερώνει υπεύθυνα την Κοινή Γνώμη, …. εκλαϊκεύοντας και βοηθώντας στην ευρύτερη κατανόηση των θεμάτων», όπως επί λέξει αναφέρει το θεσμικό μας πλαίσιο.

Την επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος υπερκαλύπτουν οι 99 Σύνεδροι εισηγητές, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, κ. Τζώνης και οι διακεκριμένοι ομιλητές μας,  η κ. Lefaivre  και  ο κ. Knuijt.
Ως μελετητής θα ήταν τιμή μου να διεκδικήσω το εικοσάλεπτο ενός εισηγητή  στο πρόγραμμα του Συνεδρίου. Ως πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στο επιστημονικό επίπεδο του Συνεδρίου, από την άλλη πλευρά, την Πολιτική.
Άλλωστε τα εγκαίνια τιμούν με την παρουσία τους,  εκλεγμένοι,  εκπρόσωποι φορέων, συμπολίτες, φίλοι και συνάδελφοι  με λόγο στα δημόσια πράγματα, καθώς και υποψήφιοι για τα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πολλοί εκ των οποίων θα έχουν λόγο για τα κοινά, πολύ σύντομα.

Όλοι, πλην  ίσως των πολύ νέων συναδέλφων και των μελλοντικών συναδέλφων, γνωρίζετε τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες του ΤΕΕ για την διασφάλιση και την οργάνωση του Δημόσιου χώρου, ως βασικής υποδομής του αστικού περιβάλλοντος.
Δεν θα δαπανήσω πολύτιμο χρόνο για επαναλήψεις  ή για πληροφορίες που οι πολύ νέοι συνάδελφοι εύκολα θα αναζητήσουν μέσω διαδικτύου.
Θα σταθώ όμως σε μία πρόταση, που μπορούμε  όλοι οι παρόντες, από κάθε θέση, σημερινή η μελλοντική, να υποστηρίξουμε.

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,
Υπάρχει το Πράσινο Ταμείο, το οποίο μάλιστα μας κάνει την τιμή να υποστηρίζει το συνέδριό μας.
Υπάρχουν 2,7 Δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί, από εισφορές και ποινές, μεταξύ των οποίων και τα έσοδα από τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, τα οποία προορίζονται για την προστασία και την βελτίωση του περιβάλλοντος.
Και δεν υπάρχει τίποτα πιο πράσινο και πιο θετικό για το περιβάλλον,  από την επένδυση μεγάλου μέρους αυτού του κεφαλαίου για αστικές αναπλάσεις.
Οι πόλεις μας για λόγους που έχουν πολλαπλώς αναλυθεί έχουν ελάχιστο πράσινο, λιγοστούς  ελεύθερους χώρους και καθόλου  οργανωμένο δίκτυο ελεύθερων χώρων.
Εδώ, ας συγχωρήσουν οι συνάδελφοι αρχιτέκτονες την επαγγελματική ματιά του μελετητή Πολιτικού Μηχανικού:

  • Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανάγκη εισόδου της φύσης στην καθημερινότητα της πόλης,
  • Υπερθεματίζω για την αισθητική συμβολή του δημόσιου χώρου στην ελκυστικότητα του αστικού περιβάλλοντος,
  • Αλλά δεν μπορώ να αφήσω σε δεύτερη μοίρα τον ρόλο του οργανωμένου δημόσιου χώρου και των χώρων πρασίνου για την ασφάλεια του άστεως, σε περιπτώσεις ακραίων φυσικών φαινομένων, σεισμικής δραστηριότητας, τεχνολογικών ατυχημάτων.

Ας ξαναγυρίσουμε στις αστικές αναπλάσεις. Έχω μιλήσει επανειλημμένα με βάση μελέτες του ΤΕΕ για την ανάγκη αξιοποίησης και βελτίωσης του υφιστάμενου κτιριακού κεφαλαίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι συντηρούμε τα πάντα, για πάντα. Το ανεπίδεκτο βελτιώσεων κτιριακό απόθεμα,  που έχει βλαπτική επίδραση στο αστικό περιβάλλον να φύγει. Σε απλά Ελληνικά, να γκρεμιστεί.

Βεβαίως, οι πόροι, μέρος των οποίων των οποίων μπορούμε και οφείλουμε να αναζητήσουμε  από το Πράσινο Ταμείο, αφενός δεν αρκούν, αφετέρου  θα πήγαιναν στράφι χωρίς ένα σοβαρό και σύγχρονο σύστημα πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. Εδώ,  για τους μεν παλιούς γνώριμους θα υπενθυμίσω και για τους νεότερους θα συστήσω,  να αναζητήσουν από την ιστοσελίδα μας την πρόταση του ΤΕΕ για τις 5 ουσιώδεις αλλαγές στο Ελληνικό Σύστημα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,
Οφείλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Ο δημόσιος χώρος δεν είναι ονειρικός, ή οραματικός. Οφείλει να είναι μέρος της πόλης και μέρος της καθημερινότητάς μας.
Στην έκθεση που πλαισίωνε το 1ο συνέδριο, το 2011, παρουσιάζονταν 99 βραβευμένες μελέτες εκ των οποίων είχαν υλοποιηθεί οι 9. Στην φετινή έκθεση που ξεκινά μεθαύριο, Σάββατο, στον Κήπο των Γλυπτών,  παρουσιάζονται  95 βραβευμένες μελέτες από τις οποίες έχει υλοποιηθεί …μία!

Σημειώνω στην εισαγωγή  του λευκώματος της  Έκθεσης ότι  είναι σημαντικό βήμα  οι  διαγωνισμοί. Εφοδιάζουν τους  άρχοντές μας με προτάσεις. Δείχνουν στους πολίτες, στον βαθμό που ενημερώνονται, το  πώς μπορεί να βελτιωθεί η ζωή τους. Δίνουν ένα κάποιο  κίνητρο σε εμάς τους μελετητές να γίνουμε καλύτεροι. Εμπλουτίζουν τη σχετική βιβλιογραφία και τροφοδοτούν συνέδρια, εκδόσεις και εκθέσεις.
Καλά κάνουν και γίνονται όλα αυτά. Αλλά το ειδοποιό βήμα για να αλλάξει η καθημερινότητά μας, να αλλάξει η μορφή της πόλης, για να επιτευχθεί το κρίσιμο σημείο για προσέλκυση επενδύσεων και δραστηριοτήτων και για να καταγραφεί ως σημαίνον  στον παγκόσμιο χάρτη, είναι το  επόμενο. Η υλοποίηση.
Η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, αυτό που ξεκίνησαν η Περιφέρεια, οι 7 Δήμοι  και το ΤΕΕ έχει όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσει.

Φίλες και Φίλοι,
Αυτή νομίζω είναι η κατάλληλη στιγμή να αφήσω το βήμα. Αφού ευχαριστήσω κατ΄ αρχήν, εκ μέρους των Μηχανικών της Κεντρικής Μακεδονίας τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Προτάσσω λόγω της ημέρας την υποστήριξη της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Ταμείου στο Συνέδριο, αλλά τον ευχαριστώ κυρίως για την συνεργασία μας για το παραλιακό μέτωπο, για όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα της Περιφέρειας και για την υποστήριξη στον κλάδο των Μηχανικών και των πρωτοβουλιών του ΤΕΕ για ανάσχεση της  μετανάστευσης των μηχανικών.
Ευχαριστούμε   το ΤΜΕΔΕ. Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες του νέου φορέα για την πορεία του κλάδου.
Ευχαριστούμε τον Οργανισμό Λιμένος.  Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέχει πάντα πρωτεύοντα ρόλο στις προτάσεις μας. Και όπως είπα οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, τις μελετούμε και τις υποβάλλουμε για να υλοποιηθούν και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε.
Ευχαριστούμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του χώρου του Συνεδρίου και του Κήπου των Γλυπτών για την Έκθεση. Και όχι μόνο.
Ευχαριστούμε το Πράσινο Ταμείο. Είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε την δωρεά, με τεκμηριωμένες προτάσεις, όχι σε ένα πλαίσιο ανταλλαγής φιλοφρονήσεων αλλά συνεργασίας αποτελεσματικής για τον κοινό σκοπό.
 Ευχαριστούμε την Εταιρεία Διανομής  Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας. Υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Ενέργεια στον σχεδιασμό του Δημόσιου Χώρου.
Ευχαριστούμε την ISOMAT. Εκτός των λύσεων που παρέχει η εταιρεία με τα προϊόντα της  στα μέλη μας, ως μελετητές και κατασκευαστές, είναι πάντα κοντά και αρωγός στις πρωτοβουλίες μας.
Με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχουμε συνεργαστεί και θα ξανασυνεργαστούμε. Είναι αναγκαία η δραστηριότητά της   για τον Δημόσιο, για τον Ιδιωτικό και για κάθε χώρο.
Κυρίες και κύριοι του «The Modernist» σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία που προσφέρετε στους καλεσμένους μας αλλά και για την ποιότητα φιλοξενίας προς τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Οι  υποδομές φιλοξενίας είναι ουσιαστικό στοιχείο του brand name ενός προορισμού.

Φίλες και φίλοι,  στο Επιμελητήριο προτάσσουμε πάντα την συνεργασία. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Πάνε οι εποχές που όλα τα κάναμε οι Πολιτικοί Μηχανικοί. Συνήθως, όμως, τα πράγματα ξεκινούν από ιδέες, πρωτοβουλίες, ίσως και εμμονές.
 Όταν πρότεινα, στην αρχή της δεύτερης θητείας μου, ως πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, στις αρχές του 2017 στον κ. Πρόδρομο Νικηφορίδη, τον Μάκη για τους περισσότερους από εμάς, να αναλάβει την προεδρία και την οργάνωση της ΜΕ Αρχιτεκτονικών, μου απάντησε  «Εντάξει, αλλά θα ξανακάνουμε το Συνέδριο για τον Δημόσιο Χώρο».
Το θέμα ήταν ούτως ή άλλως στις προτεραιότητες της Διοίκησης, οπότε δεν ξέρω και δεν θα μάθω ποτέ τι θα σήμαινε μια άρνηση εκ μέρους μου.
Τον ευχαριστώ από καρδιάς για την συνεργασία των τριών χρόνων και για αυτό που γίνεται σήμερα εδώ.
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, τον κ. Τζώνη. Είναι τιμή μας η ανάληψη της προεδρίας, η παρουσία του και η συμμετοχή του  και ελπίζουμε να έχουμε την χαρά της συνεργασίας του και σε άλλες ευκαιρίες.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι της Επιστημονικής Επιτροπής, σας ευχαριστούμε για την συνεργασία σας. Πραγματικά χαίρομαι με την διεπιστημονικότητα της Επιτροπής.

Τα ζητήματα είναι πολύπλοκα, είναι συστήματα πολλών παραμέτρων.  Και εμείς  πλέον είμαστε πιο σοφοί, λιγότερο αφελείς ή πιο εξαναγκασμένοι από τις απαιτήσεις, για να τα αντιμετωπίσουμε αποκομμένοι στην ειδικότητά μας.
Όπως είπα άλλωστε στην αρχή, το ζήτημα του Δημόσιου Χώρου είναι ζήτημα βαθύτατα Πολιτικό.
Κυρία Κούρτη, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι Αρχιτέκτονες της Οργανωτικής Επιτροπής, σας ευχαριστούμε. Κάνατε καλή δουλειά. Ραντεβού σε λίγα χρόνια με τη νέα διοίκηση του ΤΕΕ. Γιατί στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ έχουμε ιστορία με τον Δημόσιο Χώρο, όπως γνωρίζουν οι παλαιότεροι και ελπίζω να μάθουν από την ιστοσελίδα μας οι νεότεροι : εύκολο είναι tkm.tee.gr.
Και κυρίως: Στο ΤΕΕ έχουμε και συνέχεια.
Οπότε: Εις το επανιδείν

TOP