Οι διαστημικές επιστήμες έχουν εφαρμογές στη ζωή μας

Είναι βέβαιο, πως η εκδήλωση της περασμένης Τρίτης, που έφερε το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος στο ΤΕΕ/ΤΚΜ, ήταν μόνο η αρχή της συνεργασίας μας με έναν φορέα, που μέσα σε μόλις δύο χρόνια λειτουργίας - όπως θα διαπιστώσετε στο πρώτο θέμα του παρόντος newsletter- καταφέρνει να αποδείξει, πόσο είχε αργήσει και πόσο αναγκαία ήταν η σύστασή του.
Οι διαστημικές επιστήμες, ή οι επιστημονικές εφαρμογές των γνώσεων που μας προσφέρει το Διάστημα, έχουν πάψει εδώ και καιρό, για τον προηγμένο κόσμο, να σχετίζονται μόνο με την εξερεύνηση των μυστικών του σύμπαντος.
Αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του ανθρώπου. Eνισχύουν την ασφάλειά του εντοπίζοντας εγκαίρους πιθανούς κινδύνους. Περιφρουρούν το περιβάλλον. Μας καθοδηγούν σε άγνωστες περιοχές. Βοηθούν τον αγρότη στην παραγωγή προϊόντων, παρέχοντας πληροφορίες για εξοικονόμηση πόρων και καλύτερη διαχείριση εδαφών. Στηρίζουν στην προσπάθεια οργάνωσης αναπτυξιακών εγχειρημάτων μέσω της υποστήριξης έργων όπως το Κτηματολόγιο και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός. Βοηθούν να αντιμετωπιστούν συνολικά οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Ειδικά για εμάς τους μηχανικούς, οι διαστημικές επιστήμες παρέχουν ένα τεράστιο πεδίο ενασχόλησης, αφού στις διάφορες μορφές έρευνας που σχετίζονται με το διάστημα και στις ποικίλες εφαρμογές των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για όλες τις ειδικότητες των μηχανικών.
Υπάρχει επίσης μια ιδιαίτερη γοητεία στην έκταση της διεπιστημονικής συνεργασίας που απαιτούν τα εγχειρήματα εφαρμογής της διαστημικής έρευνας. Γεννούν, μέσω της σύνθεσης γνώσεων και της αλληλεπίδρασης διαφόρων επιστημονικών πεδίων, την διαρκή προσδοκία νέων ανακαλύψεων, που θα μας πάνε μπροστά, συνολικά ως κοινωνία.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ θα συνεχίσει αυτή τη συνεργασία που ξεκίνησε με το ΕΛΚΕΔ, διότι πιστεύουμε ακράδαντα πως αξίζει κάθε πολίτης, να ενημερωθεί για τους τρόπους με τους οποίους το διάστημα έχει μπει στη ζωή μας. Και με την βεβαιότητα, πως η Ελλάδα έχει το έμψυχο δυναμικό που αξιοποιούμενο θα καταστήσει σύντομα την Ελλάδα συμπρωταγωνίστρια της διαμόρφωσης των ευρωπαϊκών πολιτικών και πρωτοβουλιών σε έναν τομέα που κοιτάζει κατ` ευθείαν στο μέλλον...

TOP