Ομιλία του Προέδρου στη Διαδικτυακή εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Κύριε Υπουργέ

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη

Κύριε Αντιδήμαρχε

Κύριε Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής

Συνάδελφε Πρόεδρε του ΤΕΕ

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι

Εκ μέρους της Διοικούσας επιτροπής και των 17.000 μελών του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ σας καλωσορίζω, στην αποψινή μας εκδήλωση για την νέα χρονιά. Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε ευχηθεί η φετινή εκδήλωση να γίνει δια ζώσης στο αμφιθέατρό μας, μια ευχή που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Παρόλα αυτά ως αισιόδοξοι άνθρωποι θα ευχηθούμε και πάλι το ίδιο για την επόμενη χρονιά μιας και πραγματικά βλέπουμε την πανδημία να δείχνει σημάδια υποχώρησης κι εξασθένησης.

Κλείνουμε σχεδόν δύο χρόνια εγκλωβισμένοι από αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση με όλα τα προβλήματα που έφερε. Παρόλα αυτά όμως, η κοινωνία συνεχίζει να λειτουργεί και να κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Ο επαγγελματικός μας χώρος είναι από αυτούς που έχουν επηρεαστεί λιγότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας και συνεχίζει να λειτουργεί σχεδόν ανεπηρέαστα. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι στην χώρα με όλα όσα σχεδιάζονται ή έχουν αρχίσει να υλοποιούνται αναμένεται να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια μια κατασκευαστική κοσμογονία.

Αυτοκινητόδρομοι, σιδηροδρομικά έργα, φράγματα και αρδευτικά έργα, κτίρια Διοίκησης, νοσοκομεία, ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων κι άλλες πολλές κατηγορίες δράσεων και υποδομών.

Ήδη υπάρχει πρόβλημα εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού, τόσο επιστημόνων όσο και εργατοτεχνιτών. Αυτή είναι πλέον η σκληρή πραγματικότητα της αγοράς και ειδικά στελέχη, ιδιαιτέρως εξειδικευμένα σε νέες τεχνολογίες είναι πλέον από δυσεύρετα έως ανύπαρκτα. Βέβαια σε αυτό έχει παίξει ρόλο και το brain drain στα χρόνια της κρίσης. Πολλοί νέοι επιστήμονες ζουν κι εργάζονται ακόμη στο εξωτερικό.

Ως παράδειγμα θα αναφέρω την εμπειρία μας εδώ στο ΤΕΕ/ΤΚΜ όπου προσπαθούμε να υλοποιήσουμε πρόγραμμα εκπαίδευσης ανέργων μηχανικών με ισχνά αποτελέσματα διότι είναι πολύ δύσκολο πλέον να βρεθούν οι ωφελούμενοι δηλαδή οι άνεργοι.

Φυσικά αυτό ακούγεται πολύ θετικό και όντως είναι. Βέβαια ακόμη τα πράγματα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ρόδινα. Παρόλο που οι πιο πολλοί μηχανικοί εργάζονται και οι αμοιβές έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν δεν είμαστε ακόμη στο επιθυμητό επίπεδό.

Πάντως είναι σίγουρο ότι πρέπει να γίνει επένδυση στην εκπαίδευση ικανών στελεχών  με δεξιότητες βλέποντας τις ανάγκες που δημιουργούνται. Κι εδώ πρέπει να τονίσω ότι δεν πρέπει να παίζουμε με την παιδεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Επίσης παρόλο που ξεκίνησα την ομιλία μου πολύ αισιόδοξα θα ήθελα να αναφερθώ και στις δυσκολίες που γκριζάρουν λίγο τον ορίζοντα για να μην θεωρηθούμε αιθεροβάμονες.

Σήμερα παρόλο που θεωρούμε ότι έχουμε βγει από την οικονομική κρίση της προηγούμενης 10ετίας βιώνουμε ακόμη την υγειονομική κρίση και εδώ και λίγο καιρό έχει αρχίσει και η ενεργειακή κρίση. Οι δυο τους σε συνδυασμό έχουν προκαλέσει ένα κύμα ανατιμήσεων γενικά, αλλά και ειδικά στον χώρο των κατασκευών έχουμε σοβαρές ανατιμήσεις στα δομικά υλικά. Αυτές οι ανατιμήσεις παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες από την πολιτεία να αντιμετωπισθούν (με αναθεώρηση) δυστυχώς έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση κάνοντας πολλά έργα μη βιώσιμα. Και όσο η κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη είναι τεταμένη δεν θα είναι εύκολο να βελτιωθούν τα πράγματα.

Παρόλα τα προβλήματα όμως η χώρα προχωράει μπροστά και η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις.

Είναι πρόσφατο το παράδειγμα του έργου του αεροδρομίου που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και παραδόθηκε εμπρόθεσμα το οποίο έχει πλέον αλλάξει τελείως την κατάσταση στο χώρο των αερομεταφορών δίνοντας μια διάσταση εξυπηρέτησης και άνεσης που έλειπε.

Πλήθος άλλα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει ή είναι σε διαδικασία ωρίμανσης και το κλίμα της ανασυγκρότησης της Θεσσαλονίκης και της μεταμόρφωσής της σε πραγματική μητρόπολη της Βαλκανικής χερσονήσου διαχέεται παντού. Βέβαια η αλήθεια είναι, ότι αυτή η πόλη πολλές φορές άκουσε υποσχέσεις και σχέδια τα οποία τελικά έμειναν εκεί. Ελπίζουμε όμως, ότι τώρα, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους, έτσι ώστε να υλοποιηθούν τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά. Θα αναφέρω κάποια τα οποία είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης

  • Το Fly over (υπάρχει ήδη προσωρινός ανάδοχος)
  • Σιδηροδρομικά έργα στην Βόρεια Ελλάδα (έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός)
  • Η σύνδεση του Λιμανιού με τον σιδηρόδρομο (προκηρύχθηκε) και τον ΠΑΘΕ (κατασκευάζεται)
  • ΔΕΘ (προχωρά η μελετητική διαδικασία)
  • Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά (έχουν ξεκινήσει εργασίες)
  • Νέο γήπεδο στην Τούμπα (διαδικασία επιλογής μελετητικού σχήματος)
  • Οραματικό έργο παραλιακού μετώπου (σε διαδικασία ολοκλήρωσης του ΕΠΣ)
  • Τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thess Intec (φάση μελετών)
  • Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο (διαγωνισμός για κατασκευή)

Σε πολλά από τα παραπάνω έργα το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει συμβάλλει με τον δικό του τρόπο τα μέγιστα με μόνο γνώμονα το καλύτερο για την πόλη και την Περιφέρεια. Αυτό όμως που θεωρούμε πνευματικό μας καρπό και φυσικά ένα από τα σημαντικότερα έργα, είναι η Ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου. Είναι ένα έργο που επίσης είναι και μια άσκηση συνεργασίας κι ενίσχυσης της Μητροπολιτικότητας μιας κι εμπλέκονται σε αυτό 7 Δήμοι και η Περιφέρεια.

Τα έργα που ανέφερα όπως θα είδατε αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την Θεσσαλονίκη. Επέλεξα να αναφέρω αυτά ως εμβληματικότερα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι και στην υπόλοιπη Περιφέρεια δεν υλοποιούνται έργα και ελπίζουμε ότι θα μας ενημερώσει στην συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και πρώην πρόεδρός μας ο Πάρις Μπίλλιας.

Οι προοπτικές για το τεχνικό δυναμικό της Κεντρικής Μακεδονίας είναι άριστες και είναι σημαντικό να βοηθήσουμε όλοι ο καθένας από το πόστο του ώστε να μη διαταραχθεί αυτή η πορεία.

Εξάλλου εκτός από τα έργα δημοσίου ενδιαφέροντος έχει ήδη αναθερμανθεί και το ιδιωτικό έργο, η κατασκευή κατοικίας, οι ανακαινίσεις και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Ως παράδειγμα θα ήθελα να αναφέρω την περιοχή της Θέρμης στην οποία η οικοδομική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα ζωηρή. Εδώ όμως θα ήθελα να επισημάνω ότι η περιοχή η οποία οικοδομείται εντόνως είναι περιοχή επέκτασης με υποδομές. Εδώ ταιριάζει η παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Αναφέρω την παροιμία διότι ο Δήμος Θέρμης μελέτησε και δημιούργησε υποδοχέα πριν έρθει η ζήτηση. Κι αυτή είναι η αξία των χωροταξικών και πολεοδομικών μελετών. Τις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε το φαινόμενο να οικοδομούμε εκτός σχεδίου (συνήθως παράνομα) και μετά να τρέχουμε όπως όπως να συμμαζέψουμε την κατάσταση συνήθως στρεβλά. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν και τα πλήθη των αυθαιρέτων κατασκευών γεγονός που δεν τιμάει καθόλου την χώρα μας.

Αυτό το παράδειγμα λοιπόν μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ στην αξία της χωροταξίας και πολεοδομίας και στο μεγάλο πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Ευχή όλων να τρέξει γρήγορα και να έχουμε σε κάποια χρόνια από τώρα χρήσεις γης σε όλη την έκταση της χώρας.

Επίσης σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στην ανάγκη να εκπονηθεί ειδικά για την Θεσσαλονίκη το Παράρτημα του Περιφερειακού Πλαισίου που έχει αντικαταστήσει το πάλαι ποτέ ρυθμιστικό σχέδιο. Αυτό είναι ανάγκη να εκπονηθεί το συντομότερο ώστε να μπορέσει να δώσει κατευθύνσεις στα υποκείμενα σχέδια που έχουν αρχίσει ήδη να εκπονούνται. Το έχουμε επισημάνει στο ΥΠΕΝ με επιστολή μας από το περασμένο φθινόπωρο.

Η χωροταξία σε συνδυασμό με τα ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα θα προωθήσει την διαφάνεια, θα ενισχύσει την ασφάλεια δικαίου και θα επιταχύνει τις επενδυτικές προσπάθειες. Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης του ΤΕΕ είναι ήδη σε τροχιά εκπόνησης και είναι βέβαιο ότι σε 2, 3 χρόνια σε συνδυασμό και με τις άλλες ψηφιακές εφαρμογές που υπάρχουν οι προωθούνται θα απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες των αδειοδοτήσεων. Εργαλεία όπως η πλατφόρμα e-άδειες, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η e - πολεοδομία, ωθούν την Ελλάδα πολλά χρόνια μπροστά.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας προχωρά με γοργά βήματα. Παρόλα αυτά υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει ακόμη να γίνει. Το ΤΕΕ είναι παρόν και στέκεται στο πλάι της πολιτείας έτοιμο να παράσχει ότι βοήθεια χρειαστεί.

Και επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε την κλιματική αλλαγή…

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ως χώρα υποστεί πολλά δεινά τα οποία οφείλονται σε αυτή και στις επιπτώσεις της. Ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία ήταν πολύ σπάνια παλαιότερα συμβαίνουν πλέον αρκετά συχνά με καταστροφικά συνήθως αποτελέσματα.

Είναι απαίτηση της εποχής, μια σειρά ενεργειών και έργων που θα προσπαθήσουν να μετριάσουν το πρόβλημα, είτε μιλάμε για υποδομές είτε για οργανωτική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.

Το γεγονός πάντως είναι ότι πρέπει να την υπολογίζουμε και να την λαμβάνουμε υπόψη μας πλέον σε κάθε μας ενέργεια, μελέτη, σχέδιο, κατασκευή. Ο όρος της ανθεκτικότητας είναι πλέον στην καθημερινότητά μας.

Είναι δεδομένο ότι η υψηλή τεχνολογία, οι δορυφόροι και πλείστες ψηφιακές εφαρμογές είναι απολύτως απαραίτητα εργαλεία για την παρακολούθηση, πρόληψη και έγκαιρη προειδοποίηση ώστε να μετριάζουμε τις επιπτώσεις των φαινομένων με σκοπό να σωθούν ζωές και περιουσίες.

Κλείνοντας θα ήθελα να αλλάξω τελείως θέμα και να αναφερθώ σε ένα από τα θέματα που ταλανίζει εδώ και χρόνια ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση των συντάξεων έχουν φέρει πολλούς συναδέλφους μας οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον επαγγελματικό τους βίο αγωνιζόμενοι και προσφέροντας στην χώρα και το κοινωνικό σύνολο να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία με έναν τρόπο ο οποίος δεν αρμόζει στον βίο τους και την προσφορά τους. Παρόλες τις προσπάθειες που αναγνωρίζουμε ότι καταβάλλονται από το Υπουργείο Εργασίας οι συνταξιούχοι μηχανικοί, απόμαχοι ενός από τα υγιέστερα Ταμεία προ ενοποίησης, περιμένουν δύο και τρία χρόνια να πάρουν την σύνταξή τους αναγκαζόμενοι να διαβιούν με ελάχιστα χρήματα. Οφείλουμε λοιπόν να τονίσουμε αυτό το γεγονός και να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος αναμονής. Είναι η ύστατη τιμή που μπορούμε να αποδώσουμε ως διάδοχοί τους σε ανθρώπους που βοήθησαν τα μέγιστα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας υγεία, ευτυχία κι επίτευξη των στόχων σας, και του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ για να κόψουμε την βασιλόπιτα του 2023!!!

TOP