Search
Close this search box.

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Δεν ξέρω αν 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, είμαστε, ακόμα και σήμερα, απολύτως έτοιμοι να ενστερνιστούμε τις διδαχές της. Είμαστε ένα έθνος που ισορροπεί επί εκατονταετηρίδες (αν όχι χιλιετίες) ανάμεσα σε τραγωδίες και εποποιίες αντλώντας από τις πρώτες, το πείσμα και την ενότητα για τις δεύτερες.
Εκατό χρόνια μετά, ο πόνος, οι μαρτυρίες, ο αγώνας, οι απώλειες των συμπατριωτών μας που βίωσαν τον χαμό αγαπημένων προσώπων, την απώλεια όσων είχαν χτίσει με κόπο οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους και τελικά τον ξεριζωμό, αποτελούν πια κομμάτι της συλλογικής μας Μνήμης.
Όπως αποτελεί κομμάτι της συλλογικής Μνήμης, ο αγώνας των Μικρασιατών προσφύγων να ανταπεξέλθουν στις αρχικές δυσκολίες της εγκατάστασης στην Μητέρα Ελλάδα -αντιμετωπίζοντας σε πολλές περιπτώσεις την “αδερφική” καχυποψία ή ακόμα και δυσφορία των γηγενών- και η αδιαμφισβήτητη προσφορά τους στην πρόοδο αυτής της Πατρίδας και στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας.
Εκατό χρόνια μετά, οφείλουμε αυτή τη συλλογική Μνήμη να την μετατρέψουμε σε μόνιμη διδασκαλία για τους κινδύνους της διχόνοιας και τη δύναμη της ενότητας απέναντι σε οποιαδήποτε κρίση.
Άλλωστε, βρισκόμαστε και σήμερα μπροστά σε μια κρίση που θα μας δοκιμάσει, ως άτομα, ως γείτονες, ως συνανθρώπους, ως μέλη ενός μεγάλου κοινωνικού συνόλου που αντιμετωπίζει το ίδιο συναίσθημα αβεβαιότητας για το εγγύς μέλλον…
Το εορταστικό κλίμα της 86ης ΔΕΘ, μετρίασε προσωρινά την ψυχολογία αυτής της αβεβαιότητας ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, αν και οι εξαγγελίες μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έσπευσαν να μας τη θυμίσουν.
Είναι βέβαιο πως μας περιμένει πολλή δουλειά το επόμενο διάστημα, διότι όπως -μάλλον σύντομα- θα αποδειχθεί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, εκτός από την εξειδίκευση των υπουργών, απαιτούν και… τεχνική υποστήριξη, όχι μόνο στο στάδιο της εφαρμογής, αλλά ενδεχομένως ακόμα και σε εκείνο της νομοθέτησης.
Για παράδειγμα: για πόσο θα τρέχουν παράλληλα χωρίς να προκαλέσουν αρρυθμίες και σύγχυση στο ευρύ κοινό, αντικρουόμενα προγράμματα επιδότησης της αποφυγής του αερίου αφενός, και άλλα που επιδοτούν την μετάβαση στο φυσικό αέριο αφετέρου;
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμο να συμβάλλει στη αποσαφήνιση και ενδεχομένως στην παραγωγή ιδεών εμπλουτισμού των μέτρων εκείνων που ήδη ανακοινώθηκαν.
Είναι πασιφανές άλλωστε, πως το επόμενο διάστημα ο κλάδος θα πρωταγωνιστήσει στην υλοποίηση όλων εκείνων των προσπαθειών θωράκισης της οικονομίας και των πολιτών από την χειμερινή (και προφανώς πιο σκληρή) εκδοχή της ενεργειακής κρίσης.
Αυτό που δεν χρειάζεται στην αγορά και στην κοινωνία, είναι ο πανικός που μπορεί να οδηγήσει οποιονδήποτε σε βιαστικές αποφάσεις προκαλώντας ακόμα και θέματα ασφάλειας για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι μηχανικοί για μια ακόμα φορά, εκτός από παράγοντες υλοποίησης έργων, καλούμαστε να γίνουμε παράγοντες ψυχραιμίας και ρεαλισμού, επενδύοντας στη γνώση και στην επιστημονική τεκμηρίωση.