Search
Close this search box.

Έργα και δράσεις για τη Θεσσαλονίκη του 2030

Hmerida-2-300x200

Εκδήλωση με θέμα «Έργα και δράσεις ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη του 2030» συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΘ-HELEXPO και το forthess.gr, με την υποστήριξη της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του ΚΤΙΡΙΟ forTHESS, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» στη ΔΕΘ.

«Στόχος είναι η Θεσσαλονίκη, το 2030 να διαδραματίζει ένα πολύ καταλυτικό ρόλο, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στη Ν.Α. Ευρώπη» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας -Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε εκδήλωση με θέμα: «Έργα και δράσεις για τη Θεσσαλονίκη του 2030». Ο ίδιος επεσήμανε ότι η εκδήλωση συνιστά τμήμα του δημοσίου διαλόγου για έργα και δράσεις που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο «συνεκτικό σχέδιο» για την προοπτική της πόλης, της κυβερνητικής ατζέντας «Θεσσαλονίκη 2030», με περισσότερα από τριάντα έργα σε προγραμματισμό, μελέτη και υλοποίηση. Τόνισε ότι οι δύο υποστόχοι που έχουν τεθεί, είναι από τη μία πλευρά, η αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της πόλης, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα, οι φορείς καινοτομίας, το ανθρώπινο δυναμικό και από την άλλη η εξισορρόπηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ανατολικής πλευράς με τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε ότι οι συνθήκες ευνοούν το εγχείρημα, καθώς οι φορείς της πόλης πλέον συναινούν και υπάρχει ομοφωνία, καθώς όπως είπε «είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του λόφου». Συμπλήρωσε πως υπάρχουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, με πόρους που αγγίζουν για την επόμενη περίοδο τα 72 δισ. ευρώ, όπως επίσης και ο αναπτυξιακός νόμος.

HMERIDA-3-300x200

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης μίλησε για το ειδικό σχέδιο της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι. Ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρης Μπίλιας, σημείωσε ότι η ΠΚΜ έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με τους έξι δήμους, το σχέδιο και τη σχετική διαβούλευση και ο σχεδιασμός βρίσκεται πλέον στη φάση της επιλογής και έγκρισης δράσεων, ανά τομέα, από το αρμόδιο υπουργείο.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Τάσος Τζήκας, αναφέρθηκε στο σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από την αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική, «το 55% της συνολικής έκτασης μετά την ανάπλαση θα αποδοθεί στην πόλη ως αστικό πάρκο πρασίνου». Όπως δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος απάντησε και στην άποψη που προτείνει τη μεταφορά στη Σίνδο, λέγοντας ότι, αφενός η ΔΕΘ είναι συνυφασμένη με την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία ως ένα «τοπόσημο» του κέντρου της πόλης, αφετέρου ο σημερινός χώρος, σε περίπτωση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, δεν θα είχε καμία προοπτική αξιοποίησής του ως πάρκο πρασίνου, εάν οι φορείς που παραχώρησαν το χώρο για εκθεσιακό κέντρο άρχιζαν να επαναδιεκδικουν τμήματα της έκτασης.

HMERIDA001-300x200

Ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ, κ. Άγις Παπαδόπουλος, μίλησε για τη διασφάλιση της υδροδότησης της πόλης, τονίζοντας ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν γίνει σημαντικά πράγματα που εξασφάλισαν επάρκεια από το φράγμα του Πολυφύτου και τις πηγές της Αραβησσού, καθώς και υψηλής ποιότητας νερό για τους πολίτες. Για την επόμενη περίοδο σχεδιάζονται δράσεις ύψους 135 εκ. ευρώ, τόσο για την αναβάθμιση των υποδομών, όσο και για την εξοικονόμηση και για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της κατανάλωσης του υδάτινου πόρου.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, οι: Πέτρος Παπαϊωάννου (εκδότης ΚΤΙΡΙΟ), Δημήτρης Βλάχος, καθηγητής ΑΠΘ, Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Παναγιώτης Παπαϊωάννου, καθηγητής ΑΠΘ, Νίκος Μουσιόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ και Δημήτρης Μπίκας, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ.