Search
Close this search box.

Αναπτυξιακός πυλώνας η έρευνα, με προϋπόθεση την μεταφορά της τεχνολογίας – κοινή εκδήλωση των ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΑΠΘ, ΔΠΘ, ΕΚΕΤΑ

Tech-1-300x225

Η ανάγκη περαιτέρω στήριξης της έρευνας, ως αναπτυξιακού πυλώνα, αλλά και αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου μεταφοράς τεχνολογίας, ώστε να επιτευχθεί η επιτάχυνσή της, ήταν κοινός τόπος των ομιλητών στη διάρκεια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το Δίκτυο Συνεργασίας Μεταφοράς Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και η Δομή Μεταφοράς Τεχνολογίας «ΣΠΕΙΡΑ» /ΕΚΕΤΑ, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ «Νικόλαος Γερμανός», με θέμα «Εφαρμοσμένη Έρευνα, Μεταφορά Τεχνολογίας & Μηχανικοί».

Χαρακτηριστικές ήταν αναφορές που έγιναν στη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τράπεζας με θέμα “Καινοτομία-Έρευνα-Βιομηχανία”, με την οποία έκλεισε η εκδήλωση, με τη συμμετοχή του κ. Ευστράτιου Στυλιανίδη, Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ, του Δρ. Ιωάννη Κομπατσιάρη, Ερευνητή Α’ Βαθμίδας και Διευθυντή στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, του επίτιμου Προέδρου του ΣΒΕ κ. Γεώργιου Μυλωνά, Προέδρου Δ.Σ. και Διευθύνοντος Συμβούλου της ALUMIL Α.Ε., του Δρ. Διονύση Κεχαγιά, Ερευνητή B’ Βαθμίδας, Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ και Προέδρου του Συλλόγους Ερευνητών του ΕΚΕΤΑ, καθώς και του Δρ. Γεώργιου Μπανιά, Μ.Μ., Γενικού Γραμματέα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ και με συντονιστή τον Δρ. Παναγιώτη Κετικίδη, Πρόεδρο Δ.Σ. της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στυλιανίδης σημειώνοντας την ανάγκη να συμμετέχει με κεφάλαια για την έρευνα και η ίδια η Βιομηχανία, αποκάλυψε πως το Πρόγραμμα Βιομηχανικών Διδακτορικών που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ακριβώς για να βοηθήσει τις συμπράξεις έρευνας και βιομηχανίας, οδήγησε στην υποβολή μόνο 30 προτάσεων από ενδιαφέρομενες βιομηχανίες, εκ των οποίων, ούτε μια δεν εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως είναι ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των κινήτρων για έρευνα και την απορρόφηση των αποτελεσμάτων της από τη βιομηχανία, καθώς διανύουμε μια θετική περίοδο κατά την οποία έχει “απενεχοποιηθεί” το επιχειρείν.

Οι κ. Κομπατσιάρης και κ. Κεχαγιάς, υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης του ερευνητικού έργου αλλά και της μείωσης της γραφειοκρατίας, ενώ ο κ. Μπανιάς τόνισε πως θα πρέπει και οι ερευνητές από την πλευρά τους να συνηθίσουν να ξεχωρίζουν την ένοια της χρηματοδότησης από την έννοια της επιδότησης.

Νωρίτερα και αφού καλοσώρισαν τους συμμετέχοντες ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Μανώλης Μπελιμπασάκης και ο Πρόεδρος της εκδήλωση παρουσιάστηκαν έργα εφαρμοσμένης έρευνας για τεχνολογίες αιχμής καθώς και επιχειρηματικές πρακτικές από spin off εταιρείες και επιχειρήσεις, σε δύο θεματικές ενότητες:

  • Τεχνολογίες Αιχμής με εισηγήσεις στους τομείς της αγροδιατροφής, υγείας, βιομηχανίας, κατασκευές και μεταφορές, με συντονίστρια τη Δρ. Έρη Τόκα, Υπεύθυνη Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, ΕΛΚΕ ΑΠΘ.
  • Τεχνοβλαστοί / Νεοφυείς επιχειρήσεις, με ομιλίες από ιδρυτές εταιριών και συντονίστρια την κ. Κατερίνα Παπαδοπούλου, Συντονίστρια του Τμήματος Εξωστρέφειας, Κινητικότητας & Εκπαίδευσης, της Δομής Μεταφοράς Τεχνολογίας ΣΠΕΙΡΑ του ΕΚΕΤΑ.

Πραγματοποιήθηκαν οι εξής παρουσιάσεις: • «Ανάπτυξη περιβαλλοντικά φιλικού εντομοαπωθητικού σκευάσματος προερχόμενου από ορυκτά χαμηλού κόστους, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου καινοτομίας MINEFIELD», Δρ. Γεώργιος Καραγιαννάκης, Κύριος Ερευνητής, Συντονιστής Εργαστηρίου ΑΡΤΕΜΙΣ, Ινστιτούτο Διεργασιών Ενεργειακών Πόρων, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΔΕΠ | ΕΚΕΤΑ) ΥΓΕΙΑ • «PVClinical: Μια πλατφόρμα φαρμακοεπαγρύπνησης με δεδομένα πραγματικού κόσμου», Δρ. Παντελής Νατσιάβας, Κύριος Ερευνητής, Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Υγείας, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΝΕΒ | ΕΚΕΤΑ) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ • «Καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των υγρών αποβλήτων από την επεξεργασία βρώσιμης ελιάς», Δρ. Σωτήρης Ι. Πάτσιος, Συνεργαζόμενος Ερευνητής, Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας, Ινστιτούτο Διεργασιών Ενεργειακών Πόρων, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, (ΙΔΕΠ | ΕΚΕΤΑ) • «Ανάπτυξη αισθητήρων χαμηλού κόστους για την αξιολόγηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», κ. Νικόλαος Κούσιας, Υποψήφιος Διδάκτορας, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (ΑΠΘ) • «Μια διαδικτυακή πλατφόρμα δυναμικής Εκτίμησης Κύκλου Ζωής και Κοστολόγησης Ενεργειακών Συστημάτων», Δρ. Κομνηνός Αγγελάκογλου, Συνεργαζόμενος Ερευνητής, Εργαστήριο Περιβαλλοντικών & Ενεργειακών Τεχνολογιών Μετάβασης, Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΔΕΠ | ΕΚΕΤΑ) • «Παραγωγή μεταλλικών κόνεων για τεχνολογίες προσθετικής κατασκευής», καθ. Νικόλαος Μιχαηλίδης, Διευθυντής Εργαστηρίου Μεταλλογνωσίας, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (ΑΠΘ) • «Ανάπτυξη εφαρμογής για την μέτρηση και αξιολόγηση της εσωτερικής και εξωτερικής αποδοτικότητας Φορέων Δημοσίων Μεταφορών – Η περίπτωση του i-RECREATE», καθ. Ιωάννης Πολίτης, Διευθυντής Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (ΑΠΘ) • «Optimems – Τεχνοβλαστός ΕΚΕΤΑ», κ. Χρήστος Τιμπλαλέξης, Συνιδρυτής και Chief Data Officer (CDO), Optimems • «Progressive Robotics – Τεχνοβλαστός ΑΠΘ», Δρ. Φώτης Δημέας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Progressive Robotics • «D-Cube», κ. Δημήτριος Κατσίκας, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, D-Cube

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο ιστορικό της έρευνας και των επιχειρηματικών ενεργειών τους, στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν, αλλά και στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες από την επαφή με υποψήφιους επενδυτές που στήριξαν τις προσπάθειές τους.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε δεξίωση δικτύωσης των συμμετεχόντων.