Search
Close this search box.

Αυθαίρετα: Περιθώριο ολοκλήρωσης

Αυθαίρετα: Περιθώριο ολοκλήρωσης

Τη δυνατότητα ολοκλήρωσης  της διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρεσιών για όσους την ξεκίνησαν εντός της προθεσμίας, δίνει το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του τεχνικού κόσμου όπως αυτές διατυπώθηκαν από πλευράς ΤΕΕ, σε σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί ειδική παράταση για τις πρόσφατα πληγείσες -από φυσικές καταστροφές- περιοχές.

Υπενθυμίσουμε ότι μετά το πέρας της τελευταίας προθεσμίας, παύει η τακτοποίηση για  αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.), ενώ για τα υπόλοιπα αυθαίρετα των κατηγοριών 1-4 η διαδικασία νομιμοποίησης συνεχίζεται έως την 31 Μαρτίου 2026, όμως με προσαυξημένα πρόστιμα.

Από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) προκύπτει ότι μόνο τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων – όταν ο μέσος όρος του προηγούμενους μήνες ήταν περί τις 40.000 αιτήσεις. Σε σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΕΝ υπεραμύνθηκε της απόφασης να μη δοθεί νέα παράταση, επισημαίνοντας: «είναι ζήτημα θεσμικής τάξης και αξιοπιστίας να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος, αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι σ’ όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της πολιτείας».

Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διαδικασία τακτοποίησης και μετά τις έντονες αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε σήμερα τα εξής:

1.   Για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες μέρες. Κανένας από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης. Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί  τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή.

2.   Θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.

Επίσης, το Υπουργείο, εξετάζει σοβαρά την πρόταση του ΤΕΕ, κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4 ώστε τα συγκεκριμένα κτίσματα να συνεχίσουν να τακτοποιούνται έως το 2026. Για το θέμα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες και θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ για το πέρας της
διαδικασίας καταγραφής αυθαιρέτων κατηγορίας 5 του νόμου 4495/2017, το
ΤΕΕ ανακοινώνει ότι:
– Όλες οι αιτήσεις-δηλώσεις που εισήχθησαν σε στάδιο επεξεργασίας
μέχρι και τις 30/9/2020, θα δύνανται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία
υποβολής της αίτησης στον Ν. 4495/2017, τις επόμενες ημέρες,
σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έδωσε το ΥΠΕΝ.
– Νέες δηλώσεις της κατηγορίας 5, με βάση το νόμο, δεν μπορούν να
υποβληθούν στον Ν. 4495/2017.
– Η υποβολή νέων δηλώσεων για τις κατηγορίες 1 – 4, όπως και η
περαίωση εκκρεμών δηλώσεων, συνεχίζεται με βάση τις προβλέψεις
του Ν. 4495/2017, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
– Οι λεπτομέρειες εφαρμογής επιμέρους ειδικών περιπτώσεων και
διαδικασιών, θα εφαρμοστούν στο σύστημα ανάλογα με τις
πρωτοβουλίες και οδηγίες του ΥΠΕΝ.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:
«Κατά πρώτον, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους χιλιάδες μηχανικούς της
πράξης που τα τελευταία εννέα χρόνια, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα
του ΤΕΕ για τα αυθαίρετα, κατάφεραν να καταγράψουν, ηλεκτρονικά, με
γεωγραφικό εντοπισμό, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού κράτους, περίπου 1,9 εκατομμύρια ακίνητα με αυθαιρεσίες μέχρι τώρα. Και θα συνεχίσουμε, όλοι, να το κάνουμε, για να θωρακιστεί η «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου του 2011, για να μπορέσει να προχωρήσει με πραγματικά δεδομένα ο πολεοδομικός σχεδιασμός και να τελειώσει οριστικά η αυθαίρετη δόμηση στη χώρα μας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την κοινή λογική.
Και ζητώ εγώ, ως Πρόεδρος του ΤΕΕ, αυτό το ευχαριστώ, διότι κάποιος, εκ
μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, πρέπει επιτέλους να το κάνει, προς τους
μηχανικούς που προσπαθούν υπό αντίξοες συνθήκες να υλοποιήσουν μια
υποχρέωση της Πολιτείας. Ο κόπος και χρόνος των επιστημόνων που
ξενυχτούν, πολλές φορές, για να υλοποιηθεί σωστά μια δημόσια πολιτική,
είναι πολύτιμος.