Search
Close this search box.

Επετειακό Συνέδριο ΣΕΓΜ: “Ο μελετητικός – συμβουλευτικός κλάδος καταλύτης ανάπτυξης”

Επετειακό Συνέδριο ΣΕΓΜ: “Ο μελετητικός – συμβουλευτικός κλάδος καταλύτης ανάπτυξης”

Συμπληρώνοντας φέτος τα 40 χρόνια από την ίδρυση του, ο ΣΕΓΜ διοργάνωσε το επετειακό του Συνέδριο με τίτλο “Ο μελετητικός – συμβουλευτικός κλάδος καταλύτης ανάπτυξης”, στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace στο Καβούρι στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2021.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν με παρουσιάσεις και διαλέξεις κυβερνητικά στελέχη και διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα, όπως ο ρόλος των ελληνικών μελετητικών – συμβουλευτικών επιχειρήσεων στην ανάκαμψη της χώρας, η πράσινη – ανθεκτική και ψηφιακή μετάβαση και οι ελληνικές μελετητικές – συμβουλευτικές επιχειρήσεις στις διεθνείς αγορές, καθώς και ο δόκιμος τρόπος οργάνωσής τους.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Στύλιος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη στρατηγική του Υπουργείου Αγια την εκπαίδευση των αγροτών, την καινοτομία, την Πράσινη Συμφωνία, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την πρόσφατη πρωτοβουλία για το μητρώο γεωργικών συμβούλων, ενώ αναφέρθηκε και στο Αγροτικό Ψηφιακό Κτηματολόγιο .

Από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΓΜ, ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, εξήγγειλε έναν νέο μεγάλο διαγωνισμό-πλαίσιο για συμβούλους, οι οποίοι θα επιφορτιστούν με την ωρίμανση των έργων της επόμενης εικοσαετίας. Το ποσό του διαγωνισμού αυτού ενδέχεται να είναι πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα σε αναμονή βρίσκεται η προκήρυξη ακόμα ενός μεγάλου διαγωνισμού συμβούλου από την ΕΡΓΟΣΕ, διαγωνισμός αρκετά μεγάλος σε προϋπολογισμό που αφορά τα τρέχοντα έργα.

Ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου έχει αναβαθμιστεί καθώς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το b2green.gr, κρίνεται απαραίτητος για να μπορέσουν τα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται με στόχο να πάψει το διαρκές φαινόμενο των «αιώνιων έργων». Το γεγονός, δηλαδή, πως τα έργα που σχεδιάζονται κάνουν πολλά χρόνια για να υπογραφούν, ενώ όταν ξεκινούν… ξεχνούν να ολοκληρωθούν.

Μιλώντας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΓΜ, ο Πρόεδρος κ. Παναγής Τονιόλος σημείωσε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου των διαγωνισμών για τις μελέτες. Όπως είπε είναι καιρός να δούμε ένα πιο σύγχρονο μοντέλο το οποίο θα συνδέεται με ποιοτικά κριτήρια και όχι κατ` ανάγκη μόνο με την έκπτωση.

Όπως είπε για παράδειγμα στις ΗΠΑ και τον Καναδά η επιλογή των μελετητών γίνεται μόνο με ποιοτικά κριτήρια ενώ στην Ελλάδα, επικρατεί το μονόφθαλμο μειοδοτικό κριτήριο.

Το πρόβλημα των εκπτώσεων στον χώρο των μελετητών είναι ακόμα μεγαλύτερο από εκείνο στα δημόσια έργα με φαινόμενα υποβολής προσφορών που ξεπερνούν το 70% ή και 80%.

Σύμφωνα με το ypodomes.com, χαρακτήρισε ως μεγάλη τομή για τις μελέτες την περιβαλλοντική διάσταση που είναι υποχρεωτική και είναι βασικός παράγοντας με την ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών.

Εξωστρέφεια και ανάπτυξη

Ο κ. Τονιόλος μίλησε για την εξωστρέφεια που υπάρχει σε αρκετά μέλη του ΣΕΓΜ, που είναι απαραίτητη καθώς έτσι λειτουργούν εμπροσθοβαρώς για το σύνολο της οικονομίας της χώρας. Ωστόσο όπως είπε περιμένει την στήριξη της Πολιτείας. Έδωσε ως παράδειγμα την προσχώρηση σε αναπτυξιακές τράπεζες (όπως η Αφρικανική) μιας και μικρότερες χώρες όπως η Ιρλανδία έχουν ήδη εγγραφεί ενώ η Ελλάδα παραμένει παρατηρητής.

Οι μελετητές αποτελούν καταλύτη ανάπτυξης κατά τον κ. Τονιόλο που όπως είπε οι μελετητές μπορούν να δώσουν τις σωστές λύσεις ούτως ώστε τα χρήματα να επενδύονται σε σωστά έργα.

Όπως τόνισε, ως απαιτήσεις για να επιλεχθούν σωστά έργα για είναι επένδυση και όχι ξόδεμα χρημάτων είναι να γίνονται μελέτες κόστους-οφέλους, να εφαρμόζεται το value-engineering και η προσπάθεια να τηρούμε τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Η κατασκευή των έργων να γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και επιμερισμό των κινδύνων. Στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια πρόθεση με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Οι προϋποθέσεις για έχουμε επιτυχημένη μελετητική ωρίμανση κατά τον κ. Τονιόλο είναι:

-Σύγχρονες προδιαγραφές και διαφανείς όροι διαγωνισμών

-Επιλογή μελετητών με ποιοτικά κριτήρια

-Ικανοποιητικές αμοιβές

-Αυστηρή επίβλεψη και value engineering

-Κίνητρα συγχωνεύσεων

Αναφορικά με τις μελετητικές εταιρείες ο πρόεδρος του ΣΕΓΜ πιστεύει πως πρέπει να γίνει:

-Μεγέθυνση-Εταιρικό management

-Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών

-Εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης

-Προσέλκυση νέων επιστημόνων-συνεχής εκπαίδευση.

Για την πρόταση χρηματοδότησης μεγάλων έργων από τα έσοδα των παραχωρήσεων αλλά και την άμεση προώθηση των Προτάσεων Καινοτομίας μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ κ. Γιώργος Συριανός.

Ο κ. Συριανός σημείωσε πως ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να μπορεί η χώρα να επαναδιαπραγματευτεί με τους θεσμούς ούτως ώστε μέρος των εσόδων από τις παραχωρήσεις να μην καταλήγουν στο χρέος αλλά στην χρηματοδότηση μεγαλόπνοων έργων που έχει ανάγκη ο τόπος. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε ένα ποσοστό αυτών των εσόδων, (ίσως και μέχρι το 50% ) να μπορούσε να διατεθεί για  έργα με άμεση προστιθέμενη αξία στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο θα μπορούσαν να επιταχυνθούν έργα που έχουν ορίζοντα πλέον της δεκαετίας.

Ο κ. Συριανός πέρα από την πρόταση χρηματοδότησης από τις παραχωρήσεις και τις Προτάσεις Καινοτομίας, μίλησε και για άλλες προϋποθέσεις για την ενίσχυση των συνεργειών μελετητών και κατασκευαστών όπως:

Αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος μελέτης, ανάθεσης και εκτέλεσης έργων.

Εφαρμογή του νέων ρυθμίσεων του ν.4416 αλλά και άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της αναθεώρησης μέχρι τη λειτουργία του ΕΣΤΠΤΕ.

Ενέργειες ανταπόκρισης των θεσμικών ρυθμίσεων στο χώρο της μελέτης και της παραγωγής δημοσίων έργων.

Ενεργοποίηση μεγαλύτερης μερίδας μελετητών-κατασκευαστών μέσω των Προτάσεων Καινοτομίας σε έργα εκτός κρατικού σχεδιασμού.

Αναφερόμενος στη νέα σελίδα της χώρας ο κ. Συριανός υποστήριξε πως τα επόμενα χρόνια υπάρχουν μεγάλες προοπτικές. Παρουσιάζοντας στοιχεία είπε πως συνολικά μέχρι το 2027 αναμένεται να εισρεύσουν στην χώρα περίπου 95 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ , το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Υπενθυμίζεται ότι στο Συνέδριο του ΣΕΓΜ τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.