Search
Close this search box.

Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστών: Υψηλό επίπεδο… μετ` εμποδίων και πλήθος ευκαιριών

Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστών: Υψηλό επίπεδο… μετ` εμποδίων και πλήθος ευκαιριών

Ο ρόλος των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και των Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην ανάπτυξη, σε μια εποχή ραγδαίου ψηφιακού μετασχηματισμού και πολλαπλών τεχνολογικών εξελίξεων, αναδείχτηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το ΤΕΕ/ΤΚΜ και το Τμήμα ΗΜΜΥ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων με τη γενική επωνυμία “Ημέρες Ειδικότητας Μηχανικού”.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί απόφοιτοι του Τμήματος, νέα μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΜ, φοιτητές, ακόμα και μαθητές που προσδοκούν σπουδές στο αντίστοιχο Τμήμα του ΑΠΘ και γοητεύονται από την επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ο Πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, το φαινόμενο της «αρνητικής ανεργίας» των αποφοίτων του τμήματος και την συμβολή τους στη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ ο νέος Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και Καθηγητής του Τμήματος ΗΜΜΥ κ. Γρηγόρης Παπαγιάννης στο χαιρετισμό του τόνισε τις υψηλές επιδόσεις του τμήματος στην έρευνα και ανάπτυξη της  επιστήμης, παρόλη την μείωση του αριθμού των μελών ΔΕΠ τα τελευταία χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ κ. Ιωάννης Ρέκανος, `μιλώντας με θέμα  «Οι Σπουδές του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών», παρουσίασε την σημερινή δυναμική του Τμήματος, με τα16 Εργαστήρια ή Εργαστηριακές Μονάδες σε τρεις τομείς και ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και σύγχρονο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, με περισσότερα από 120 μαθήματα, που οδηγεί σε Ενιαίο και αδιάσπαστο Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών επιπέδου 7 (Integrated Master).

Στα προβλήματα τονίστηκαν η μείωση του προσωπικού από τα 50 μέλη ΔΕΠ το 2015 σε 35 σήμερα και η συνεχής προσπάθεια εξασφάλισης χρηματοδότησης για έρευνα: “Είναι προφανές ότι έρευνα χωρίς χρηματοδότηση είναι αδύνατη. Αν αναλογιστούμε την πενιχρή και μάλλον συμβολική κρατική χρηματοδότηση του τακτικού προϋπολογισμού, δηλαδή τo αστρονομικό ποσό των 22.000 € ετησίως, η έρευνα φαντάζει ανέφικτη. Όμως, τα μέλη του τμήματος διεκδικούν και πετυχαίνουν σημαντική χρηματοδότηση από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, παροχή υπηρεσιών και matching funds. Με αυτόν τον τόπο εξασφαλίζονται πόροι μερικών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ποσό που κατατάσσει το τμήμα μας, μαζί με το αδελφό του των Μηχανολόγων, στην πρώτη θέση στην Πολυτεχνική Σχολή και μεταξύ των πρώτων στο Πανεπιστήμιο”.

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος και Επιστημονικός Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης κ. Μηνάς Αλεξιάδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης των φοιτητών του Τμήματος και στις πολλαπλές ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας για τους απόφοιτους. Ο καθηγητής και Διευθυντής της Μονάδας Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων κ. Γεώργιος Καραγιαννίδης, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο στα πεδία της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, ανέλυσε τις οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της ραγδαίας ανάπτυξης της επιστήμης του ΗΜΜΥ αλλά και τις προκλήσεις και τους κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τα επόμενα χρόνια.

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος  (ΣΕΠΒΕ) κ. Κωστής Καγκελίδης, αφού επισήμανε τη στενή συνεργασία του φορέα τόσο με το ΤΕΕ/ΤΚΜ όσο και με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, υπογράμμισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των αποφοίτων του τμήματος που επιθυμούν να εργαστούν στον κλάδο της πληροφορικής. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι  «οι μηχανικοί λόγω του εύρους των σπουδών τους, έχουν την δυνατότητα να παρέχουν, σε μια επιχείρηση πληροφορικής και επικοινωνιών, υπηρεσίες πολύ πιο πολύτιμες από αυτές του απλού προγραμματιστή εφαρμογών». 

Σε θέματα προσαρμογής σε μια καριέρα στην καινοτομία στο πεδίο της ενέργειας και δη στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Διπλ. ΗΜΜΥ κ. Γιώργος Χατζάργυρος, ενώ η Διπλ. ΗΜΜΥ κ. Αποστολία Παπαευαγγέλου μετέφερε την εμπειρία της από την εργασία στο εξωτερικό ως μηχανικός στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα της επιλογής μιας καριέρας εκτός Ελλάδας και επισήμανε τις ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα και τις ανισότητες που αντιμετωπίζει μια γυναικά μηχανικός κατά την διάρκεια της καριέρας της.

Τέλος ο Διπλ. ΗΜΜΥ, στέλεχος του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού και Φωτεινής Σηματοδότησης Δήμου Θεσσαλονίκης και Εκπαιδευτής Ενηλίκων κ. Τάσος Αρχοντής, αναφέρθηκε στις Προκλήσεις και Ευκαιρίες του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στο Δημόσιο Τομέα, παρουσιάζοντας σαν case study την εμπειρία του από την καταγραφή, ανάπτυξη και διαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της Θεσσαλονίκης.

Το Προεδρείο της εκδήλωσης αποτέλεσαν εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ οι: κ. Άννα Μίχου, Πρόεδρος της ΜΕ Περιβάλλοντος , κ. Βασίλης Εβρένογλου, Προϊστάμενος του Τμήματος Επαγγελματικών Θεμάτων και κ. Ελένη Δουλγέρογλου, στέλεχος του Τμήματος Επαγγελματικών Θεμάτων.

Δείτε τις διαθέσιμες εισηγήσεις ΕΔΩ