Search
Close this search box.

«Πράσινο φως» για τις εργασίες στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά

«Πράσινο φως» για τις εργασίες στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν  οι εργασίες που θα μετατρέψουν το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, σε Μητροπολιτικό πάρκο, άναψε πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο εξέδωσε απόφαση επί των προσφυγών που κατατέθηκαν από τους υποψήφιους αναδόχους του έργου, μεταξύ των οποίων προκρίθηκε η εταιρεία «Δυναμική Έργων Τεχνική Ανάπτυξη ΑΤΕΒΕ».

Τα έργα που σχεδιάζονται

Όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» εκπρόσωποι της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Παύλου Μελά, η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου θα συνδυάσει δύο κεντρικά στοιχεία: Την εύκολη και ανοιχτή πρόσβαση των πολιτών στο πάρκο από τη µία πλευρά και τη δημιουργία έργων υποδομής από την άλλη, που θα συμβάλουν στη περιβαλλοντική εξυγίανση του χώρου, για την ασφαλή χρήση του από το κοινό

Οι βασικές κατηγορίες εργασιών που περιλαμβάνονται στο έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά», αφορούν: βασικές υποδομές άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού, εργασίες περιβαλλοντικής αναβάθμισης, δηλαδή βελτίωση εδάφους, κοπή ξερών και επικίνδυνων δέντρων, συντήρηση – καθαρισμός υφιστάμενου πρασίνου και νέες φυτεύσεις, οριοθέτηση του χώρου, προσβάσεις, είσοδοι – έξοδοι, προσωρινά μέτρα ασφαλείας διατηρητέων κτιρίων, χάραξη – προσδιορισμός βασικών διαδρομών, κατασκευή τριών αναψυκτηρίων – παρασκευαστηρίων, εξοπλισμός πάρκου με καθιστικά, πέργολες, εξέδρες παιχνιδιού κ.ά.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες από την μέρα έναρξής τους, ενώ με βάση τις μελέτες θα γίνουν όλες οι βασικές υποδομές παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού και θα κατεδαφιστούν κτίσματα – ερείπια που είναι επικίνδυνα για τους πολίτες.

Επίσης θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης του πρασίνου, θα κοπούν τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα, θα γίνει εκτεταμένος καθαρισμός και πολλές νέες φυτεύσεις, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία δενδρόκηπου, όπου θα φυτευτούν χιλιάδες δέντρα και θάμνοι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθούν έξι πύλες εισόδου – εξόδου για τους πεζούς ενώ το πάρκο θα είναι ανοιχτό με βάση κάποιο ωράριο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο στο επόμενο διάστημα.

Μουσεία οι παλιοί στρατώνες

Αναφερόμενος στην πρώτη φάση του έργου, ο δήμαρχος Παύλου Μελά ανέφερε ότι κομβικής σημασίας είναι η ανέγερση μουσείου, ένα από τα τρία που θα βρουν στέγη στους παλιούς στρατώνες. Πρόκειται για την αποκατάσταση ενός εμβληματικού κτίσματος από τα πολλά που βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το κτήριο Α2, στο οποίο θα στεγαστεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το οποίο βρίσκεται παράλληλα με την οδό Λαγκαδά.

Το δεύτερο μουσείο που θα δημιουργηθεί στον ίδιο χώρο, αφορά στον Προσφυγικό Ελληνισμό που θα στεγαστεί σε ένα από τα υπό αναστήλωση κτίρια του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, με στόχο να προβληθεί στο ευρύ κοινό η μακραίωνη ιστορία του.

Η αλλαγή σχεδίων, που είναι υπό επεξεργασία και εφόσον δοθεί έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), προβλέπει να δοθεί επιπλέον χώρος, που συνολικά θα φτάνει τα 1.500 τ.μ και όχι στα 743 τ.μ. όπως αναφέρεται στη σύμβαση που υπογράφηκε στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Παύλου Μελά, της ΜΟΔ ΑΕ και της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης (ΑΑΕ/ΟΤΑ).

Πρόκειται για το κτίριο Β4, όπου σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η “ΜτΚ”, το μουσείο είναι δυνατόν να λειτουργήσει σε δύο ορόφους, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χώρος για τη φιλοξενία του πλούσιου αρχειακού υλικού του, και ενδεχομένως για τη δημιουργία ειδικού τμήματος, το οποίο θα αφορά στη μελέτη και την προβολή της Γενοκτονίας.

Εξάλλου το αίτημα να διατεθεί κτίριο μεγαλύτερο εμβαδόν για τη λειτουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού κατέθεσε ήδη η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), με επιστολή την οποία απέστειλε στην υπουργό Πολιτισμού, και κοινοποίησε στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμαρχο Παύλου Μελά.

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για δημιουργία ελεύθερων χώρων

Ο δήμος Παύλου Μελά προκηρύσσει Ανοικτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων για τη Διαμόρφωση διακριτών ελεύθερων χώρων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Συνολικά η περιοχή παρέμβασης, αφορά έκταση του πάρκου επιφάνειας 62.061 τ.μ. και εντοπίζονται γεωγραφικά ως:

Περιοχή 1 «Η Μνήμη»: Χαρακτηρίζεται έτσι για την εμφατική παρουσία των δύο ιστορικών κτιρίων στρατωνισμού Α1 και Α2 του πρώην στρατοπέδου, η οποία πλαισιώνεται από αυτά, 43.061 τ.μ.

Περιοχή 2 «Τo Θέαμα»: Είναι στο βόρειο τμήμα του πάρκου δίπλα στο αλσύλλιο, 7.500 τ.μ.

Περιοχή 3 «Η Περιπέτεια»: Πρόκειται για το νοτιοανατολικό άκρο του πάρκου κοντά στην οδό Δαβάκη, 11.500 τ.μ.