Search
Close this search box.

Προς “Αποκεντρωμένες Διοικήσεις” στην πράξη, με ενισχυμένο αναπτυξιακό ρόλο

fs-300x146

Tο Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Καινοτομιών (ΙΤΕΚ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, διοργάνωσε τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ ημερίδα με τίτλο: «Η συμβολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης».

Σκοπός της ημερίδας ήταν να διαμορφωθεί μια σαφής αντίληψη από τους ωφελούμενους, είτε πρόκειται για πολίτες, είτε για επιχειρήσεις, ως προς τον τρόπο που λειτουργούν πρακτικά οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ως αυτοτελείς διοικητικές μονάδες, σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και για τις κρατικές υποθέσεις που διαχειρίζονται αποβλέποντας στην άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε πως οι αποκεντρωμένες διοικήσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη συζήτηση που γίνεται επί χρόνια περί μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και ενδεχόμενης κατάργησής τους. Τόνισε πως «συνταγματικά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό γιατί υπάρχουν κρατικές αρμοδιότητες από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις που δεν έχουν χαρακτήρα τοπικό και επομένως δεν μπορούν να μεταφερθούν». Παράλληλα υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν τα θέματα των αρμοδιοτήτων, σημείωσε ότι με τον νόμο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση δημιουργείται για πρώτη φορά οργανωμένος μηχανισμός διαλόγου, συζήτησης και απόφασης για το πού πρέπει να πάει κάθε αρμοδιότητα και γνωστοποίησε πως το υπουργείο εξετάζει το θέμα της αξιολόγησης ώστε οι πολίτες να αξιολογούν την παροχή των υπηρεσιών. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, έχουν μια κεντρική αποστολή και το μέλλον είναι να πατήσουν γερά στα πόδια τους, να αξιολογηθούν σωστά, «να βλέπουμε σχέδια δράσης απαιτητικά και φιλόδοξα που να υλοποιούνται» και εν συνεχεία να αρχίζουν να παίρνουν πίσω τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες υπουργείων όπως η ιθαγένεια από το υπουργείο Εσωτερικών και κάποιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι αντικείμενο της συζήτησης που γίνεται είναι το πώς θα μπορέσει η αποκεντρωμένη διοίκηση να είναι εγγυήτρια της νομιμότητας σε μια σειρά ζητημάτων και να είναι καταλύτης για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και επιταχυντής διαδικασιών. «Πιστεύω ακράδαντα στη δημόσια διοίκηση» είπε και τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν πάρα πολλές επενδύσεις και θα διαπιστωθεί στην πράξη η ανάγκη συνεργασίας της αποκεντρωμένης διοίκησης με επιχειρήσεις και κράτος.

Στο ρόλο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΑΑ) στην υλοποίηση των πολιτικών του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΚΔΑΑ κ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, η οποία, παράλληλα, χαρακτήρισε ως μεγάλο ζήτημα την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και την ενίσχυση των φορέων που θα αναλάβουν τη χάραξη και την εφαρμογή της πολιτικής. Η ίδια δήλωσε ικανοποιημένη για το ευρύ έργο της αποκεντρωμένης διοίκησης και ανέφερε ότι ξεκίνησε διάλογος με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις με συγκεκριμένα θέματα ανά περιοχή.

Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Ιωάννης Σάββας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η αποκέντρωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί από περιφερειακές υπηρεσίες υπουργείων καθώς, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρχει μια οριζόντια δομή που διαπερνά τους τομείς της δημόσιας πολιτικής. Αυτός είναι ο σκοπός της αποκεντρωμένης διοίκησης, σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε, άλλωστε, σε ζητήματα αρμοδιοτήτων και τόνισε: «αυτό που θέλουμε είναι η συγκέντρωση σε έναν φορέα, όπως οι αποκεντρωμένες, των κρατικών αρμοδιοτήτων που ασκούνται από περιφερειακές υπηρεσίες υπουργείων ώστε να δίνεται μια ολοκληρωμένη υπηρεσία στις επιχειρήσεις».

Την ανάγκη περαιτέρω θωράκισης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας επιταχύνοντας τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης επεσήμανε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, τονίζοντας ότι γίνανε σημαντικά πράγματα στην περιοχή αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. «Η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσουν νομοτελειακά, πρέπει όμως να δοθούν οι δυνατότητες», τόνισε.

Ο Δρ. Ευάγγελος Ευθυμιάδης, Χημικός Μηχανικός, Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες των ΔΙΠΕΧΩΣ και τη συμβολή της αποκεντρωμένης στην έγκριση των χρήσεων γης για την ανάπτυξη τη υγιούς επιχειρηματικότητας. Η κ. Αθανασία Καραλή, MSC περιβαλλοντολόγος/ΔΙΠΕΧΩΣ – ΑΜΘ αναφέρθηκε στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σημείωσε ότι οι αποκεντρωμένες διοικήσεις είναι «ο πυρήνας της δική μας δουλειάς. Δίνεται η δυνατότητα δίκαιης επικοινωνίας, με καλύτερες ταχύτητες στην έκδοση αδειών, ώστε να μπορούμε να παράξουμε αποτέλεσμα».

Ο Φώτης Κουβουκλιώτης, γ.γ. της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ επεσήμανε ότι η αποκεντρωμένη είναι το Α-Ω για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ο κ. Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος του ΣΕΒΕ – Σύνδεσμος Εξαγωγέων υπογράμμισε ότι οι εξαγωγές «σπάνε ρεκόρ κάθε χρόνο. Η αποκέντρωση είναι ένας διαρκής στόχος. Η αποκεντρωμένη διοίκηση είναι ο εγγυητής της νομιμότητας», σημείωσε μεταξύ άλλων. Ο κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι η προσπάθεια ενίσχυση της εξωστρέφειας είναι σημαντική και η ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι ζητούμενο δεκαετιών. «Αυτό που ζητούμε είναι καλύτερη δυνατή συνεργασία για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων». Ο κ. Άγις Κοθάλης, Πρόεδρος της ΚΕΒΕ επεσήμανε ότι η αποκεντρωμένη διοίκηση συμβάλει έμπρακτα στη βιώσιμη ανάπτυξη και έχει καθοριστικό ρόλο στις αδειοδοτήσεις. Ο κ. Δημήτρης Σαμαράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου «Σαμαράς και Συνεργάτες» τόνισε ότι η αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης πέτυχε σημαντική μείωση χρόνου στην έκδοση των ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) την τελευταία τετραετία. Ο κ. Αθανάσιος Κατσανεβάκης, εκπρόσωπος της «Estia Consulting & Engineering S.A.» τόνισε πως είναι κρίσιμος ο ρόλος της αποκεντρωμένης ώστε να δώσει ώθηση σε επενδύσεις. Ο κ. Παναγιώτης Καρανάσιος, εκπρόσωπος της «Καρανάσιος – Βαρσάμη και Συνεργάτες» επεσήμανε την ανάγκη στελέχωσης των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Μπορείτε να δείτε την ημερίδα ΕΔΩ