Το ΤΕΕ/ΤΚΜ συνεχίζει την ενεργό συνεργασία του με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Ερευνών Σκυροδέματος (ΕΠΕΣ). Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 19:00 συνδιοργανώνεται διάλεξη με θέμα «Προοπτικές εφαρμογής μεθόδων μηχανικής μάθησης στη μελέτη νέων και υφιστάμενων κατασκευών».
Ομιλητής θα είναι ο Δρ πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ, εντεταλμένος ερευνητής ΟΑΣΠ – Μονάδα Έρευνας ΙΤΣΑΚ κ. Μορφίδης Κωνσταντίνος. Η παρουσίαση προς τους Έλληνες Μηχανικούς, Ερευνητές και Ακαδημαϊκούς κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση καθώς οι νέες τεχνολογίες στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης έχουν αλματώδη εξέλιξη, και προβλέπεται ότι θα διευκολύνουν μελλοντικά το επαγγελματικό και ερευνητικό έργο των μηχανικών και θα βελτιώσουν την αξιοπιστία του. Η παρουσίαση έχει ως στόχο να κάνει μία γενική ενημέρωση για τις βασικές αρχές της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης.
Επιπλέον θα παρουσιαστούν οι σχετικές με τις κατασκευές εφαρμογές μεθόδων μηχανικής μάθησης όπως αυτές παρουσιάζονται σε πρόσφατα δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες, καθώς και αποτελέσματα από το ερευνητικό έργο του κυρίου Μορφίδη. Η διάλεξη θα γίνει διαδικτυακά, την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 19:00 και ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση της διάλεξης βρίσκεται ΕΔΩ. Πρόσβαση για την παρακολούθηση της διάλεξης έχουν όλοι οι μηχανικοί, μέσω του παραπάνω συνδέσμου. Η παρουσίαση θα γίνει με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΙΤΣΑΚ.
Η επόμενη διάλεξη θα γίνει τον Ιανουάριο του 2024 με συνδιοργάνωση από την ΕΠΕΣ και το ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Το βιογραφικό του Δρ. Κωνσταντίνου Μορφίδη
Ο Δρ. Κων/νος Μορφίδης (δίπλωμα Πολ. Μηχανικού Α.Π.Θ. 1994, διδάκτορας Πολ. Μηχανικός 2003, MSc στα πληροφοριακά συστήματα, Ε.Α.Π. 2015) είναι Εντεταλμένος Ερευνητής (Ερευνητής Γ’) στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ). Έχει εργαστεί ως σύμβουλος/μελετητής σε ιδιωτικά και δημόσια έργα (1995-2009) και ως σύμβουλος μηχανικός και προγραμματιστής επαγγελματικού τεχνικού λογισμικού στο πεδίο της στατικής και δυναμικής των κατασκευών (2003-2010). Εργάζεται ως Ερευνητής από το 2010 στο ΙΤΣΑΚ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στα πεδία της Αριθμητικής ανάλυσης των κατασκευών και της αντισεισμικής μηχανικής, με ειδίκευση στα παρακάτω θέματα: (α) Ανάπτυξη γραμμικών και μη-γραμμικών πεπερασμένων στοιχείων υλικής και γεωμετρικής μη γραμμικότητας, (β) Βελτίωση προγραμματιστικής υλοποίησης μεθόδων ανάλυσης των κατασκευών, (γ) Διερεύνηση και βελτίωση αντισεισμικών κανονισμών στο γνωστικό αντικείμενο της προσομοίωσης και της ανάλυσης των κατασκευών, (δ) Έρευνα στο πεδίο της διατύπωσης και επίλυσης προβλημάτων μηχανικής με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και (ε) Διερεύνηση φαινομένων αλληλεπίδρασης εδάφους-κατασκευής με αναλυτικές μεθόδους. Είναι μέλος των επιστημονικών ενώσεων: ΤΕΕ, ΣΠΜΕ, ΕΤΑΜ, ΕΠΕΣ. Συμμετείχε ως ερευνητής σε 18 ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα (επιστημονικά υπεύθυνος σε 2). Συγγραφέας/συν-συγγραφέας σε πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων με κρίση (μεπάνω από 750 ετεροαναφορές), και σε 7 επιστημονικά συγγράμματα. Κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.