Search
Close this search box.

Ταμείο Κλιματικών Καταστροφών από την COP28 – Μητσοτάκης: “Στρεφόμαστε στις ΑΠΕ με επιδόσεις από τις καλύτερες στην Ε.Ε.”

5f8a479d-e3e7-45a4-a014-2f837f786c03-300x200

Στις 12 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται στο Ντουμπάι, η 28η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα (COP28). Στόχος είναι η ενίσχυση των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο για μία κλιματικά ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα συγκρατεί την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό C, στόχος που θεωρείται μάλλον φιλόδοξος.

Στα θετικά της Διάσκεψης, περιλαμβάνεται η συμφωνία για τη δημιουργία Ταμείου για τις κλιματικές καταστροφές, που βασίζεται στην αρχική συμφωνία για ένα ταμείο ζημιών και απωλειών που επιτεύχθηκε κατά την COP27 στην Αίγυπτο πέρυσι.

Πολλές βασικές ρυθμίσεις παρέμειναν τότε ανεπίλυτες, όπως το ποιος θα πρέπει να πληρώνει στο ταμείο, πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι και ποιος θα πρέπει να διαχειρίζεται τα χρήματα.

Οι πλούσιες χώρες, οι οποίες ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των ιστορικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αντιτίθενται εδώ και καιρό στη δημιουργία ενός λεγόμενου ταμείου «ζημιών και απωλειών» για την αποζημίωση των χωρών με χαμηλό εισόδημα.

Οι υποστηρικτές της απόφασης τόνισαν ότι το ταμείο απαιτείται για την αντιμετώπιση των κλιματικών επιπτώσεων – συμπεριλαμβανομένων των τυφώνων, των πλημμυρών και των δασικών πυρκαγιών ή των επιπτώσεων που εκδηλώνονται αργά, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας – από τις οποίες οι χώρες δεν μπορούν να αμυνθούν, είτε επειδή οι κίνδυνοι είναι αναπόφευκτοι, είτε επειδή δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να το πράξουν.

Απεσταλμένοι από ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες σχεδίασαν τη συμφωνία αυτή κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν της διάσκεψης, φέτος.

Επιπλέον, ως τώρα, 117 κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν έως το 2030 την ισχύ της ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η εν λόγω δέσμευση εντάσσεται στο πλαίσιο του στόχου της απανθρακοποίησης του ενεργειακού τομέα. Στο ίδιο πλαίσιο προωθούνται, παράλληλα, πέρα από την ενίσχυση της δυναμικής των ανανεώσιμων πηγών: η επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, η μείωση των εκπομπών μεθανίου και ο περιορισμός της ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ενέργεια από άνθρακα.

Μεταξύ των 117 που στηρίζουν τον στόχο του «τριπλασιασμού» της ισχύος των ανανεώσιμων πηγών έως το 2030, ξεχωρίζουν οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βραζιλία, η Νιγηρία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Χιλή κ.ά.

Κίνα και Ινδία, ωστόσο, αν και έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα υποστηρίξουν τον τριπλασιασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2030, αυτή τη φορά δεν υποστήριξαν αυτή τη συνολική δέσμευση, ενώ και η Σαουδική Αραβία κράτησε -όπως αναμενόταν- αποστάσεις από τους στόχους μείωσης των ορυκτών καυσίμων.

Η προαναφερθείσα δέσμευση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην τελική απόφαση της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα προκειμένου να καταστεί παγκόσμιος στόχος. Κάτι τέτοιοι θα απαιτούσε, ωστόσο, συναίνεση μεταξύ των σχεδόν 200 χωρών που παίρνουν μέρος στην COP28.

Στην COP28 η Ελλάδα εκπροσωπείται σε υψηλότατο επίπεδο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, κ. Κώστα Φραγκογιάννη και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο πρωθυπουργός, μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα Τζον Κέρι, παρουσίασε το Συνέδριο «Our Ocean Conference», τη διοργάνωση του οποίου για το 2024 έχει αναλάβει η χώρα μας. Το Συνέδριο, που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα, επικεντρώνεται στην προστασία των ωκεανών του πλανήτη και των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

Στο Ελληνικό Περίπτερο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προγραμματίσει περισσότερες από 30 εκδηλώσεις, όπου θα αναπτυχθεί όλο το εύρος της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια νέα Ελλάδα». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες της χώρας μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των κοινωνιών. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας μείωσε κατά 8% τη χρήση άνθρακα, ενώ -όπως είπε- η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτατα μειώνοντας τους ρύπους κατά 43% από το 2005 και στρεφόμαστε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχοντας από τις καλύτερες επιδόσεις στις χώρες της Ε.Ε. Η διείσδυση της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας τον περασμένο χρόνο ήταν η 7η παγκοσμίως, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παράγουν τις μισές μας ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ανανεώνουμε ενεργειακά τις οικείες μας με έναν πρωτόγνωρο τρόπο και οικοδομούμε μια αλυσίδα αποθήκευσης ενέργειας για τις βιομηχανίες μας, ενώ λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη σημασία της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας. «Σύντομα θα αυξήσουμε το δυναμικό μας στα υπεράκτια συστήματα παραγωγής ενέργειας και οι επενδύσεις μας στην ενέργεια εστιάζονται στην ανθεκτικότητα», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε τις τεχνολογίες που μειώνουν το κόστος. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερους πόρους και να μειώσουμε το κενό της προσαρμογής, και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Ο πρωθυπουργός έκανε μια παραπομπή με νόημα για τον σεβασμό στο παρελθόν των χωρών, λέγοντας: «Καθώς οικοδομούμε το μέλλον, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση για τις κοινωνίες που βρίσκονται εδώ και έχουν την ευθύνη απέναντι στην κοινή μας κληρονομιά, να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και πιστεύω ότι εδώ θα βρούμε τη σοφία να οικοδομήσουμε την ανάπτυξη σε αρμονία με την ανθρωπότητα», είπε και κατέληξε: «Είναι τεράστιες οι προκλήσεις μας, αλλά δεν μπορούμε να απομειώσουμε τα βήματα που έχουμε κάνει».

tzitzi

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, παρουσίασε στη Διεθνή Διάσκεψη τις δράσεις και τα έργα που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο να μετεξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε μια «πράσινη» Περιφέρεια, που αποτελεί και κεντρικό στόχο της διοίκησής της, με ορίζοντα το 2030. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε, τόσο στην κεντρική του ομιλία, όσο και στις παρεμβάσεις του στη Διάσκεψη, στο ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης στην αντιμετώπιση και αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης, που αποτελεί μείζονα πρόκληση για όλη την Ευρώπη, όλο τον κόσμο. Ρόλο κρίσιμο, όπως έχει αποδειχθεί ήδη στην πράξη, όχι μόνο στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, αλλά σε όλες τις κρίσεις και τις προκλήσεις, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. «Πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο ρόλος όλων μας είναι κομβικός στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά πρέπει να ενισχυθεί άμεσα, ακόμα περισσότερο, με τα απαραίτητα εργαλεία. Είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να φέρουμε γρήγορα αποτελέσματα στην πράξη, όπως είναι η απαίτηση των πολιτών σε όλο τον κόσμο. Είναι ευθύνη μας να παραδώσουμε ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο περιβάλλον στις επόμενες γενιές, από αυτό που παραλάβαμε. Και για να το πετύχουμε δεν αρκεί η σημαντική προσπάθεια που κάνουμε σήμερα οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε την ενίσχυση της ΕΕ και των κυβερνήσεων, με πόρους, με αρμοδιότητες και πρώτα από όλα με ισχυρό λόγο στη διαμόρφωση των αποφάσεων, που αφορούν στις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε στους συνομιλητές του ότι «οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε όλη την Ευρώπη και σταδιακά σε όλο τον κόσμο, δεν αποτελούν απλώς έναν συμπληρωματικό διοικητικό βραχίονα, αλλά έναν ενεργό συμμέτοχο στη διαμόρφωση και την άσκηση των πολιτικών. Κι αυτή είναι μια κατάκτηση που πρέπει να αφορά σε όλη την Αυτοδιοίκηση, σε όλο τον κόσμο. Καμιά χώρα δεν πρέπει να μείνει πίσω σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια οι τοπικές κοινωνίες να έχουν ενεργό ρόλο και αποφασιστικές αρμοδιότητες σε υπερτοπικά, σε εθνικά, σε παγκόσμια ζητήματα. Τα παγκόσμια προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με μαγικές συνταγές επιβεβλημένες από πάνω, αλλά χτίζοντας από τα κάτω συλλογικές λύσεις. Καθένας μας έχει μερίδιο και ευθύνη στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και μεγαλύτερα βήματα, γρήγορα».

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς και εταιρείες και θα προβάλλονται και μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της ελληνικής συμμετοχής (www.greeceincop.gr), στην οποία υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τις θεματικές των εκδηλώσεων και τους συμμετέχοντες.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ