Search
Close this search box.

Το Καλοχώρι μετατρέπεται σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης – Υπεγράφη η ΚΥΑ

kaloxwri-300x171

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη μετατροπή της περιοχής Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης σε επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης, καθώς υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας «χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης». Όπως σημειώνεται στην σχετική απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς, στην συγκεκριμένη περιοχή διαπιστώθηκαν σημαντικά περιβαλλοντικά και λειτουργικά προβλήματα και καλύπτεται η απαίτηση της νομοθεσίας για να δημιουργηθεί ΕΠΕ, καθώς το άθροισμα των επιφανειών κάλυψης των δομημένων γηπέδων ανέρχεται στο 15% της συνολικής οριοθετημένη έκτασης και η απαιτούμενη συνολική προς οριοθέτηση έκταση έχει εμβαδόν άνω των 100 στρεμμάτων.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πλήρως οργανωμένου επιχειρηματικού πάρκου, που θα προσδώσει έντονη αναπτυξιακή δυναμική και ώθηση συνολικά στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας. Την πεποίθηση ότι η περιοχή του Καλοχωρίου περνάει πλέον από την εποχή της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στην εποχή του οργανωμένου επιχειρηματικού πάρκου, σε μια έκταση άνω των 11.000 στρεμμάτων, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για «μια επιτυχία για τη δυτική Θεσσαλονίκη, για την ανάπτυξη συνολικά της Κεντρικής Μακεδονίας και για την προστασία του περιβάλλοντος» αλλά και για μια «μεγάλη παρακαταθήκη που αφορά περίπου 900 επιχειρήσεις, 6.000 εργαζόμενους και όλη την τοπική κοινωνία της δυτικής Θεσσαλονίκης» καθώς, όπως είπε το Καλοχώρι πρωταγωνιστεί στον δευτερογενή τομέα αφού εκεί παράγεται περίπου το 15% του εγχώριου βιομηχανικού ΑΕΠ.

Σημείωσε μάλιστα ότι προηγήθηκε ένας σκληρός και πολυετής αγώνας από την Περιφέρεια που ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα και με τους εμπλεκόμενους φορείς. «Η Περιφέρεια αξιοποίησε ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ μέσα από σχετική μελέτη διαγνώστηκε το σύνολο των προβλημάτων και προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις, που ήδη εφαρμόζονται σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον και την προστασία του και την αποκατάσταση του θαλασσίου μετώπου, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ενοποίηση και ανάπλαση των 40 χιλιομέτρων της παραλίας της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι». Παράλληλα κατατέθηκε από την Περιφέρεια ολοκληρωμένο σχέδιο για το Καλοχώρι και πήρε πια το πράσινο φως, γεγονός που ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «δικαίωση στη μεγάλη προσπάθεια για ανάπτυξη και για βελτίωση του περιβάλλοντος, ειδικά στη δυτική Θεσσαλονίκη».

Πρότυπο και για άλλες περιοχές

Ως ισχυρός αναπτυξιακός πόλος για τη δυτική Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει το επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης (ΕΠΕ), επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Σαμαράς, Πρόεδρος του ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε.- Σύμβουλοι Μηχανικοί», που εκπόνησε τις σχετικές μελέτες για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, η ΑΒΣ Καλοχωρίου γίνεται η πρώτη της χώρας, που χαρακτηρίζεται θεσμικά ως τέτοια με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) κι ο χαρακτηρισμός αυτός ανοίγει τον δρόμο για την επίλυση ενός πάγιου αιτήματος της τοπικής επιχειρηματικότητας. Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει δε πρότυπο για τη μεθόδευση της εξυγίανσης και άλλων αντίστοιχων περιοχών στην Ελλάδα, οι οποίες είναι πολυάριθμες, όπως έχει αναδειχθεί από το «Επιχειρησιακό Σχέδιο για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων» της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (σ.σ. σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν περίπου 30 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, οι οποίες καλύπτουν εμβαδόν περίπου 90.000 στρεμμάτων, με σημαντική δραστηριότητα σε Νεοχωρούδα, Θέρμη και Ωραιόκαστρο). Όπως εξήγησε ο κ. Σαμαράς, με τις μελέτες της εταιρείας τεκμηριώθηκε η ανάγκη πολεοδομικής και περιβαλλοντικής εξυγίανσης της περιοχής, μέσω -μεταξύ άλλων- της καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης και της ανάλυσης όλων των χωροταξικών και τεχνικών χαρακτηριστικών. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το επιχειρηματικό πάρκο θα διαχειρίζεται ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού (Εταιρεία Ανάπτυξης & Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου – ΕΑΔΕΠ), που θα πρέπει πρώτα να συσταθεί για αυτόν τον σκοπό. Στην ΕΑΔΕΠ θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις οι οποίες θα αποφασίζουν οι ίδιες για την ανάπτυξη και λειτουργία του Πάρκου, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, ενώ η Περιφέρεια και λοιποί φορείς που θα συμμετέχουν, θα συνεπικουρούν τις σχετικές ενέργειες και αποφάσεις.

Η συμβολή του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για την έκδοση της ΚΥΑ υπεβλήθη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως επισπεύδουσα κατά τον νόμο και συνυπογράφηκε από το σύνολο των φορέων που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις, αλλά και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και από τους αρμόδιους δήμους Δέλτα και Αμπελοκήπων-Μενεμένης. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας, δεσμεύτηκε πέρυσι για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου του κόστους των μελετών και των έργων υποδομής του ΕΠΕ Καλοχωρίου μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό τον περιορισμό του προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης και κατ’ επέκταση τη μείωση των χρηματικών εισφορών των ιδιοκτητών γης για την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου και την ανάπτυξη των κοινόχρηστων-κοινωφελών υποδομών του ΕΠΕ.

Δείτε την ΚΥΑ ΕΔΩ