Search
Close this search box.

Το σκυρόδεμα στο επίκεντρο

synedrio_skyrodematosΤο μήνυμα ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της χώρας είναι έτοιμο να πρωτοστατήσει στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας «εξέπεμψαν» από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» εκατοντάδες Έλληνες μηχανικοί που παρακολούθησαν τις εργασίες του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Σκυροδέματος. Μετά από επτά χρόνια «παύσης» στη διεξαγωγή του Συνεδρίου, την αναβίωσή του ανέλαβαν το ΤΕΕ/ΤΚΜ και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Ερευνών Σκυροδέματος (ΕΠΕΣ).

Από την Πέμπτη 10 έως το Σάββατο 12 Νοεμβρίου παρουσιάστηκαν -στις πέντε αίθουσες όπου πραγματοποιούνταν το συνέδριο- 165 εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και τεχνικές ανακοινώσεις με επίκεντρο πάντα το σκυρόδεμα. Αφορούσαν τον χώρο της έρευνας των κατασκευών από σκυρόδεμα, της τεχνολογίας υλικών, και της μελέτης και κατασκευής έργων, από μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μηχανικών συγκέντρωσαν οι τρεις διακεκριμένοι ομιλητές που προσκλήθηκαν από την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου. Επρόκειτο για τον ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ Θεοδόσιο Τάσιο, τον Ιταλό καθηγητή του Πολυτεχνείου του Μιλάνο Alberto Zasso και τον ομότιμο καθηγητή Αντισεισμικής Μηχανικής του πανεπιστημίου Bogazici της Κωνσταντινούπολης, Mustafa Erdik.

Όπως ανακοινώθηκε, το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σκυροδέματος θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 στην Αθήνα και θα επικεντρωθεί στην αειφορική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Περίπου 18 δισ. ευρώ επενδύσεων στις κατασκευές χάθηκαν στη διάρκεια της κρίσης

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τις κατασκευές, καθώς το διάστημα 2008 – 2015 «χάθηκαν» περίπου 18 δισ. ευρώ επενδύσεων σε κατασκευές.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βαθιά δημοσιονομική κρίση, η οποία έχει αφήσει τα σημάδια της στον χώρο των κατασκευών. Όπως είπε η ελληνική αγορά κατοικιών παρουσιάζει: συρρίκνωση 41% στις τιμές την χρονική περίοδο 2008-2015, μείωση του όγκου συναλλαγών κατά 72% μεταξύ 2008 – 2014, ενώ η φορολογία στα ακίνητα αυξήθηκε κατά περίπου έξι φορές την πενταετία 2010-2015. «Για να ισορροπήσει ταχύτερα η ελληνική αγορά κατοικίας απαιτείται πραγματική ανάπτυξη τουλάχιστον 3,5% ετησίως, σε συνδυασμό με κίνητρα και πολιτικές που θα στοχεύουν στην αναζωογόνηση της αγοράς κατοικίας», επεσήμανε. Ο κ. Μπίλλιας τόνισε ότι η σχέση του κλάδου των μηχανικών με την αναπτυξιακή διαδικασία είναι αμφιμονοσήμαντη. «Η δουλειά μας παράγει ανάπτυξη. Η ανάπτυξη μας δίνει δουλειά», είπε. Χαρακτήρισε «στρεβλή επιλογή που υπαγορεύτηκε από αδράνεια, από πανικό, από κοντόφθαλμη πολιτική είτε από καθαρή ιδεοληψία», την μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Υπογράμμισε ότι οι Έλληνες μηχανικοί καλούνται να αξιοποιήσουν τους μικρούς συγκριτικά πόρους που διαθέτει η χώρα, να αντισταθμίσουν το ισχυρό μειονέκτημα της έλλειψης οικονομίας κλίμακας, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα προϊόν ταυτόχρονα ανταγωνιστικό και βιώσιμο. Επίσης, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα τα οποία –όπως είπε- ωθούν προς την έξοδο όσους μηχανικούς επέλεξαν να παραμείνουν στην Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι «το ΤΕΕ/ΤΚΜ επεμβαίνει θεσμικά όπου απαιτείται¨. synedrio_skyrodematos_1

Ανάπτυξη, ένα σύντομο ανέκδοτο

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Γιουτίκας τόνισε ότι «η ανάπτυξη θα έρθει μέσω της προόδου του επιστημονικού δυναμικού. Τα τελευταία επτά-οκτώ χρόνια η λέξη ‘ανάπτυξη’ έχει αρχίσει να μοιάζει με… ανέκδοτο. Για να επιτευχθεί επιτέλους η ανάπτυξη θα πρέπει να γίνουν άμεσες αλλαγές και βαθιές τομές, κυρίως σε ότι αφορά το πλαίσιο που διέπει σήμερα την ελληνική νομοθεσία. Πρέπει και οφείλουμε να τρέξουμε γρήγορα γιατί ο χρόνος δυστυχώς έχει τελειώσει. Αν δεν αλλάξουμε άμεσα τότε ανάπτυξη δεν θα έρθει». Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι καλή η αλλαγή κουφωμάτων στα κτίρια αλλά κάποιος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα συγκεκριμένα κτίρια δεν αποτελούν κίνδυνο για τους πολίτες. Υπογράμμισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει κάποια στιγμή να αναζητήσει επιχορηγούμενο πρόγραμμα το οποίο θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες μένουν σε ακίνητα χωρίς να κινδυνεύουν.

Ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Γιάννης Κυριακόπουλος τόνισε: «οι Έλληνες μηχανικοί και προάγουν την επιστήμη και την εφαρμόζουν και θα σταθούν απέναντι σε όλα εκείνα τα σενάρια που κάποιοι απεργάζονται και θέλουν να τους οδηγήσουν στην απαξίωση και τον κλάδο στην συρρίκνωση. Θα δώσουμε το σήμα που χρειάζεται η χώρα ώστε να υπάρξει η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη».

Η Β’ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Τόνια Μωροπούλου υπογράμμισε ότι το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σκυροδέματος έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί μία μεγάλη συνάντηση όλων των μηχανικών με την βιομηχανία της παραγωγής του τσιμέντου και την κατασκευαστική βιομηχανία. «Για την ανάπτυξη, οι μηχανικοί εισφέρουμε υψηλή τεχνογνωσία, υψηλή τεχνολογία, καινοτομία», τόνισε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Σκυροδέματος του ΤΕΕ, Ευάγγελος Μακρυκώστας τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η κρίση και η λιτότητα είχαν άμεσες και οδυνηρές συνέπειες και στους μηχανικούς. «Η διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου σκυροδέματος, ήταν πρόκληση και καθήκον. Γιατί πιστεύουμε ότι το επιστημονικό δυναμικό της χώρας έχει δικαίωμα στη συνεχιζόμενη ενημέρωση και πληροφόρηση και ανεξάρτητα δυσχερειών πρέπει να διατηρήσει το υψηλό του επίπεδο συμβαδίζοντας με τους συναδέλφους στο διεθνή χώρο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει το συνέδριο. Αντιμετωπιστήκαμε με σκεπτικισμό από πλευράς του τότε προέδρου σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος. Τελικά, μετά την εκλογή του σημερινού προέδρου είχαμε εξαιρετική αντιμετώπιση και το επόμενο τακτικό συνέδριο σκυροδέματος του ΤΕΕ θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 στην Αθήνα και θα επικεντρωθεί στην αειφορική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος», είπε.

Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιάννης Μυλόπουλος τόνισε ότι «επιστροφή στην ανάπτυξη σημαίνει επιστροφή στα δημόσια έργα». Επικαλέστηκε πρόσφατα στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ σύμφωνα με τα οποία για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται σε δημόσια έργα, προστίθεται στο ΑΕΠ 1,8 ευρώ, από τα οποία 0,4 ευρώ επιστρέφει στα ταμεία του κράτους. «Αν τα δημόσια έργα δεν είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, τότε δεν υπάρχει ανάπτυξη», είπε. Πρόσθεσε ότι την επόμενη χρονιά δημοπρατείται η Α’ φάση της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, ενώ αναφέρθηκε και στον σταθμό «Βενιζέλου» του υπο κατασκευή μετρό Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι η Αττικό Μετρό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζουν από κοινού και σε στενή συνεργασία τον σταθμό που θα κατασκευαστεί στο ίδιο σημείο αλλά σε μεγαλύτερο βάθος. Τέλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΠΕΣ και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Πενέλης εκτίμησε ότι «η αθρόα συμμετοχή συναδέλφων μηχανικών στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σκυροδέματος αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι το ανθρώπινο δυναμικό στο χώρο των κατασκευών –παρά τη μακροχρόνια κρίση- εξακολουθεί να είναι ενεργό και έτοιμο να αναλάβει ξανά τον ρόλο του για την ανασυγκρότηση της χώρας».