Search
Close this search box.

Το mega project του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης – Οι κύριες παρεμβάσεις

Το mega project του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης – Οι κύριες παρεμβάσεις

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022.

Το ΕΠΣ, προϊόν μιας μακρόχρονης προσπάθειας στην οποία διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με την ΠΚΜ, αναρτήθηκε στις 18/11 στο site της Περιφέρειας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που θα διαρκέσει 45 ημέρες (ως τις 2 Ιανουαρίου). Στις 19/11/21, παρουσιάστηκε στους επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης, παρουσία και του Αντιπροέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Μιχάλη Παπαστεργίου, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου αποτυπώθηκαν τα σχόλια και οι προτάσεις τόσο των φορέων της Θεσσαλονίκης, όσο και των πολιτών, προκειμένου στη συνέχεια, έπειτα από αξιολόγηση, να προκύψει το τελικό σχέδιο προς έγκριση.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι το έργο θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα, το νέο σύγχρονο brand name της Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε ότι θα συνδέσει την πόλη με τη θάλασσα  και εκτίμησε ότι «μόλις έχουμε και την οριστική του έγκριση, η διαδικασία αδειοδοτήσεων για τις παρεμβάσεις που θα προβλέπονται σε όλο το μήκος των 40 χιλιομέτρων του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι και στους επτά Δήμους θα είναι και γρήγορη και απλή».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων και πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας, αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, που όπως είπε, μετά τη δημόσια διαβούλευση προβλέπει τον Φεβρουάριο του 2022 το τελικό σχέδιο, τον Μάρτιο την έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τον Απρίλιο την έγκριση του σχεδίου από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Αμέσως μετά προβλέπεται η προώθηση του σχεδίου στη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στα τέλη του 2022 η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.

Κύριες παρεμβάσεις

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι το πιο ουσιαστικό βήμα για να ωριμάσουν γρήγορα και να υλοποιηθούν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις όπως:

 • Η περιβαλλοντική αναβάθμιση στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου.
 • Η εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου.
 • Η δημιουργία Μητροπολιτικού Δυτικού Πάρκου στο χώρο του παλιού εμπορευματικού σταθμού.
 • Η δημιουργία περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας.
 • Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στην Παλιά Παραλία έως το Λευκό Πύργο.
 • Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις στη Νέα Παραλία και στην περιοχή των ιστιοπλοϊκών ομίλων.
 • Η δημιουργία μητροπολιτικού πόλου ναυταθλητισμού και αθλημάτων κολύμβησης στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής.
 • Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στο παραλιακό τμήμα του Δήμου Καλαμαριάς.
 • Η δημιουργία αστικής τεχνητής κολυμβητικής περιοχής στην πλαζ Αρετσούς.
 • Η ανάπτυξη νέου μητροπολιτικού υπερτοπικού πόλου αστικών λειτουργιών, με την πολεοδόμηση τμήματος της παραλιακή περιοχής του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.
 • Η δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου – Βοτανικού κήπου στην έκταση του ΑΠΘ κοντά στο αεροδρόμιο.
 • Η χωροθέτηση Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.
 • Και η επανάκτηση του ρόλου της παράκτιας περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού ως κύριας ζώνης αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Οι επιμέρους στόχοι του ενιαίου, ρυθμισμένου και ολοκληρωμένου σχεδίου, είναι:

 1. Η δημιουργία συνεχόμενης παράκτιας ζώνης αναψυχής και άξονα περιπάτου.
 2. Η απρόσκοπτη μετακίνηση με ποδήλατο εντός αυτής της ζώνης.
 3. Η κατάργηση της ασυνέχειας και η ενοποίηση των ιστορικών τόπων με τα νέα τοπόσημα αναφοράς της πόλης, έτσι ώστε να αποτελέσουν περιεχόμενο της νέας ταυτότητας της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης το ΤΕΕ/ΤΚΜ θα υποβάλει αναλυτικά θέσεις και προτάσεις μετά από εισήγηση Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το Σχέδιο με τους χάρτες και τα διαγράμματα ΕΔΩ.