Search
Close this search box.

Υπογράφηκαν οι πρώτες συμβάσεις από το ΤΕΕ για τα ΤΠΣ και ΕΠΣ

TEE-300x169Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το πρόγραμμα πολεοδομικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την εκπόνηση περίπου 230  Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ)  ώστε να αποκτήσει πολεοδομικό σχέδιο όλη η χώρα. Τις προηγούμενες ημέρες υπογράφηκαν έξι συμβάσεις, μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και των αναδόχων μελετητών για τα πρώτα ΤΠΣ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Ιουνίου του 2026.

Αφορούν τους δήμους:

  • Φούρνων και Ικαρίας, προϋπολογισμού 981.274 ευρώ
  • Κορινθίων, προϋπολογισμού 756.982 ευρώ
  • Κύμης- Αλιβερίου, προϋπολογισμού 1.143.889 ευρώ
  • Πεντέλης, προϋπολογισμού 629.737  ευρώ
  • Οινουσσών,  Ψαρών και Χίου, προϋπολογισμού 2.208.662 ευρώ
  • Βέλου-Βόχας Κορινθίας,  προϋπολογισμού 514.394 ευρώ

Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρονικά περιθώρια  είναι ιδιαιτέρως στενά και θα πρέπει έως τα τέλη του 2025 οι μελέτες να έχουν παραδοθεί στο ΤΕΕ. Από εκεί και πέρα θα αποσταλούν στο ΥΠΕΝ ώστε να περάσουν από την κρίση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και στη συνέχεια τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) θα αποσταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προς έγκριση.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από έναν μήνα είχε επισημάνει σύμφωνα με το ot.gr πως «με τους ρυθμούς που έχουμε σήμερα, θα τελειώσουν το 2045». Γι΄ αυτό,  όπως ανέφερε, το ΤΕΕ έχει προτείνει να δημιουργηθούν δύο ειδικά τμήματα, ένα στο ΥΠΕΝ και ένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που θα υποδέχονται τα ΠΔ, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες  ώστε οι μελέτες των ΤΠΣ που θα παραδίδονται να γίνουν ΠΔ το αργότερο έως τα τέλη του 2026.

Ασφάλεια για επενδυτές και πολίτες

Με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού χαράσσεται νέος δρόμος για έργα και επενδύσεις. Ουσιαστικά η χώρα θα διαθέτει πλέον «χάρτες» που θα αποτυπώνουν σαφώς τι επιτρέπεται, με τι όρους δόμησης και σε ποιες περιοχές.    Μάλιστα, με δεδομένο ότι θα εξασφαλιστεί ο έλεγχος του ΣτΕ, θα αποφεύγονται διασταλτικές ερμηνείες και προσφυγές που σήμερα μπλοκάρουν σειρά έργων, ανοίγοντας έτσι τους επενδυτικούς ορίζοντες της χώρας. Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια  θα θεσμοθετήσουν χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, οικιστικές και προς πολεοδόμηση εκτάσεις, περιοχές προστασίας και  σημεία ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων,  μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και  για  καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κλπ.

Εκτός σχεδίου

Επίσης, στο νέο πλέγμα σχεδιασμού περιλαμβάνονται και άλλα έργα, όπως της καταγραφής των δρόμων στις εκτός σχεδίου περιοχές προκειμένου να αποκτήσει το κράτος για πρώτη φορά, και μάλιστα με γεωχωρικά δεδομένα, ολοκληρωμένη αποτύπωση ώστε να μπορεί   το ΥΠΕΝ να αποφασίσει ποιοι δρόμοι θα είναι αυτοί που δίνουν το δικαίωμα δόμησης στα εφαπτόμενα σε αυτούς ακίνητα.  Ο χαρακτηρισμός μιας οδού ως κοινόχρηστης αποτελεί προϋπόθεση για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Σήμερα δεν αναγνωρίζονται ως κοινόχρηστες οι οδοί που έχουν κατασκευαστεί από τους δήμους καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ θεωρούνται ιδιωτικές και απαγορεύεται η οικοδόμηση οικοπέδων που έχουν πρόσωπο σε αυτές.