Search
Close this search box.

2η συνάντηση ΤΕΕ/ΤΚΜ και Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ

Η δεύτερη συνάντηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ με την Πολυτεχνική Σχολή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14/02 προς επιβεβαίωση της διάθεσης αμφοτέρων των πλευρών για περαιτέρω εμβάθυνση της ήδη στενής συνεργασίας, όπως αυτή δρομολογήθηκε μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρώτη συνάντηση τον περασμένο Μάιο (βλ. ΕΔΩ).

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς ΤΕΕ/ΤΚΜ ο Πρόεδρος της ΔΕ κ. Γιώργος Τσακούμης, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕ κ. Μιχάλης Παπαστεργίου και ο Γ.Γ. της ΔΕ κ. Φώτης Κουβουκλιώτης, καθώς και τα μέλη της ΔΕ κ. Σωτήρης Καλιβάτσης, κ. Μανώλης Μπελιμπασάκης, κ. Απόστολος Πρόιος, και κ. Αντώνης Σεμερτζίδης, ο Πρόεδρος της “Α” κ. Ηλίας Περτσινίδης και ο Γ.Γ. της “Α” κ. Γιώργος Μπανιάς, οι Πρόεδροι Μονίμων Επιτροπών κ. Πρόδρομος Νικηφορίδης, κ. Δημήτρης Ραΐδης, κ. Γιάννης Τσιτσόπουλος και οι Προϊστάμενοι της Δ/νσης και των Τμημάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Χρύσα Λασκαρίδου, κ. Βασίλης Εβρένογλου, κ. Καίτη Πετρίδου και κ. Ερμίνα Στόλη.

Από πλευράς Πολυτεχνικής Σχολής, συμμετείχαν ο Κοσμήτορας κ. Κύρος Υάκινθος και οι Πρόεδροι των Τμημάτων: Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών  κ. Αναστάσιος Τέλλιος, η Πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων – Τοπγράφων Μηχανικών κ. Όλγα Γεωργούλα, η Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών  Χωροταξίας & Ανάπτυξης κ. Ελισάβετ Θωίδου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών  κ. Γιώργος Σαββαΐδης, η Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Αικατερίνη Τσικαλουδάκη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών  κ. Ιωάννης Ρέκανος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών κ. Στέργιος Γιάντσιος.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης αναφέρθηκε στις 2 πρώτες κοινές δράσεις που αποφασίστηκαν στην προηγούμενη συνάντηση και άρχισαν να υλοποιούνται, δηλαδή την κοινή Ομάδα Εργασίας για μελέτη των θεμάτων που αφορούν στην πρακτική άσκηση των φοιτητών και τον κύκλο εκδηλώσεων υπό τον τίτλο “Ημέρες Ειδικότητας Μηχανικού” που συνδιοργανώνονται από το ΤΕΕ/ΤΚΜ και κάθε Τμήμα της Πολυτεχνικής.

Σχετικά με την πρακτική άσκηση έγινε παρουσίαση της μέχρι τώρα πορείας αλλά και των προβληματισμών της Ομάδας Εργασίας, ενώ ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία αναδείχθηκε ως βασικό ζητούμενο η ελκυστικότητα του θεσμού για τις επιχειρήσεις, ώστε να υπάρχουν πολλές επιλογές και θέσεις για τους ενδιαφερόμενους φοιτητές, με ταυτόχρονη όμως εξασφάλιση του στόχου της πρακτικής που είναι η επαφή των φοιτητών με το επάγγελμα. 

Από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ και τον Κοσμήτορα ζητήθηκε η μεταφορά του προβληματισμού που αναπτύχθηκε και η κατά το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση του έργου της Ομάδας Εργασίας που θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί ως αποκλειστικό θέμα στην επόμενη συνάντηση ΤΕΕ/ΤΚΜ και Πολυτεχνικής.

Δεδομένου ότι το θέμα της επαφής με το επάγγελμα δεν εξαντλείται στο θέμα της πρακτικής άσκησης συζητήθηκε το ενδεχόμενο διοργάνωσης εκδήλωσης με τίτλο “Ημέρες καριέρας”, ενώ αποφασίστηκε η προετοιμασία λεπτομερούς εισήγησης από τη ΜΕ Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ που έχει καταθέσει και τη σχετική πρόταση.

Ο κ. Τσακούμης έκανε λόγο για την ιδιαίτερα επιτυχή διοργάνωση των δύο πρώτων εκδηλώσεων Ειδικότητας, της Ημέρας Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στις 2 Δεκεμβρίου 2022 και της Ημέρας Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, στις 13 Δεκεμβρίου 2022, καθώς και στον σχεδιασμό των επομένων που θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται μετά τις εξετάσεις, με πρώτη την Ημέρα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών στις 14 Μαρτίου.

Άλλες κοινές δράσεις που συζητήθηκαν ήταν η διοργάνωση εκδήλωσης για την Πολεοδομία και τη Χωροταξία,  που προτάθηκε από την αντίστοιχη ΜΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ και η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα  Μηχανικών Χωροταξίας  και Ανάπτυξης και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Επίσης αποφασίστηκε να υπάρξει συνεργασία για τη διοργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης των Μηχανικών στο συγκεκριμένο πεδίο.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί η τυπική διαδικασία αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και κάποιων ξένων Πανεπιστημίων με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, με το παράδειγμα του αποφοίτου κύκλου σπουδών 25 μαθημάτων που θα λάβει επαγγελματική ισοδυναμία με τον απόφοιτο κύκλου σπουδών 64 μαθημάτων.  Μετά από μακρά συζήτηση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ υπενθύμισε τις απόψεις και του ΤΕΕ και του ΤΕΕ/ΤΚΜ και τις σχετικές αποφάσεις και δήλωσε ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ θα διατηρήσει το θέμα υψηλά στην ατζέντα του, με τη συνεργασία της Πολυτεχνικής.