Search
Close this search box.

Engine-Hubs: Bραβεύτηκαν οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες

image00012-300x225

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο κλεισίματος του έργουENGINE-HUBs” το οποίο διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Επικεφαλής Εταίρος του Έργου, χθες 31 Οκτωβρίου 2023 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΚΜ, με παρουσία εκπροσώπων των υπόλοιπων εταίρων του έργου, μηχανικούς και νέους επιχειρηματίες . Στόχος του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των βασικών πτυχών και των σημαντικότερων αποτελεσμάτων του έργου “ENGINE-HUBs”, ενός έργου που είχε ως σκοπό να προωθήσει το «κυκλικό» επιχειρηματικό μοντέλο στους νέους μηχανικούς και επιστήμονες στη διασυνοριακή περιοχή.

 Το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμό των κ. Γ. Τσακούμη, Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ,  του κ. D. Natchev, Προέδρου της Ένωσης Πολιτικών Μηχανικών της Βουλγαρίας και του κ. Κ. Στυλιαρά, στελέχους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, ενώ ακολούθησε η βράβευση των 5 καλύτερων και καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας, που αναδείχθηκαν μέσα από το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν οι Π. Ζάρκος (ELEKTRONIO HANDCRAFTED VEHICLES – ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα), η Θ. Πατσακίδου (SECOND WAVE – Eco-friendly Swimwear από ανακυκλωμένα υλικά), ο Κ. Βραγγάλας (ΑΡΜΟΝΙΑ Ε.Ε. – ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων), η Α. Μαυρομματάκη (CIRCLE OF FASHION – επανάχρηση και ανακύκλωση ρούχων) και η Ε. Μωραΐτη (FLERI / ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ – χρήση γεωργικών υπολειμμάτων για τη μετατροπή τους σε φαρμακευτικά προϊόντα).

Ακολούθησαν, με εισηγήσεις τους οι κ. Γ. Μουρατίδης,  Project Manager του έργου από το TEE/TKM, η κ. Χ. Πολύζου, στέλεχος της εταιρείας Lever Development Consultants S.A., ο κ. Μ. Χατζηγιάννης, στέλεχος της αναδόχου εταιρείας Ειδήμων Σύμβουλοι Ανάπτυξης, οι οποίοι παρουσίασαν το έργο, τα βασικά αποτελέσματα  και τις εκροές του, καθώς και τη βιωσιμότητα των Engine Hubs που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο αυτού αντίστοιχα. Η πρώτη ενότητα του συνεδρίου έκλεισε με την παρουσίαση των καλύτερων επιχειρηματικών σχεδίων από Ελλάδα και Βουλγαρία.

Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, με κεντρικό εισηγητή τον Σ. Μυλωνά, μέλος της ΜΕ Περιβάλλοντος του TEE/TKM παρουσιάστηκε το εξωτερικό περιβάλλον και πως αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, ενώ στην τρίτη ενότητα παρουσιάστηκαν εμπειρίες και διδάγματα από επιτυχημένες δομές θερμοκοίτισης και προθερμοκοίτισης επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ιδεών σε Ελλάδα και Βουλγαρία από τους κ. K. Georgiev, της Schnider Electric Bulgaria και Kalatex Ltd, κ. R. Tonev, της Bulgarian Water Association/youth organization και κ. Γ. Κόκκα, Μέλος της ΜΕ Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του TEE/TKM. Το συνέδριο έκλεισε με B2B συναντήσεις και με μία τελική εκδήλωση διασύνδεσης και συναντήσεων B2B.

Αποθηκευτικές κούτες που μετατρέπονται σε έπιπλα, ρούχα από ανακυκλώσιμα υλικά, μετατροπή γεωργικών υπολειμμάτων σε φαρμακευτικά προϊόντα, είναι κάποιες από τις ιδέες νέων μηχανικών που βραβεύθηκαν.

«Το έργο Engine-Hubs αφορά στην πλέον σύγχρονη, καινοτόμο και εξωστρεφή μορφή της επιχειρηματικότητας, την Κυκλική οικονομία», επισήμανε ο Πρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδας – τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), κ. Γιώργος Τσακούμης κατά τη διάρκεια συνεδρίου όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου έργου και διευκρίνισε πως, «στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκαν σε κάθε φορέα οι δομές, τα λεγόμενα Hubs, ως κέντρα εκπαίδευσης και πληροφόρησης για τους νέους μηχανικούς και επιστήμονες. Μέσα σε αυτά πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια για τεχνολογίες και πρακτικές κυκλικής οικονομίας και εκπαίδευση στον επιχειρηματικό σχεδιασμό».

Τα Ηubs, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσακούμης, παρείχαν συμβουλευτική και mentoring στους υποψήφιους επιχειρηματίες, ώστε να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχειρηματικό σχέδιο αρχικά και σε επιχειρηματική δραστηριότητα στη συνέχεια.

«Εμπνευστήκαμε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα προσθέσουμε κι άλλα στοιχεία της κυκλικής οικονομίας πλέον στην επιχείρηση μας», ανέφερε ο κ. Παντελής Ζάρκος που πήρε το πρώτο βραβείο και συγκεκριμένα εξήγησε πως, «το εφαρμόζουμε στο Packaging, επειδή εμείς στέλνουμε τα ποδήλατα σε μεγάλη ξύλινη κούτα καθώς είναι ογκώδη προϊόντα και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα μικρό έπιπλο, μια βιβλιοθήκη ή ένα ραφάκι ή να χρησιμοποιηθεί και για να αποθηκεύσεις ξανά εκεί το όχημά σου. Επίσης εμείς χρησιμοποιούμε το 3D Printing πάρα πολύ για να σχεδιάσουμε το πρωτότυπο μας. Αυτό μπορούμε να το ξανά θρυμματίσουμε και να το ξανακάνουμε νήμα και να το ξαναχρησιμοποιήσουμε».

«Ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα, το πεδίο της κυκλικής οικονομίας παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια για επενδύσεις και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», σημείωσε το στέλεχος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (Σ.Β.Ε.) κ. Κωνσταντίνος Στυλιαράς και τόνισε πως το ποσοστό των υλικών που ανακτώνται και επαναχρησιμοποιούνται στην οικονομία (δείκτης “circular economy use rate” της EUROSTAT) διαμορφώνεται σε 3,4% για την Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 11,7%. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο Βέλγιο, ο αντίστοιχος δείκτης είναι στο 20,5%, ενώ στην Ολλανδία είναι 33,8%. Δέκα φορές υψηλότερος από την Ελλάδα.

Οι επενδύσεις, είπε ο ίδιος, σε τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας ανέρχεται στο 0,02% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 0,12%. Η Ελλάδα παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στον τομέα αυτό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και ανακυκλώνει το μόλις φτωχό 21% των αστικών αποβλήτων, ενώ η Ευρώπη το 49.6%. Ο αντίστοιχος στόχος για το 2030 είναι 65%.

«Το έργο αυτό, που οδεύει στην ολοκλήρωσή του, ανέδειξε και τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο των πρωτοβουλιών αυτών. Γιατί και τα ευρωπαϊκά έργα, ιδιαίτερα τα έργα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, αποτελούν επένδυση στην οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας, στη διεθνή δικτύωση και στην ανάπτυξη νέας γνώσης με άμεση εφαρμογή στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων», υπογράμμισε ο κ. Στυλιαράς.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριο Βουλγαρία κ. Ηλίας Σερμπέτοφ, επισήμανε: «Χαίρομαι πολύ γιατί από τη δικιά μας πλευρά έχουμε μεγάλη επιτυχία πάνω σε αυτό το πρόγραμμα. Έχουμε επτά Project τα οποία είναι σαν startup Project για νέους μηχανικούς του εν λόγο προγράμματος. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους μηχανικούς. Είχαμε κάνει τρία σεμινάρια στη Βουλγαρία και συμμετείχαν περίπου 70 άτομα. Θα ακολουθήσει ακόμα ένα τελευταίο, για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η κυκλική οικονομία και πώς θα πείσουμε τα νέα παιδιά με καινούριες ιδέες, γιατί αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος».

Το έργο Engine-Hubs, έχει προϋπολογισμό για το συνολικό εταιρικό σχήμα 682.991,00 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν και είχε 24 μήνες διάρκεια.

Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να ολοκληρωθεί και το σχέδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας και βιωσιμότητας των Hubs και μετά το πέρας του έργου, ώστε να αποτελούν χώρο φιλοξενίας και υποστήριξης της καινοτόμου, φιλικής στο περιβάλλον επιχειρηματικότητας και να συνδέουν τις νέες επιχειρήσεις με την αγορά. Παράλληλα το εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε θα παρέχεται με πλήρη και ανοιχτή πρόσβαση μέσα από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Δείτε τις εισηγήσεις:

Engine Hubs at a glance – Γιάννης Μουρατίδης, Project Manager του έργου από TEE/TKM

Outputs and results of Engine Hubs, – Χριστιάνα Πολύζου, στέλεχος της  αναδόχου εταιρείας Lever Development Consultants S.A.

Circular economy – challenges and problems, the case of Greece, – Σωτήρης Μυλωνάς, ΠΜ,  Μέλος της ΜΕ Περιβάλλοντος του TEE/TKM

The path to net 0, Technologies in Industry 4.0 – Eng. Kaloyan Georgiev, Schnider Electric Bulgaria and Kalatex Ltd

Financial tools to support entrepreneurship in the circular economy sector and the role of Engineers – Γιώργος Κόκκας, ΗΜ, Μέλος της ΜΕ Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας τουTEE/TKM

Electronio Handcrafted Vehicles – Pantelis Zarkos, Automotive Engineer and CoFounder & CTO of Elektronio