Search
Close this search box.

Η 52η επέτειος της εξέγερσηςτου Πολυτεχνείου

Η επέτειος των 52 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τιμήθηκε ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με εκδηλώσεις μνήμης, καταθέσεις στεφάνων και πορείες.

Στη Θεσσαλονίκη, το επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Από νωρίς το πρωί κόμματα, σωματεία, συνδικάτα, φοιτητικές παρατάξεις, οργανώσεις και σύλλογοι συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, όπου κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο των αγωνιστών της 17ης Νοέμβρη του 1973.

Εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος του Τμήματος Ηλίας Περτζινίδης.

«Τα μηνύματα είναι για περισσότερη και συνεχή δημοκρατία, για περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα, για μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης αφού κατέθεσε στεφάνι συνοδευόμενος από αντιδημάρχους της διοίκησής του.

«Τιμούμε, σήμερα, όσους αγωνίστηκαν για να επικρατήσει στην ελληνική κοινωνία δημοκρατία και ελευθερία. Τα αγαθά αυτά δεν ήταν δεδομένα και δεν είναι δεδομένα, ο αγώνας πρέπει να είναι διαρκής», υπογράμμισε ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης.

«Τιμούμε όσους συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, όλη εκείνη τη γενιά που έδωσε τους δικούς της αγώνες για αξιοπρεπή διαβίωση, για δημοκρατία, για δικαιοσύνη», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης, με αφετηρία την Πολυτεχνική Σχολή. Στην κεφαλή της πορείας και φέτος ήταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και ακολουθούσε το μπλοκ των φοιτητών του ΑΠΘ. Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη πορεία που κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στο προξενείο των ΗΠΑ .

Στην Αθήνα οι πύλες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου (15/11) για τον τριήμερο εορτασμό μνήμης και δράσης, που κορυφώθηκε ανήμερα της επετείου με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Το πρωί της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου οικογένειες με παιδιά, φοιτητές, κόμματα, συνδικάτα, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας άφησαν λουλούδια και στεφάνια στο κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, αποτίοντας φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τον Νοέμβριο του 1973.

Η αιματοβαμμένη σημαία, σύμβολο της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη, που μεταφέρει όπως κάθε χρόνο η Νεολαία της ΠΑΣΠ, έφθασε στις 16.20 μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία ως προπομπός της κύριας πορείας των φοιτητικών οργανώσεων για την επέτειο. Η καθιερωμένη πορεία ολοκληρώθηκε, όπως κάθε χρόνο, με τη συγκέντρωση έξω από την αμερικανική πρεσβεία.