Τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η ενσωμάτωση των αρχών της ανθεκτικότητας στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των έργων, αλλά και την ανάγκη να διαμορφωθεί μια ουσιαστική κουλτούρα συντήρησης των υποδομών ως βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας και ασφάλειας ανέδειξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηλίας Περτζινίδης, στο πλαίσιο ημερίδας της εφημερίδας “Μακεδονία της Κυριακής” και του emakedonia.gr για τα έργα που διαμορφώνουν τη Θεσσαλονίκη του αύριο.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, η συζήτηση για την ανθεκτικότητα στις κατασκευές και συνολικά για την αλλαγή φιλοσοφίας στον σχεδιασμό των έργων δεν αφορά το μέλλον, αλλά το παρόν και μάλιστα με χαρακτηριστικά κατεπείγοντος.
Ο κ. Περτζινίδης παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που, όπως σημείωσε, αποτυπώνουν το μέγεθος της πρόκλησης. Το πρώτο αφορά την αστικοποίηση, καθώς μέχρι το 2030 σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικές περιοχές, και το δεύτερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων. Σύμφωνα με μελέτες, τα κτίρια στην Ευρώπη ευθύνονται για το περίπου 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και για περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια.
Στην τοποθέτησή του από το βήμα της ημερίδας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ έκανε ξεχωριστή αναφορά στις νέες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, επισημαίνοντας ότι πρωτοβουλίες όπως το New European Bauhaus φέρνουν στο επίκεντρο μια νέα φιλοσοφία για το δομημένο περιβάλλον, όπου η αειφορία, η ανθεκτικότητα, η αισθητική και η συμπερίληψη αντιμετωπίζονται ως έννοιες αλληλένδετες.
Ο κ. Περτζινίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί μεγάλα πρότζεκτ, που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, όπως το υπό ανέγερση Μουσείο Ολοκαυτώματος και το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, ενσωματώνουν τις σύγχρονες προδιαγραφές. Τόνισε, ωστόσο, ότι το μεγάλο στοίχημα είναι οι πρακτικές αυτές να περάσουν στην καθημερινότητα και να αφορούν όχι μόνο τα εμβληματικά έργα, αλλά και την κατοικία, τη γειτονιά, το σχολείο και συνολικά τον δημόσιο χώρο.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας μέσω στοχευμένων πολιτικών και παρεμβάσεων, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών, όπως το “Εξοικονομώ”, θα πρέπει να σχεδιάζονται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην αποκλείονται οι οικονομικά ευάλωτοι πολίτες.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Περτζινίδης έθεσε στο επίκεντρο και το ζήτημα της συντήρησης των έργων και των υποδομών. «Πρέπει να αποκτήσουμε μια κουλτούρα συντήρησης. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά συνολικά την Ευρώπη. Η ανθεκτικότητα δεν κρίνεται μόνο στο πώς κατασκευάζεις κάτι. Κρίνεται και στο πώς το διατηρείς λειτουργικό, ασφαλές και βιώσιμο μέσα στον χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ συμμετείχε στο πάνελ με θέμα “Το σύγχρονο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης” μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ – Helexpo Ανδρέα Μαυρομμάτη, τους αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Κώστα Γιουτίκα και Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια, τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Γιάννη Ανδρουλάκη, τον οικονομικό διευθυντή του Thess Intec Ιωάννη Κακαβάκη, τον CEO της ΣΤΑΝΤΑ Α.Ε. Αναστάσιο Ανδρεάδη και τον CEO του Thermi Group Νικόλα Τακά.
Στην ημερίδα του δημοσιογραφικού συγκροτήματος “Μακεδονία” συμμετείχαν ο υπουργός Χρίστος Δήμας και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας ως εκπρόσωπος του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη κ.ά.


