Η προσδοκία ανάπτυξης αυξάνει την ευθύνη αποτελεσματικότητας -
Ομιλία στην τελετή κοπής πίτας του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης χαιρετίζοντας την εκδήλωση κοπής της καθιερωμένης βασιλόπιτας του Τμήματος ( βλ. ΕΔΩ σχετικό ρεπορταζ ) και απευθυνόμενος τόσο στους επίσημους προσκεκλημένους, όσο και στο σύνολο των παρευρισκομένων μηχανικών μελών του ΤΕΕ/ΤΚΜ, αναφέρθηκε σε όλα τα μείζονα θέματα που άπτονται του ρόλου και των δραστηριοτήτων του επιμελητηρίου.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

Εκ μέρους των 17000 μηχανικών της Κεντρικής Μακεδονίας σας ευχαριστώ που μας τιμάτε και πάλι με την παρουσία σας.

Καλωσορίσατε για ακόμα μία φορά στο ΤΕΕ. Την πρώτη φορά στη νέα θητεία.  Την πρώτη θητεία στην οποία, η έξοδος από την κρίση, θεωρείται και είναι  δυναμικό  στοιχείο της χρονικής συγκυρίας και όχι μακρινό ζητούμενο.

Δεδομένου ότι ο κλάδος μας, οι Έλληνες Μηχανικοί, σήκωσε  μεγάλο βάρος από τα παράγωγα της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, θα μου επιτρέψετε  κυρίες και κύριοι,  να ξεκινήσω με τα του οίκου μας.

Εξάλλου η δουλειά μας και η επιστήμη μας έχουν άμεση, αμφιμονοσήμαντη και δυναμική σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνία και συνεπώς τα εν οίκω των μηχανικών επιβάλλεται να είναι και …εν δήμω. Η παραπάνω σχέση αποτυπώνεται χαρακτηριστικά και στον μεγάλο αριθμό εκλεγμένων στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές Εκλογές, προερχόμενων από  τον κλάδο μας:  4 Δήμαρχοι , 5 Αντιπεριφερειάρχες, 30 περίπου εκλεγμένοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι στην Κεντρική Μακεδονία.

Αναφορικά με τους μη μηχανικούς οι οποίοι μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους, αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον τους για τον τόπο, το οποίο εκφράζεται μέσα από τη γόνιμη συνεργασία που είχαμε πάντα και τους κοινούς μας αγώνες.

Η θητεία μας ξεκινά σε ένα περιβάλλον σημαντικότατων εν δυνάμει συνεργασιών και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις τους.

Φίλες και φίλοι,
το 2020 για τον κλάδο μας ξεκινάει αισιόδοξα. Δρομολογούνται τα μεγάλα πρότζεκτς, ο Πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει την πρόταση του ΤΕΕ για τον Ψηφιακό χάρτη, ανοίγει ο δρόμος των επενδύσεων, επιταχύνεται η υλοποίηση έργων  της προγραμματικής  περιόδου που οδεύει στο τέλος της, μειώνεται η φορολογία, δίδεται η επιλογή επιπέδου ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι προφανές πως ό,τι αναφέρω ως θετικό για τον Κλάδο μας είναι εξίσου θετικό για την ανάπτυξη, για την κοινωνία και τη χώρα.

Είναι μεγάλα βήματα αυτά που προγραμματίζονται, αυτά που ξεκινούν και αυτά που ήδη υλοποιούνται. Θέλουμε όμως να πάμε ένα βήμα παρα πέρα.

Κυρίες και κύριοι,

Οι Έλληνες Μηχανικοί είμαστε Μηχανικοί υψηλών προσόντων. Προς επίρρωση αυτού, έχουμε και την έσωθεν και την έξωθεν καλή μαρτυρία, δεδομένου ότι μεγάλο πλήθος συναδέλφων, ιδίως νέων, προοδεύει επαγγελματικά και διακρίνεται διεθνώς.

Οι σπουδές μας, οι σπουδές του μηχανικού είναι και οφείλουν να είναι σπουδές υψηλού επιπέδου. Πληρώνουμε όλοι για αυτές τις σπουδές, ώστε  να έχουμε καλούς και αποτελεσματικούς μηχανικούς, σε μία χώρα με σεισμική δραστηριότητα, με ιδιάζουσα γεωμορφολογία, με μικρούς σχετικά πόρους προς αξιοποίηση, με πολύ μικρή, μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αυτά τα δεδομένα συνεπάγονται μονοσήμαντα ότι:
Οφείλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε καλούς μηχανικούς, άρα πρέπει να δοθεί τέλος στα παιγνίδια με την τεχνική παιδεία. Τη λογική της ήσσονος προσπάθειας. Το βάφτισμα εν μία νυκτί σχολών ως πολυτεχνικών. Αυτό αφορά και την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία – μεταξύ άλλων – επιχειρείται η εξίσωση των αποφοίτων των Κολλεγίων με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς.

Αυτό το λέμε, όχι για να προφυλάξουμε τον Κλάδο αλλά τη Χώρα.

Δεν μπορεί να αποσυνδέεται από τους ακαδημαϊκούς τίτλους, η άσκηση του επαγγέλματος. Η ανάληψη δηλαδή της τεχνικής ευθύνης σε ανώτατο βαθμό.

Και συνεχίζω:
Οφείλουμε να βγάζουμε όσους μηχανικούς χρειαζόμαστε και κάτι παραπάνω γιατί κάποιοι θα ακολουθήσουν επιστημονική καριέρα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, κάποιοι θα αλλάξουν στην πορεία δουλειά και κάποιοι θα φύγουν στο εξωτερικό. Είναι καλό να γνωρίσει κανείς  και άλλα δεδομένα,  να αναμετρηθεί με διαφορετικές απαιτήσεις και να  συναγωνιστεί με συναδέλφους του ανά την υφήλιο. Δεν είναι καλό όμως να δαπανώνται χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, κονδύλια που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για καλύτερες σπουδές, για χίλιες δυο ανάγκες, για να βγάζουμε μηχανικούς που δεν θα ασκήσουν ποτέ το επάγγελμά τους στην Ελλάδα.  Ή που δεν θα ασκήσουν ποτέ το επάγγελμα του μηχανικού.
Τέλος οφείλουμε να δημιουργήσουμε κατάλληλο περιβάλλον για να επιστρέψουν στην Ελλάδα αυτοί που έφυγαν.  Δεν μπορούμε ακόμα να ανταγωνιστούμε τους διεθνείς κολοσσούς και τις συνθήκες πλουσίων χωρών για να δελεάσουμε τους άριστους. Ας ξεκινήσουμε με τους πολύ καλούς. Κι ας προετοιμάσουμε το περιβάλλον να δημιουργήσουν οι διεθνείς κολοσσοί βάσεις στη χώρα μας. Θα είναι ένα καλό μέσον και για άσκηση διεθνούς διπλωματίας.

Ανέφερα πριν, ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας, την οικονομία μας των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προφανώς δεν μπορούν αυτά τα μεγέθη να προσελκύσουν υψηλής ποιότητας στελέχη, όσο και αν μειωθεί το εργασιακό κόστος. Άρα η συνεργασία, τα clusters, ο συνδυασμός δραστηριοτήτων ακόμα και ανταγωνιστικών, είναι μονόδρομος.

Χρειάζεται μία σταθερή και στοχευμένη πολιτική κινήτρων, προσανατολισμό της εκπαίδευσης ενηλίκων,  δράσεις ενημέρωσης και επιμόρφωσης  από τους φορείς προς τα μέλη τους, δυναμική συνεργασία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και εξ απαλών ονύχων προσανατολισμό και εξοικείωση με την έννοια της συνεργασίας. Ώστε να έχουμε και άμεσα αποτελέσματα και μακροπρόθεσμα.  Ώστε να είναι τα στερεότυπα του τύπου «μοναχός σου χόρευε» νοσταλγική νότα του παλιού ελληνικού σινεμά.

Το Τμήμα μας  έχει πραγματικά μεγάλη διαδρομή στην προώθηση των συνεργασιών, της υποστήριξης του σύγχρονου επιχειρείν, της ανάδειξης του engineering σε όλο το εύρος του.

Στη νέα θητεία προτάσσουμε αυτό τον στόχο. Ζητούμε τη συνεργασία σας και προσφέρουμε την δική μας.

Ένα άλλο μείζον θέμα του προγραμματισμού της θητείας μας είναι το τρίπτυχο Περιβάλλον – Ενέργεια – Κλιματική Αλλαγή.

Σε προηγούμενες εποχές όλα τα προγράμματα, προγράμματα κομμάτων, υποψηφίων, φορέων, εταιρειών, προγράμματα σεμιναρίων,  έπρεπε να έχουν μια αναφορά στο περιβάλλον.

Όσο πιο μεγαλόστομη η αναφορά τόσο μεγαλύτερη η ευαισθησία του συντάκτη και συνήθως άλλο τόσο πιο ασαφής ο στόχος και ο τρόπος επίτευξής του. Μετά, απαραίτητο συμπλήρωμα ήταν η πράσινη οικονομία και προσφάτως η κυκλική.

Μόνο που πλέον τα πράγματα δεν είναι τόσο αθώα. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήταν.

Σταχυολογώ από την πρόσφατη επικαιρότητα:

1ο,
το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, που διεξάγεται αυτές τις μέρες, στη σκιά της κλιματικής αλλαγής, των γεωπολιτικών εντάσεων και των εμπορικών διενέξεων. Όπου η χώρα μας κατέβηκε και σε ομαδικό και σε ατομικό άθλημα: ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας ομάδας που όχι απλώς θέτει τους υψηλότερους στόχους παγκοσμίως αλλά τους υποστηρίζει με θεσμούς και μέτρα. Και  ως κράτος  που έχει θέσει στόχο την απολιγνιτοποίηση. Στόχο εκ των πραγμάτων εξαιρετικά δύσκολο.

2ο,
η διάσκεψη για τη Λιβύη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο. Η Λιβύη είναι η 10η  πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο. Η Ρωσία υποστηρίζει τον μεν που ελέγχει τις περιοχές της χώρας με τα πλουσιότερα κοιτάσματα. Η Τουρκία υποστηρίζει τον δε με τον οποίο υπέγραψε και την ανυπόστατη συμφωνία χάραξης θαλασσίων συνόρων και συνδιαχείρισης των πιθανών κοιτασμάτων. Αυτά  και εκατοντάδες ακόμα εμπλοκές, οι οποίες δυστυχώς μας περιλαμβάνουν, συνθέτουν ένα πολύπλοκο και  απειλητικό γαϊτανάκι ενεργειακών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.  Που δεν είναι και το μόνο.

3ο,
οι 7 πληγές της Αυστραλίας. Μετά τους επίμονους καύσωνες, την τρομακτική ξηρασία, τις εφιαλτικές πυρκαγιές, ήλθε η σειρά  για βιβλικών διαστάσεων αμμοθύελλες και καταστροφικό χαλάζι. Οι βροχοπτώσεις  που έγιναν δεκτές με ανακούφιση μετά τις φωτιές, εξελίσσονται σε εστίες κινδύνων όπως οι κατολισθήσεις.

Φίλες και φίλοι δεν μας έχει πιάσει μεγαλομανία στο ΤΕΕ ότι θα σώσουμε τον κόσμο.

Είμαστε όμως ένας επιστημονικός φορέας με σαφή και θεσμοθετημένη αρμοδιότητα για αυτά τα θέματα στη χώρα μας. Στη χώρα μας, όπου διακυβεύονται πολλά από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τα ενεργειακά παιγνίδια, την κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αρα ναι!
Κυρίες και κύριοι  εκλεγμένοι στην Βουλή, στην Περιφέρεια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι της Γενικής Κυβέρνησης, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και των Φορέων,   θα κάνουμε ότι μπορούμε. Θα το κάνουμε αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία των μελών μας,  μελετημένα και οργανωμένα στο πλαίσιο του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού σχεδιασμού,  σε άμεση και διαρκή συνεργασία μαζί σας.

Είπα πριν ότι σε αυτή τη θητεία που ξεκινά, η έξοδος από την κρίση, η αρχή της ανάπτυξης είναι ειδοποιό στοιχείο για τον προγραμματισμό των δράσεών μας, δεν είναι όραμα ή μελλοντολογία.

Στο ΤΕΕ δεν βαρεθήκαμε ποτέ να επαναλαμβάνουμε τις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας. Το γεγονός ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι μια μεγάλη Περιφέρεια, είναι μια μικρή Ελλάδα, δεδομένου ότι φιλοξενεί  όλες τις οικονομικές δραστηριότητες της Χώρας, το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο και το δεύτερο μεγαλύτερο Πολεοδομικό Συγκρότημα την κάνει πεδίο ιδανικό για πρωτοπορία, καινοτόμες δράσεις, πιλοτικές εφαρμογές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα βασικά προβλήματα ή ότι περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Είναι άμεση προτεραιότητα η σύντομη και ασφαλής οδική σύνδεση όλης της Περιφέρειας και αυτό δεν το υποστηρίζουμε επειδή ο  συνάδελφός μας και τέως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πάρις Μπίλλιας είναι Αντιπεριφερειάρχης υποδομών και δικτύων.

Είναι πρώτη προτεραιότητα η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος τόσο για την καθημερινότητά μας όσο και για την προσέλκυση επιχειρηματικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος.  Και αυτή είναι θέση μας ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι ο συνάδελφός μας  Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο συνάδελφός μας και πρώην μέλος της ΔΕ Γιάννης Δαρδαμανέλης είναι Δήμαρχος Καλαμαριάς, ο συνάδελφός μας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης είναι Δήμαρχος Βέροιας και ο συνάδελφος και στενός συνεργάτης του Επιμελητηρίου Νικόλας Καρανικόλας  είναι Δήμαρχος Νάουσας. Είναι όμως μία εξαιρετική συγκυρία και ευκαιρία για να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο το έργο τους.

Πρώτης προτεραιότητας ζήτημα είναι και η προστασία από φαινόμενα  που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ακραία. Ίσως είναι καιρός πλέον να μελετήσουμε νέες προδιαγραφές. Μια καλή ευκαιρία συνεργασίας της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Ελλάδας με το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο και το μεγαλύτερο Περιφερειακό Επιμελητήριο για ένα σχέδιο πιλότο για τη Χώρα.

Φίλες και φίλοι, επειδή τώρα ξεκινάμε,  θέλω να αναφερθώ σε ένα ακόμα ζήτημα, πολύ σημαντικό για εμάς. Τον χωροταξικό σχεδιασμό. Δεν είναι προσωπική επαγγελματική διαστροφή λόγω της ειδικότητάς μου του Αγρονόμου – Τοπογράφου. Υπήρξε διαχρονικά και θα είναι και σε αυτή τη θητεία, βασικό αντικείμενο μελέτης του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Είπα στην αρχή για τον ψηφιακό χάρτη, πρόταση του ΤΕΕ, του συναδέλφου Προέδρου Γιώργου Στασινού, που υιοθετήθηκε και ενσωματώθηκε στον Κυβερνητικό προγραμματισμό. Ένα εξαιρετικό εργαλείο για να μπορεί να σχεδιάσουν με ασφάλεια το Κέντρο και η Περιφέρεια, να προγραμματίσουν χωρίς εκπλήξεις οι επενδυτές, να αξιοποιήσουν την περιουσία τους οι πολίτες, να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις, τα παρατράγουδα, οι κάθε λογής δοσοληψίες κάτω από το τραπέζι. Προϋπόθεση βέβαια για τη συγκρότησή του  είναι η ολοκλήρωση των  βασικών συνιστωσών και υποβάθρων όπως το Κτηματολόγιο, οι Δασικοί χάρτες, οι χρήσεις γης, οι περιοχές Natura και το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο.

Η δική μας δουλειά, η πρόταση του Τμήματος του 2017 που σκοπεύουμε να επικαιροποιήσουμε και να προχωρήσουμε αφορά στον Χωροταξικό Σχεδιασμό. Ένα οργανωμένο, στρατηγικό, διαδραστικό και ευέλικτο σχέδιο, που χρησιμοποιεί ως εργαλείο τον ψηφιακό χάρτη, συνθέτει τα δεδομένα τοπικά και εθνικά και παράγει τα σενάρια για να διαμορφωθεί η Αναπτυξιακή Πολιτική.

Με αυτά τα ελάχιστα πρώτα δείγματα γραφής, αλλά με την πλούσια ιστορία του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας και τη μακροχρόνια συνεργασία μας, ζητούμε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.
Με την Κεντρική Κυβέρνηση, τις Περιφερειακές Αρχές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως προβλέπει άλλωστε και ο θεσμικός μας ρόλος.
Με τα Πανεπιστήμιά μας και ιδιαίτερα με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και τα ερευνητικά ιδρύματα.
Με τους φορείς και τα Επιμελητήρια.
Με τους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύονται και λαμβάνουν υπόψη τους τις απόψεις μας.

Έχουμε συμπορευτεί πολλά χρόνια, με … δημιουργικές διαφωνίες και ιδιαίτερα αποτελεσματικές συμφωνίες.

Τώρα είναι πάλι ο καιρός που χρειάζεται να είμαστε αποτελεσματικοί.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

TOP