ΜΕΤΡΟ: Να γίνει πράξη η ενότητα πρός τον στόχο

Συζητώντας με τους αρμόδιους υπουργούς και τον μελετητή της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά τη ξενάγηση στο χώρο του σταθμού, δεν απέφυγα μια αίσθηση deja vu.
Κι αυτό, διότι, το έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης, έχει "δει" πολλές αφετηρίες.
Σ` αυτό άλλωστε, συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Στην ανάγκη δηλαδή, να μην ξαναβρεθούμε θεατές στο ίδιο έργο.
Να μην καταλήξουμε, μήνες μετά, να αναρωτιόμαστε, πότε θα δούμε το έργο να "τρέχει", αν θα σκαλώσει σε κάποια νέα αντιπαράθεση, ποιος φταίει για την όποια καθυστέρηση.
Είναι ο καιρός, να βάλουμε την ανάγκη των πολλών και της πόλης, πάνω από τις βλέψεις και τις επιδιώξεις των λίγων, χωρίς όμως εξοστρακισμούς, χωρίς να δείχνουμε το δάχτυλο στους μεν ή τους δε...
Σημασία έχει να κάνουμε ως πόλη πράξη την ενότητα προς το στόχο. Μια ενότητα που θα συμπεριλάβει τους πάντες. Που θα δώσει την ευκαιρία στους μεν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για υψηλή προστασία των αρχαιοτήτων που θα επανατοποθετηθούν σε ένα υπόγειο μουσείο απαράμιλλης ακτινοβολίας και στους δε την ευκαιρία να παρατηρήσουν, να ελέγχουν, να συνδράμουν - γιατί όχι- την τήρηση των δεσμεύσεων, χωρίς προκατάληψη και χωρίς αναζήτηση ευκαιριών σύγκρουσης για τη σύγκρουση. Ελάχιστα ενδιαφέρει τους πολλούς, το γεγονός, ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ είχε διατυπώσει από την εποχή της θητείας του Τάσου Κονακλίδη στην προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής, την επιστημονική θέση που σήμερα έχει υιοθετηθεί για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου.
Αυτό, αφορά εμάς τους μηχανικούς και την ικανοποίηση για τη θεσμική και επιστημονική συνέχεια και εγκυρότητα του φορέα έκφρασής μας στην κεντρική Μακεδονία.
Αυτό που έχει σημασία για τους πολλούς συμπολίτες μας, είναι να μπορέσουν να πάρουν το Μετρό.
Έχουμε την ευκαιρία όλοι όσοι θέλουμε να ισχυριζόμαστε πως εργαζόμαστε για το μέλλον αυτής της πόλης, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να απελευθερώσουμε το μέλλον αυτό από τα δεσμά μιας περιττής σύγκρουσης, προσφέροντας την ώθηση ενός νέου επιτεύγματος ως ορόσημου νέας εποχής αποτελεσματικότητας, καθώς μια σειρά από περισσότερα έργα ακολουθούν...

TOP