Διαχείριση απορριμμάτων και Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο αναπτύχθηκαν σε ημερίδες στο πλαίσιο της ΔΕΘ

Η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο βρέθηκαν στο επίκεντρο των εποικοδομητικών συζητήσεων που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, με τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργών και Υφυπουργών, φορέων και αυτοδιοικητικών.

Η ΕΕΔΣΑ, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ) και τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, διοργάνωσαν συζήτηση με θέμα: «Κυκλική Οικονομία: Ευκαιρίες και Προκλήσεις για τη Βόρεια Ελλάδα». Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν  οι προϋποθέσεις για τη σωστή εφαρμογή και τα θετικά αποτελέσματα, των εθνικών, περιφερειακών και δημοτικών σχεδιασμών που αφορούν στη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων και την Κυκλική Οικονομία στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Μανώλης Γραφάκος, άμεσα θα τεθεί σε διαβούλευση η επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βόρεια Ελλάδα θα ακολουθήσει τη λογική της κυκλικής οικονομίας γρηγορότερα από τη νότια Ελλάδα καθώς είναι σαφώς πιο μπροστά στις υποδομές.

Αναφερόμενος στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α) είπε χαρακτηριστικά ότι πάμε στη λογική του “μαζέματος” ώστε να μείνουν ισχυροί Φορείς οι οποίοι να μπορούν να ανταπεξέλθουν ενώ μετά τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, πρόθεση είναι να υπάρχει ένας ΦΟΔΣΑ ανά περιφέρεια.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, είπε ότι στόχος είναι μέχρι το 2030 να καταλήγει σε ταφή το 10% των απορριμμάτων από το 80% που είναι σήμερα, η ανακύκλωση να φτάσει στο 60%, να γίνουν νέες επενδύσεις άνω των 2 δις ευρώ και έως το 2025 να κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ για να σταματήσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα.

Για τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κ. Αθανάσιο Σαββάκη, η κυκλική οικονομία και η ενσωμάτωση των αρχών στη λειτουργία των επιχειρήσεων αποτελεί ίσως τον πιο κρίσιμο παράγοντα, είναι αυτό που λέμε «πράσινη μετάβαση». Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ιγνάτιος Καϊτετζίδης τόνισε ότι απαιτείται μετάβαση από ένα γραμμικό μοντέλο σε κυκλικό και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Γεράνης σημείωσε ότι στόχος είναι να «παντρέψουμε» την κυκλική οικονομία με την 4η βιομηχανική επανάσταση, με την αυτοδιοίκηση ενωμένη για την επίτευξη των στόχων.

Σύμφωνα πάντως με τον εντεταλμένο Αντιπρόεδρο ΕΕΣΔΑ κ. Νίκο Μουσιόπουλο, η σημασία της ανάκτησης της ενέργειας είναι δύσκολο θέμα στην Ελλάδα αλλά την εποχή που έχει ανέβει τόσο πολύ το κόστος της, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην αξιοποιούμε την ενέργεια που υπάρχει στα απόβλητα, του αγροτικού και του αστικού τομέα.

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά αξιοποίησης βιοαερίου σε σχέση με την κεντρική Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης ανέφερε ότι υπάρχει η τεχνογνωσία, η διεθνής εμπειρία και οι καλές πρακτικές. Άλλωστε, όπως είπε, οι Έλληνες Μηχανικοί διαθέτουν πολύ καλό υπόβαθρο και κυρίως τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν τη νέα γνώση.

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών ημερίδων, σεμιναρίων και δράσεων που έχει συχνά το Τεχνικό Επιμελητήριο, φροντίζει να ενημερώνει τα μέλη του σε σχέση με τις τεχνολογίες και τις πρακτικές.  Ο κ. Τσακούμης υπενθύμισε ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ θα προχωρήσουν και σε δράσεις επιμόρφωσης μέσω του μνημονίου συνεργασίας που έχει ήδη υπογραφεί. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ επεσήμανε ότι η επιμόρφωση στελεχών και η σύνταξη τεχνικών οδηγιών είναι απαραίτητη, καθώς πρόκειται για μονάδες υψηλής εξειδίκευσης με διεθνείς προδιαγραφές. Τόνισε τέλος ότι «το πρόβλημα δεν είναι η κακή εγκατάσταση ή η κακή λειτουργία. Είναι η ορθολογική χωροθέτηση και η εξασφάλιση αποδοχής και υποστήριξης από την τοπική κοινωνία».

Έτοιμα να προχωρήσουν τέσσερα Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια

Ημερίδα για την παρουσίαση της Θαλάσσιας Στρατηγικής και του Θαλάσσιου Χωροταξικού Πλαισίου πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς  αναφέρθηκε στη συγκρότηση και εφαρμογή της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής στο Θαλάσσιο Χώρο η οποία σχεδιάστηκε βάσει μελέτης που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου ΘΑΛ-ΧΩΡ 2, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα- Κύπρος 2014-2020. Επισήμανε ότι μετά την έγκριση της Εθνικής Στρατηγικής για το Θαλάσσιο Χώρο από το Υπουργικό Συμβούλιο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής είναι έτοιμα να προχωρήσουν στην εκπόνηση, έγκριση και θεσμοθέτηση των 4 Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων για τις αντίστοιχες θαλάσσιες χωρικές ενότητες που θα καλύψουν το σύνολο του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας. Όπως είπε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα γεωγραφικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά της Χώρας μας, όπως η νησιωτικότητα, η εκτεταμένη ακτογραμμή και οι διασυνοριακές σχέσεις της Ελλάδας με τα γειτονικά κράτη «εργαζόμαστε εντατικά με σκοπό να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου χώρου και την προστασία του περιβάλλοντος».

Από την πλευρά της η γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε ότι προτεραιότητα της χώρας μας αποτελεί η στήριξη της μικρής παράκτιας αλιείας, «ζωτικού πυλώνα της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών μας», ενώ για τις υδατοκαλλιέργειες είπε ότι μεταξύ των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η ολοκλήρωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης σημείωσε κατά την τοποθέτησή του πως τα τελευταία τρία χρόνια, με τις δράσεις που έχουν γίνει, αναμένεται να έχουμε μία χωροταξική κοσμογονία στην Ελλάδα. «Πρέπει όμως να αποκτήσουμε σχεδιασμό. Είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης σε όλη τη χώρα, που είναι πολύ σημαντικό. Όμως τα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι πιο ευαίσθητα απ’ ότι ο σχεδιασμός της ξηράς γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στο κομμάτι του σχεδιασμού. Γι’ αυτό άλλωστε και γίνονται εδώ και χρόνια έρευνες πάνω σε αυτό το κομμάτι». Πρέπει όπως σημείωσε o Πρόεδρος του TEE/TKM, να υπάρχει ευελιξία στον σχεδιασμό και να γίνεται monitoring.

Στην ημερίδα κατέθεσαν τις θέσεις και προτάσεις του και ο Υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Γενική Γραμματέας της CPMR κ. Ελένη Μαριάνου, επικεφαλείς φορέων, καθώς και άλλοι Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων.

TOP