Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση
«Μηχανικοί & Επιχειρηματικότητα : Εκπαίδευση + Δεξιότητες»
την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ
(Μεγ. Αλεξάνδρου 49)
Για το ΤΕΕ/ΤΚΜ
Ο Πρόεδρος
Πάρις Μπίλλιας
Διοργάνωση : ΜΕ Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας/ΤΕΕ-ΤΚΜ
Πληροφορίες : κα Ερμίνα Στόλη : 2310-883104
Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας ΕΔΩ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Πάρις Μπίλλιας, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ
Ο κ. Πάρις Μπίλλιας είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός και πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ από το 2014 μέχρι σήμερα.
Είναι συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος μελετητικής τεχνικής εταιρείας, καθώς επίσης και συνιδρυτής τεχνικής κατασκευαστικής εταιρείας ιδιωτικών έργων.
Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριότητας έχει εκπονήσει και συντονίσει μεγάλο αριθμό στατικών μελετών κτιριακών και τεχνικών έργων δημοσίου και ιδιωτικού ενδιαφέροντος.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης στα έτη 1999 – 2005 και Μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών από το 2009 -2012. Επίσης είναι μέλος του ΔΣ του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομίας από το 2014 μέχρι σήμερα.
Δρ. Κώστας Κατσιφαράκης, Καθηγητής ΑΠΘ/Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής
Ο Δρ. Κώστας Κατσιφαράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1955. Αποφοίτησε το 1973 από το γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Π.Θ. και το 1978 από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Μέχρι το 1980 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Florida, έχοντας research assistantship, ενώ το 1984 πήρε πτυχίο Γεωλόγου από το Α.Π.Θ.
Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία το 1981 ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1986. Στη συνέχεια, αφού πέρασε από όλες τις βαθμίδες ΔΕΠ, εκλέχθηκε καθηγητής το 1999.
Από το 1981 μέχρι σήμερα συμμετέχει ανελλιπώς στη διδασκαλία προπτυχιακών μαθημάτων -αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1987 ως μέλος ΔΕΠ, καθώς και μεταπτυχιακών μαθημάτων, επιβλέποντας σημαντικό αριθμό προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών.
Ερευνητικά ασχολείται με θέματα προστασίας και διαχείρισης υδατικών πόρων, γεωθερμικής ενέργειας, υπόγειας υδραυλικής, ροών με ελεύθερη επιφάνεια, μεθόδων βελτιστοποίησης και ιστορίας της Υδραυλικής. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει 100 περίπου δημοσιεύσεις. Επίσης έχει συμμετάσχει σε πληθώρα εφαρμοσμένων ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και σε επιτροπές διεθνών επιστημονικών περιοδικών ως μέλος και ως κριτής.
Στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών έχει διατελέσει Διευθυντής του τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος (1998-2000), Αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος (2003- 2005). Διευθυντής του εργαστηρίου Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (2009-2012), Διευθυντής, του εργαστήριου Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος (2012-2016). Από το 2017 είναι Διευθυντής, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Για το χρονικό διάστημα από 1-12-2017 έως 31-8-2020 έχει εκλεγεί Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, ΑΠΘ.
Γλυκερία Βαρσάμη, Μηχανολόγος Μηχανικός, ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ- ΒΑΡΣΑΜΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Η κα. Γλυκερία Βαρσάμη, είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του ΑΠΘ. Δραστηριοποιείται ενεργά από το 1991 στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα από το 1991 μέχρι σήμερα είναι Ιδρυτικό μέλος των τεχνικών εταιριών «ΕΡΓΟΜΗΧΑΝΙΚΗ» και στην συνέχεια «Π. ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ – Γ. ΒΑΡΣΑΜΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2008 μέχρι σήμερα είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της ΕΞΥΠΠ “ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Ε.Π.Ε.” με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, από το 2015 συμμετέχει ως Ιδρυτικό μέλος στην εταιρία “PLiN Nanotechnology Α.Ε.” με έδρα στη Θεσσαλονίκη, τεχνοβλαστό του ΑΠΘ, με σκοπό την παραγωγή νανοσωματιδίων μετάλλων και οξειδίων τους.
Στο πλαίσιο της επαγγελματικής και επιχειρηματικής της δραστηριότητας είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Μελετητών των Υπουργείων Ανάπτυξης και Μεταφορών & Υποδομών στις κατηγορίες Ηλεκτρομηχανολογικών και Περιβαλλοντικών Μελετών, και στο Μητρώο Μηχανικών για την χορήγηση έγκρισης τύπου οχημάτων Ειδικής Χρήσης – Ειδικού Σκοπού. Επίσης είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Προμηθευτών και Παρεχόντων Υπηρεσίες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ως εταίρος της “Π. ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ – Γ. ΒΑΡΣΑΜΗ Ο.Ε.”
Διατελεί Ενεργειακή Επιθεωρήτρια Κτηρίων Γ’ τάξης, καθώς και Ενεργειακός Ελεγκτής Α’ τάξης.
Επίσης είναι Τεχνικός Σύμβουλος στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Β.Ε.Θ.) και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.).
Δρ. Γρηγόρης Πενέλης, Πολιτικός Μηχανικός, MSc DIC, Penelis Consulting Engineers S.A
O Δρ. Γρηγόρης Πενέλης, MSc, DIC είναι Διπλωματούχος Πολιτικός μηχανικός, Δ/νων σύμβουλος της Penelis Consulting Engineers SA και της 3pi Software.ltd.
Είναι συγγραφέας της 1ης και 2ης έκδοσης του βιβλίου “Concrete Buildings in Seismic Regions” από την Taylor and Francis (CRC Press) καθώς και συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου “Structural Restoration of Masonry Monuments: Arches, Domes and Walls” από την Taylor and Francis (CRC Press 2019).
Στην επαγγελματική του δραστηριότητα έχει ασχοληθεί με την ιδιότητα του δομοστατικού με το σχεδιασμό νέων κτιρίων από Ο/Σ και χάλυβα στην Ελλάδα και στα περισσότερα μέρη του κόσμου από την Ινδία έως το Μεξικό και τη Μέση Ανατολή καθώς και με επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια και μνημεία από Ο/Σ και τοιχοποιία. Επίσης, το πρόγραμμα ECtools, που έχει αναπτύξει για την διαστασιολόγηση Ο/Σ και τοιχοποιίας, έχει ενσωματωθεί στο Scia Engineer και χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες ελληνικές και διεθνείς εταιρείες όπως η AECOM και η Walter P Moore.
Του έχει απονεμηθεί δύο φορές το χρυσό μετάλλιο του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας για την προσφορά του, έχει αποσπάσει το βραβείο του Institute of Structural Engineers (UK) 2016 για την στατική μελέτη του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το βραβείο ENR 2016 Global Best Project Award (USA) για την συμμετοχή του στην κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και το ENR2017 Global Best Project Award (USA) για την αποκατάσταση του 2000 ετών Ρωμαϊκού πύργου και της υπερκείμενης Ροτόντας του Αγ. Γεωργίου στον Κάιρο της Αιγύπτου.
Δρ. Κύρος Υάκινθος, Καθηγητής ΑΠΘ/Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
Ο Δρ. Κύρος Υάκινθος είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών καθώς και του UAV-iRC, μίας διεπιστημονικής ομάδας που αναπτύσσει ερευνητικές δραστηριότητες στις τεχνολογίες των UAVs. Η ομάδα έχει εγκατασταθεί στο ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ.
Ο Κύρος Υάκινθος δραστηριοποιείται ερευνητικά στις τεχνολογίες σχεδιασμού αεροσκαφών και μη-επανδρωμένων αεροχημάτων καθώς και στις τεχνολογίες βελτιστοποίησης της απόδοσης αεροπορικών κινητήρων για πολιτικά αεροσκάφη. Έχει δημοσιεύσει/ανακοινώσει πάνω από 150 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια και από το 1993 συμμετέχει και συντονίζει προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική βιομηχανία, σε θέματα αεροπορικών κινητήρων και αξιοποίησης της θερμικής ενέργειας σε αυτούς, καθώς και σε θέματα σχεδιασμού, κατασκευής, ανάπτυξης και δοκιμών μη-επανδρωμένων αεροχημάτων, μεγάλου βάρους απογείωσης. Η ομάδα του έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο πιστοποιητών της ΥΠΑ για μη-επανδρωμένα αεροχήματα.
Ένας από τους βασικούς του στόχους είναι πάντοτε η άμεση και ουσιαστική συνέργεια της εφαρμοσμένης έρευνας με την βιομηχανία, προς όφελος και των δύο μερών αλλά κυρίως, προς όφελος των νέων Μηχανικών υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης, όπως αυτοί αποφοιτούν από τα Ελληνικά Πολυτεχνεία.
Κωνσταντίνος Καγγελίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ΓΝΩΜΩΝ Α.Ε., Πρόεδρος ΣΕΠΒΕ
Ο κ. Κωνσταντίνος Καγγελίδης, είναι συνιδρυτής και Chief Operating Officer (COO) της Γνώμων Πληροφορικής ΑΕ. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία και Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Έχει εκτενή εμπειρία στο σχεδιασμό, οργάνωση, εφαρμογή, συντονισμό, παρακολούθηση και αξιολόγηση έργων. Έχει επίσης μία 25ετή εμπειρία στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων, υπηρεσιών και προϊόντων με ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων όπως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, ο προγραμματισμός έργων και η επιλογή τεχνολογικής στρατηγικής.
Ο κος Καγγελίδης έχει διατελέσει επικεφαλής έργου σε πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά έργα στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βελτιστοποίησης και ευφυούς επεξεργασίας. Έχει επιθεωρήσει έργα Ε&Α, επίσης υπήρξε μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Υποβολής Προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission Expert Group in eTendering – eTEG), του National Technology Foresight Programme και είναι Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ).
Δρ. Παναγιώτης Κουβράκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, ΒΕΤΑ CAE Systems
Ο Δρ.Παναγιώτης Κουβράκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός, Διδάκτωρ του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνιδρυτής της ΒΕΤΑ CAE Systems, η οποία εξειδικεύεται στην εξέλιξη λογισμικού προ-επεξεργασίας δεδομένων και μεθεπεξεργασίας αποτελεσμάτων ανάλυσης κατασκευών.
Λάτρης της μηχανολογίας αλλά και των μαθηματικών και του προγραμματισμού ( τα οποία μαζί διαμορφώνουν την σημερινή πληροφορική), κατάντησε να είναι πρόεδρος του ομίλου. Χαίρεται όμως για αυτό, διότι περιβάλλεται από μια πλειάδα αξιόλογων συνεργατών και ευέλπιδων επιστημόνων.
Διακατέχεται από υψηλό ομαδικό πνεύμα και πιστεύει ότι η επιτυχία είναι απόρροια μιας ισχυρής και ενωμένης ομάδας, η οποία έχει ως κοινό στόχο να εξελίσσεται συνεχώς και να εξελίσσει ταυτοχρόνως την επιστήμη της.
Ιωάννης Τσιτσόπουλος, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός, Πρόεδρος Μ.Ε Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ
(Παρουσίαση της έρευνας του ΤΕΕ/ΤΚΜ «Επιχειρηματικότητα & Νέοι Μηχανικοί)
Ο κ. Ιωάννης Τσιτσόπουλος είναι Διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Υδατικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής (Μsc), στη Διοίκηση Επιχειρήσεων(MBA) και στο Μάνατζμεντ (CMI Dip.).
Μέλος του ΤΕΕ από το 1991, ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα του Αγρονόμου-Τοπογράφου Μηχανικού σε μελέτες αναπτυξιακών έργων ενώ από το 1998 δραστηριοποιείται ως Programme Manager στη διαχείριση προγραμμάτων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο πλαίσιο των εκάστοτε ΚΠΣ και EΣΠΑ (1998-2017 ΚΕΠΑ, 2017- σήμερα ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ) στους τομείς : περιβαλλοντικής διαχείρισης, καινοτομίας, μεταποίησης, εξωστρέφειας και εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων.
Επίσης, έχει την ευθύνη της Δημοσιότητας και Πληροφόρησης των εταιρειών ΚΕΠΑ (έως το 2016) και ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (2017-..).
Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ενώ συμμετέχει από το 1998 σε ομάδες εργασίας και Επιτροπές σχεδιασμού προγραμμάτων, καθώς επίσης και σε επιτροπές εκπόνησης και αξιολόγησης μελετών & επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο των δράσεων που διαχειρίζεται ο εργασιακός του φορέας αλλά και ευρύτερα.