«Healthy Cities, Happy Cities»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας

σας προσκαλεί στην εκδήλωση

«Healthy Cities, Happy Cities»

που συνδιοργανώνεται με
το Ελληνικό Τμήμα της Union Ιnternationale des Αrchitectes (UIA)
το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και
το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης

στο πλαίσιο του εορτασμού της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, και ώρα 18.00
στο Αμφιθέατρο & στο Φουαγιέ του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49)

 

 

06/10/2014

Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
«Healthy Cities, Happy Cities»
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Healthy Cities, Happy Cities», σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Union Ιnternationale des Architectes (UIA), το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής, τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, ώρα 18.00, στο Αμφιθέατρο & στο Φουαγιέ του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49).Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προβολή της αρχιτεκτονικής και ειδικότερα του ρόλου του αρχιτέκτονα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του αστικού περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης οργανώθηκε γύρω από το επίκαιρο θέμα της UIA για την Παγκόσμια Ημέρα 2014: «Healthy Cities, Happy Cities», με επίκεντρο τη βιωσιμότητα της πόλης και τις παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσει η αρχιτεκτονική, όπως:1- τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και τις κοινωνικές σχέσεις

2- τη σχέση τους με το περιβάλλον

3- τον τρόπο κατανομής και τους χώρους άσκησης των διαφόρων δραστηριοτήτων

4- τον τρόπο μετακίνησης μέσα στην πόλη.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο συνάδελφος Κώστας Πουλόπουλος, αρχιτέκτων που δραστηριοποιείται στη Δανία και αποδέχθηκε ευγενικά τη σχετική πρόταση. Ο ομιλητής θα παρουσιάσει διεθνή παραδείγματα αστικών κέντρων με εμφανή αποτελέσματα, ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ευεξία και την ευημερία των κατοίκων τους, μέσα από προγράμματα αστικών παρεμβάσεων.

(σχετικό βιογραφικό) http://www.esw.gr/henning-larsen.html

Στην αρχή της εκδήλωσης μετά το χαιρετισμό εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ, θα απονεμηθούν από την κα Φανή Βαβύλη, εκπρόσωπο του Ελληνικού Τμήματος της UIA, τα βραβεία που απέσπασαν τρία γραφεία της πόλης μας στο διαγωνισμό της UIA «Friendly Spaces Accessible to All», για το έργο τους στον τομέα της προσπελασιμότητας (τιμητικές διακρίσεις στις ομάδες Νταφλός Κ., Παγούλη Α, και Νανιόπουλος Α, Καλλιάγρα Σ., Παπανικολάου Ε., και μετάλλιο στην ομάδα Νικηφορίδης Π., Κουόμο Β.). 

Θα ακολουθήσει σύντομος χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ κ. Νίκο Καλογήρου και από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης κ. Γ. Χατζόπουλο, σχετικά με το θέμα της ημερίδας.

Στη συνέχεια, η οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης θα παρουσιάσει επιγραμματικά κάποιες αξιόλογες ομάδες νέων αρχιτεκτόνων/καλλιτεχνών της πόλης μας, οι οποίες μέσα από πρωτότυπες δράσεις προβληματίζονται και διερευνούν τα ζητήματα της καθημερινότητας, κρίνοντας ότι αξίζει το ΤΕΕ/ΤΚΜ να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ενδιαφέρουσα οπτική τέτοιων πρωτοβουλιών, και μάλιστα στην παρούσα δυσχερή από κάθε άποψη κατάσταση. Ενδεικτικά θα υπάρξει πολύ σύντομη αναφορά στις δημιουργικές ομάδες: Imagine the City, Open House, Creativity Platform, WHYNOT, KIPOS3–City as a resource, Architeam/Architravel, Infrared.

(σχετικό video) https://www.behance.net/gallery/3625417/03-TALK-OF-THE-TOWN

Θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία και στη συνέχεια οι συνάδελφοι Παρασκευή Ταράνη και Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου αρχιτέκτονες, θα παρουσιάσουν επιγραμματικά το έργο και τη μελέτη του αρχιτέκτονα Jan Gehl πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά και τη δραστηριότητα στην πόλη. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με το ντοκυμαντέρ “Human Scale”, του οποίου η προβολή έγινε για πρώτη φορά στη Biennale di Architettura di Venezia το 2012. Πρόκειται για έρευνες του αρχιτέκτονα Jan Gehl που έκανε μέσα από μία σειρά ταξιδιών σε διάφορες πόλεις, προσπαθώντας να αναγνωρίσει και να επιλύσει τα προβλήματα τους, βάζοντας πάντοτε στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18:00   Χαιρετισμός του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ,
            κ. Π. Μπίλλια

18:10   Απονομή βραβείων από το Ελληνικό Τμήμα της UIA, στις διακριθείσες ελληνικές ομάδες αρχιτεκτόνων, στο συνέδριο της UIA στη Νότιο Αφρική, από την
            Φανή Βαβύλη, εκπρόσωπος του ελληνικού τμήματος της UIA

18:30   Χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, κ. Ν. Καλογήρου

18:40   Χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, κ. Δ. Χατζόπουλου

18:50   Παρουσίαση ομάδων νέων αρχιτεκτόνων/καλλιτεχνών της πόλης μας, από τη μόνιμη Επιτροπή Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ

19:10   Διάλεξη με θέμα «Κοπεγχάγη: πόλη για παιδιά» του
            Κώστα Πουλόπουλου, senior design architect στο γραφείο Henning Larsen Architects, Copenhagen

20:10   Παρουσίαση του έργου και της μελέτης του αρχιτέκτονα Jan Gehl πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά και τη δραστηριότητα   στην πόλη, από τις
            Παρασκευή Ταράνη, Γαρουφαλλιά Κατσαβουνίδου, αρχιτέκτονες

20:30   Προβολή ντοκυμαντέρ «Human Scale» του αρχιτέκτονα Jan Gehl

Στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου θα λειτουργεί Έκθεση των βραβευμένων ελληνικών συμμετοχών, στο συνέδριο της UIA στη Νότιο Αφρική και θα προβάλλονται video σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης.

TOP