Άρθρο του προέδρου και διευθύνοντα σύμβουλου Στ. Αγγελούδη
Η σχέση της πόλης με το λιμάνι είναι αναμφισβήτητα μια σχέση άρρηκτη, ιστορική και διαχρονική, σημαντική για την ανάπτυξή της κατά τη διάρκεια των αιώνων, όχι μόνο λόγω της μεγάλης άνθισης του εμπορίου, αλλά και λόγω της συνέχειας που χαρακτηρίζει τη λειτουργική και αντιληπτική μεταξύ τους σχέση, καθώς το ανατολικό τμήμα του λιμένα αποτελεί την απόληξη του ιστορικού και εμπορικού της κέντρου, όπως αυτό διαμορφώθηκε τους τελευταίους δύο αιώνες.
Προτεραιότητα μας στάθηκε η ενίσχυση αυτής της σχέσης μέσω της ήπιας ανάπλασης της Πρώτης Προβλήτας όπου πραγματικά για πρώτη φορά μετά από ολόκληρες δεκαετίες άνοιξαν οι πόρτες του λιμανιού στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.
Το έργο περιελάμβανε την ανακατασκευή του οδοστρώματος με τη διατήρηση των μπαβέδων που υπάρχουν από την εποχή κατασκευής του προβλήτα, την εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων με τρόπο που να αναδεικνύεται η ομορφιά και η αρχιτεκτονική αξία του χώρου, την εγκατάσταση καθισμάτων για τους επισκέπτες του χώρου και επίσης την κατασκευή ξύλινου ντεκ σε τμήμα της ανατολικής πλευράς του προβλήτα. Με την απομάκρυνση των αυτοκινήτων και το λιμενικού σώματος αλλά και τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις ο χώρος έγινε πιο φιλικός για τους επισκέπτες αλλά και για τους φίλους του κινηματογράφου καθώς ανελλιπώς κάθε Νοέμβριο τα τελευταία χρόνια η καρδιά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης χτυπάει και στο λιμάνι. Παράλληλα σε δύο αποθήκες της Α΄ Προβλήτας λειτουργούν σε σταθερή βάση κινηματογραφικές αίθουσες. Ακόμη μια μόνιμη έκθεση φωτογραφίας, στο παλιό αντλιοστάσιο, με θέμα το λιμάνι της πόλης μας προστέθηκε τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας τις πολιτιστικές επιλογές στο συγκεκριμένο χώρο.
Η άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση του λιμανιού με την πόλη αποδεικνύεται και σε κοινωνικό επίπεδο με τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου από το Νοέμβριο του 2012. Άμεση ήταν η ανταπόκριση μας στην πρωτοβουλία εθελοντών συμπολιτών μας από το χώρο της υγείας και προχωρήσαμε στη δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου με τη φροντίδα της Iεράς Μονής Σταυρουπόλεως Νεαπόλεως προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όσοι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σε χώρο 85 τ.μ., που βρίσκεται στο κτίριο του παλαιού τηλεφωνείου δίπλα στην Αποθήκη 15, κοντά στην Πύλη 6 του Λιμανιού έγιναν όλες οι απαραίτητες κατασκευαστικές εργασίες όπως διαμόρφωση χώρων εσωτερικών και υπαίθριου, ειδική μπάρα εισόδου για πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες , επισκευές κουφωμάτων, βάψιμο, κ.λ.π.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ζει στον παλμό της πόλης, αναπνέει, παράγει και προσκαλεί όχι μόνο για λιμενικές εργασίες αλλά και για δραστηριότητες πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
* Τις φωτογραφίες του Παύλου Μακρίδη παραχώρησε στο blog η ΟΛΘ α.ε.