του Χάρη Μπεκιάρη*
Στην εποχή της απομυθοποίησης των ιδεολογικών χρωματισμών, θα ήταν ευχής έργο ένα εθνικό σχέδιο “made in Greece 2020”, χωρίς να βαφτίζουμε αδύνατο το αυτονόητο, εξαιτίας της έλλειψης αδέσμευτης πολιτικής βούλησης.
Ο ρόλος των Μηχανικών επαγγελματικά και του ΤΕΕ ως τεχνικού συμβούλου του Κράτους, θα ήταν κομβικοί σε μια πολιτική στρατηγική ανάπτυξης παραγωγικής και όχι «ανάπτυξης» παρατάσεων, χαμηλότοκου δανεισμού, πλεονασμάτων ως προϊόν βιασμού της μεσαίας τάξης, επιδρομής φόρων και εισφορών, απλήρωτων ιδιωτών και ανεπάρκειας στοιχειωδών δομών.
Χρειάζονται πρωτοβουλίες στο εσωτερικό, όχι μόνο στο επικοινωνιακό «ρινγκ» των Βρυξελλών. Για «πρώτη φορά» πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, όχι για να επιστρέψει κάθε απολυμένος στο Δημόσιο, αλλά να προσληφθεί σε αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, που δε θα τις τρώει η φορολογία, το ασφαλιστικό, οι πολιτικές εξαρτήσεις και ο κακός συνδικαλισμός.
Στη γλώσσα των καιρών, «Κούγκι» και “wow” πολιτική είναι να δώσεις κίνητρα σε ιδέες πραγματικής παραγωγής, ειδικά όταν έχουν προοπτικές εξαγωγών. Να μην αφήνεις τα ΕΣΠΑ νεανικής επιχειρηματικότητας να γίνονται καφετέριες, τις αγροτικές επιδοτήσεις 4×4, ή τα κονδύλια για την παιδεία δωράκια σε ΚΕΚ για επιμόρφωση, που συχνά, ειδικά για τους Μηχανικούς, θα έπρεπε να τεκμηριώνεται από το πτυχίο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές.
Να το κάνεις «Κούγκι» με κρατική παρέμβαση όταν οργανωμένα συμφέροντα σαμποτάρουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ή όταν αυτές κολλάνε σε γραφειοκρατικά γρανάζια. Για παράδειγμα η NAMCO διατείνεται δημόσια ότι το εργοστάσιο είναι έτοιμο και σκοντάφτει στην Έγκριση Τύπου. Πιθανότατα υπάρχουν πολλοί εντός και εκτός που δε θα ήθελαν ελληνικό μερίδιο αγοράς στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, γι αυτό μιλάμε για αδέσμευτες πολιτικές πρωτοβουλίες όπου χρειάζονται.
Να αντιμετωπίσεις συνδικαλιστικά κατεστημένα όταν υπονομεύουν κλάδους, από τα τοπικά Σωματεία μέχρι τα μεγάλα Επιμελητήρια των κυκλικών διοικήσεων, που καλύπτουν η μία τα σπασμένα της άλλης, με τις ευλογίες της απαράδεκτης εκλογικής αποχής. Να κοιτάξεις το θέμα των υπέρογκων εισφορών των νέων επαγγελματιών και να δώσεις φορολογικά κίνητρα, ώστε ένα ελληνικό τυρί ή ένα ελληνικό ψυγείο κάποιας ΙΖΟΛΑ να είναι στην Ελλάδα φθηνότερο από το εισαγόμενο και συγχρόνως, διεθνώς ανταγωνιστικό. Να μην εισάγουμε ελαιόλαδο στη χώρα της Κρήτης και της Καλαμάτας. Πολιτικές παραγωγής σε κάθε δυνατό τομέα, με τους Μηχανικούς πρωταγωνιστές σε επίπεδο οργάνωσης και τεχνογνωσίας.
Η παραδοσιακή μαστίχα Χίου, για την οποία ο τελευταίος που είχε σκεφτεί την αξιοποίησή της ήταν ο Σουλτάνος Σελίμ, σήμερα πρωταγωνιστεί στην ελληνική καινοτομία που λέγεται «Mastiha Shop». Τα προϊόντα «KORRES» αυξάνουν τις εξαγωγές τους μέσα στη δίνη της κρίσης. Παραδείγματα Ελλήνων που τόλμησαν να μείνουν και να υλοποιήσουν μια ιδέα, στην Ελλάδα που η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι σχεδόν παράνομη, ενώ αν περιέχει καινοτομία σχεδόν ξορκίζεται ως επικίνδυνη!
Στο «ποδαρικό» του νέου Portal του ΤΕΕ-ΤΚΜ, δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά στο ΤΣΜΕΔΕ και την παγκόσμια πρωτοτυπία, να ασφαλίζει ιδιότητα και όχι εργασία, ζητώντας εισφορές από άνεργους νέους Μηχανικούς, που στα πρώτα τους βήματα χρειάζονται την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και βγαίνουν στη μισοπεθαμένη αγορά εργασίας ήδη χρεωμένοι… Με την παραδοχή ότι η ζητούμενη ανάπτυξη συνδέεται με την παραγωγή και η παραγωγή κατά κύριο λόγο με τους Μηχανικούς, Μηχανικοί με κομμένα φτερά, βυθισμένοι στο άγχος οφειλών είναι αδύνατο να συμβάλουν στο στόχο.
Αν τα «σιαμαία» ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ σέβονται το κύρος του κλάδου και τα παιδιά τους, πρέπει αφενός να αποσυνδεθούν και αφετέρου να υιοθετήσουν την -παραδόξως πιο τεχνοκρατική- πολιτική άλλων ταμείων, που εφαρμόζουν διαδικασία «προεγγραφής» και χρεώνουν εισφορές μόνο εφόσον υπάρξει έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος, ή πρόσληψη. Εναλλακτική επιλογή είναι η ελαχιστοποίηση των εισφορών με παροχή υγείας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη λήψη άδειας, όπως ισχύει φορολογικά για νέους επαγγελματίες.
Πολιτικές με παραγωγική πυξίδα, έμφαση στη νέα γενιά και στους αναπτυξιακούς κλάδους των θετικών επιστημών, αποφάσεις Συνδικαλιστικών και Ασφαλιστικών Φορέων που θα λύνουν, αντί να διαχειρίζονται τα προβλήματα, ώστε να αφήσουμε το «θείο» Βόλφι και να πιάσουμε το «Τζόκερ» της ανάπτυξης. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε είναι νέος και Μηχανικός. «Αν όχι τώρα, τότε πότε»;
*Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Μηχανολόγος Μηχανικός στο πολύπαθο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, που «σφύριζε» την έναρξη και τη λήξη κάθε κύκλου καταλήψεων στην πόλη. Με έμφυτο το μικρόβιο της πολιτικής, σπουδάζοντας σε χώρο με διαρκή πολιτικά ερεθίσματα κάθε απόχρωσης και ασχολούμενος με τα κοινά, ανακάλυψα μια αρθρογραφική φλέβα την οποία αναπτύσσω όποτε δοθεί ευκαιρία και κατάλληλο περιβάλλον. Επαγγελματικά επιμένω Ελλάδα πιστεύοντας στη γενιά μας, αν και ακόμα δεν έχω πειστεί ότι αυτή η χώρα αγαπάει τα παιδιά της. Favorite quote: “We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them”.
Τα επώνυμα άρθρα απηχούν τις γνώμες και τις απόψεις των συντακτών τους και όχι αναγκαστικά τις θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ