Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Purdue αποφάσισαν εσχάτως να καταργήσουν τα ποντίκια και να λύσουν τα χέρια των συναδέλφων τους. Και το έκαναν πράξη. Πώς; Με το Handy Potter, ένα νέο λογισμικό, που επιτρέπει στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών να δουλεύουν πάνω σε εικόνες 3D, όχι πλέον με το ποντίκι αλλά χρησιμοποιώντας χειρονομίες! Το Handy Potter υπόσχεται εφαρμογές στους τομείς του σχεδιασμού αντικειμένου μηχανικού, της αρχιτεκτονικής, των τεχνών και των video games.
Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιεί κάμερες με αισθητήρες βάθους και αλγορίθμους, προκειμένου ν’ αναγνωρίσει τις κινήσεις των χεριών του χρήστη. Ακολούθως, οι κινήσεις αυτές χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία γεωμετρικών σχημάτων σε λογισμικό CAD. Από εκεί, τα μοντέλα CAD μπορούν να “μεταφερθούν” σε διάφορα εργαλεία σχεδιασμού, όπως σε software προσομοίωσης ή συσκευές τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Το σύστημα αναπτύχθηκε από ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Μηχανολόγων Μηχανικών, Karthik Ramani. Ο καθηγητής είναι επίσης συνιδρυτής της εταιρείας Zero UΙ, που θα βγάλει το Handy Potter στην αγορά και θα το αξιοποιήσει εμπορικά.
‘Η Zero UΙ δουλεύει πάνω στην εμπορευματοποίηση του προϊόντος και ήδη έχει μιλήσει με πολλές εταιρείες συσκευών. Το software που αναπτύξαμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη γρήγορη δημιουργία μοντέλων CAD αλλά και να τροποποιηθεί για χρήση σε εκτυπωτές 3D ή για εφαρμογές προσομοίωσης” δήλωσε ο καθηγητής Ramani.
Πρόσθεσε ότι η τεχνολογία είναι πολύ απλή και εύχρηστη αλλά πίσω από αυτή την απλότητα υπάρχουν σύνθετοι αλγόριθμοι. “Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τον υπολογιστή τους. Το εργαλείο αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφράζουν άμεσα τις ιδέες τους και να χρησιμοποιούν γρήγορα τις κινήσεις των χεριών τους και μόνο. Θέλουμε να το κάνουμε μια φυσιολογική δράση για τους ανθρώπους, το να κάθονται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους και να δημιουργούν πράγματα …χειρονομώντας” υπογράμμισε.
Η αμερικανική ASME (American Society for Mechanical Engineers) φαίνεται ότι λάτρεψε το Handy Potter. Το νέο εργαλείο κέρδισε ήδη αρκετά βραβεία σε διεθνή συνέδρια design και διεθνείς διοργανώσεις μηχανικών.
Ο διδακτορικός φοιτητής Vinayak χρησιμοποιεί το Handy-Potter για να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο. Καθώς τροποποιεί τη μορφή “εκπροσωπείται” στο εικονιζόμενο σχήμα από τη φιγούρα που είναι ορατή στο κέντρο.
ΒΙΝΤΕΟ που δείχνει τον τρόπο λειτουργίας του Handy-Potter
On-Shape: Το μέλλον του CAD “περπατάει στο σύννεφο”;
“6 πράγματα που ο καθένας θα έπρεπε να ξέρει για το On-shape”
To On-Shape είναι ένα νέο περιβάλλον CAD, που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για το cloud (υπολογιστικό νέφος). Μαζί με το νέο αυτό περιβάλλον έρχεται και ένας νέος τρόπος σκέψης σχετικά με το πώς οι χρήστες σχεδιάζουν και συνεργάζονται μεταξύ τους. Το On-Shape είναι προσβάσιμο μέσω browser σε οποιαδήποτε συσκευή. Και χάρη σε αυτή του την ιδιότητα, δεν απαιτεί το “κατέβασμα” ειδικού λογισμικού, ούτε τη διαχείριση αρχείων συγκεκριμένου τύπου.
Ο Matthew Loew δοκίμασε το σύστημα επί 500 ώρες ως ένας από τους πρώτους συμβούλους-εταίρους κατέθεσε την εμπειρία του για το Οn-Shape στο engineering.com. Τι θεωρεί σημαντικό να επισημάνει;
- Τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς της πρόσβασης στο cloud.
Το On-Shape αφενός χρειάζεται διαρκή σύνδεση στο Ίντερνετ και αφετέρου μπορεί να αντιμετωπίσει ενίοτε θέματα πρόσβασης λόγω των ρυθμίσεων ασφαλείας σε κάποια σάιτ.
Ο Μάθιου το χρησιμοποίησε σε πολλές διαφορετικές θέσεις, σε ενσύρματες και ασύρματες συνδέσεις, σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, καφετέριες και σάιτ πελατών. Μόνο σε μία περίπτωση δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση στο on-shape παρότι ήταν συνδεμένος σε ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ. Ωστόσο, αυτή η μία φορά προκάλεσε πρόβλημα αφού δεν μπόρεσε να το επιδείξει σε δυνητικό πελάτη.
“Μπορώ να αναφέρω ότι ακόμη και σε πολυσύχναστα Starbucks με αργές ή αναξιόπιστες συνδέσεις wi-fi, βρήκα την επίδοση του συστήματος αποδεκτή και πολύ σπάνια έχασα κάποιο δεδομένο πάνω στο οποίο δούλευα (ποτέ παραπάνω από ένα σκίτσο)” έγραψε χαρακτηριστικά στην κριτική του. - Δεν χρειάζεται να κάνεις downloading λογισμικού
Δεν χρειάζεται να κατεβάσεις λογισμικό ή αρχεία κανενός είδους. Δουλεύεις ανά πάσα στιγμή πάνω στην τελευταία έκδοση του On-shape (updates γίνονται κάθε δύο εβδομάδες περίπου) και την ίδια δυνατότητα έχουν οι συνεργάτες σου. Ποτέ πια δεν χρειάζεται να ανησυχήσεις για θέματα ασυμβατότητας λογισμικού, ενώ το On-Shape δουλεύει “μια χαρά” και σε Chrome-books. Πολύ ευέλικτο. - Δυνατότητα Solid Modeling
Το On-Shape έχει προς το παρόν περιορισμένες δυνατότητες για Solid Modeling σε σχέση με τα περισσότερα εργαλεία μέσων επιδόσεων CAD. Κι αυτό γιατί όλα αναπτύσσονται από την αρχή. Ωστόσο, νέες βελτιώσεις και χαρακτηριστικά εισάγονται σε τακτική βάση και ο Μάθιου εμφανίζεται βέβαιος ότι η ομάδα σύντομα θα είναι σε θέση να προσφέρει πολλά από αυτά που χρειάζονται οι χρήστες. - Συνεργασία
Η δυνατότητα συνεργατικού σχεδιασμού είναι το πραγματικά ισχυρό στοιχείο του On-Shape, σύμφωνα με τον Μάθιου, ο οποίος υποστηρίζει ότι στα project-level documents υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης και αλλαγών από πολλαπλούς χρήστες. Τα άτομα της ομάδας που χρησιμοποιεί τα αρχεία δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν κάποιο άλλο μέλος να ‘ξεκλειδώσει” ένα αρχείο μέσω ενός συστήματος PDM/PLM, καθώς …δεν υπάρχουν αρχεία, παρά μόνο documents. Ακριβώς όπως στα Google Docs. - Κόστος
Υπάρχουν δωρεάν εκδόσεις του συστήματος, που απλά περιορίζουν τον αριθμό των private documents, τα οποία έχει στη διάθεσή του ένας χρήστης. Κατά τα λοιπά, η free version έχει την ίδια ακριβώς λειτουργικότητα με την επαγγελματική έκδοση, κατά την επεξεργασία ενός document. H επαγγελματική έκδοση δεν έχει κανέναν απολύτως περιορισμό στον αριθμό των αρχείων που δημιουργούνται και στοιχίζει 100 δολάρια μηνιαίως.
Πηγές Άρθρου:
http://www.purdue.edu/
http://www.onshape.com
http://www.engineering.com