Περισσότερες αστικές περιοχές θα χτιστούν στα επόμενα 30 χρόνια στον πλανήτη από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Οι οικισμοί που διαρκώς θα επεκτείνονται, θα αυξήσουν τη ζήτηση για υποδομές, τρόφιμα, ενέργεια, νερό και κατοικία. Και μόνο για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες από τις προβλεπόμενες αστικές επεκτάσεις, εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί το όριο που έχει τεθεί από τη Σύνοδο για το Κλίμα στο Παρίσι για την άνοδο της θερμοκρασίας. Το μέλλον των πόλεων χρειάζεται να σχεδιαστεί προσεκτικά. Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιείται στο Εκουαδόρ η 3η σύνοδος για την οικιστική ανάπτυξη και τον βιώσιμο αστικό σχεδιασμό Habitat III των Ηνωμένων Εθνών. Η σύνοδος αυτή, που πραγματοποιείται κάθε 20 χρόνια, αναμένεται να υιοθετήσει ένα πλαίσιο παγκόσμιας εφαρμογής για πιο βιώσιμες πόλεις: τη Νέα Αστική Ατζέντα (NUA). Δυστυχώς, οι επιστήμονες δεν θα συνεισφέρουν άμεσα στη διαμόρφωση αυτής της ατζέντας.
Ένας λόγος είναι, γράφει το περιοδικό Nature, ότι η επιστημονική κοινότητα δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για ενεργό συμμετοχή στο Habitat III. Οι λίγοι επιστήμονες που κλήθηκαν να συμμετάσχουν, δέχτηκαν να έχουν έναν ρόλο μόνο συμβουλευτικό, ενώνοντας τη φωνή τους με αυτή άλλων δημόσιων φωνών.
Ωστόσο, στο τέλος Ιουλίου, ακόμη κι αυτός ο ρόλος ακυρώθηκε, όταν απορρίφθηκε το προτεινόμενο πάνελ εταίρων για τη διαμόρφωση της Ατζέντας, το οποίο ενσωμάτωνε επιστήμονες και εκπροσώπους μη κυβερνητικών και κρατικών φορέων.
Ο λόγος; Η ΕΕ και ορισμένες από τις πλούσιες χώρες της υφηλίου θεώρησαν ότι η εμπλοκή όλων αυτών ώς συμβούλων θα κόστιζε ακριβά. Και η συνεδρίαση για την τελευταία προ-διαμόρφωση της ατζέντας, που έγινε τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη, δεν ανέτρεψε αυτόν τον σχεδιασμό, που κράτησε τους επιστήμονες εκτός νυμφώνος.
“Είναι ωστόσο απαραίτητο να πούμε ότι η αστική επιστήμη και η διάδρασή της με την πολιτική είναι απαραίτητα για τη χάραξη της NUA” γράφει το nature, εξηγώντας αναλυτικά το σκεπτικό του και προτείνοντας πέντε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Διαβάστε το αναλυτικό σκεπτικό του Nature ΕΔΩ