(Μάθετε γρήγορα γιατί οδεύουμε προς το ΙοΕ…)
Στα επόμενα χρόνια θα αλλάξει τα πάντα: καθημερινότητα, υγεία, εκπαίδευση, παραγωγή, κατανάλωση, ισορροπίες στην αγορά, χρήση των προσωπικών δεδομένων, ασφάλεια στις διαδικτυακές συναλλαγές και δεν συμμαζεύεται. Ήδη δημιουργεί νέα δεδομένα -παρότι βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα.
Οι αλλαγές που κομίζει ακόμη και στη διαχείριση του ψυγείου μας είναι τεράστιες. Και όμως. Ακόμη κι αυτοί που καλούνται να το εισάγουν κατά προτεραιότητα σε όλες τις διαδικασίες, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να μη γνωρίζουν…τι είναι!
Ο λόγος για το Ίντερνετ των Πραγμάτων ή αν προτιμάτε το Internet of Things, γνωστό διεθνώς με το αρκτικόλεξο IoT.
Παρότι σύμφωνα με έρευνα της JP Morgan Global Equity Research η μεταποιητική βιομηχανία είναι ο κλάδος της οικονομικής δραστηριότητας με το μεγαλύτερο δυναμικό αξιοποίησης και ανάπτυξης του ΙοΤ, το πραγματικό περιεχόμενο των τριών αυτών γραμμάτων παραμένει εν πολλοίς terra incognita στους επιχειρηματικούς ηγέτες.
Η LNS Research ξεκίνησε πρόσφατα μια έρευνα μεταξύ στελεχών βιομηχανικών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ηγετών, σε σχέση με το πόσα γνωρίζουν για το IoT και τα αποτελέσματα ήταν αν μη τι άλλο εντυπωσιακά. Σχεδόν ένας στους δύο executives -ποσοστό 43%- δήλωσε ότι ακόμη “δεν καταλαβαίνει” ή “δεν γνωρίζει” το Ιντερνετ των Πραγμάτων. Μπορεί το ποσοστό αυτό να φαίνεται εξαιρετικά υψηλό, αλλά -όπως επισημαίνουν συντάκτες του IMT- πολλές από τις αναδυόμενες τεχνολογίες που σχετίζονται με το ΙοΤ παραμένουν “θολές” και για αυτό προβληματίζουν και τρομάζουν τις επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια, η τάση αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι οι τεχνολογικές λύσεις να αρχίσουν να αφορούν πιο κοινές εφαρμογές με αποδεδειγμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα.
Πάντως, το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είτε ενδιαφέρεται για το ΙοΤ είτε επιθυμεί να το καταλάβει. Ένας στους πέντε απάντησε ότι ενδιαφέρεται μεν αλλά ακόμη διερευνά ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του ΙοΤ στην επιχείρησή του, ενώ ένα 11% εμφανίζεται πιο δραστήριο και δηλώνει ότι ήδη επιδιώκει να αξιοποιήσει με ταχύτητα τις ευκαιρίες που ανακύπτουν, είτε ενδοεταιρικά είτε σε συνεργασία με πελάτες είτε με συνδυασμό και των δύο.
Wearables, αειφορία και service από μακριά
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ThomasNet News Industry Market Trends, παρότι οι εφαρμογές και η χρησιμότητα του ΙοΤ ξεπερνούν και την ίδια τη φαντασία, οι ακόλουθες είναι κάποιες από τις χρήσεις του με μεγάλη προοπτική:
- Πληροφορίες για την ποιότητα (Quality Intelligence): Το ΙοΤ θα δώσει τη δυνατότητα προσθήκης νέων μεταβλητών και πιο ακριβών δεδομένων σε διαδικασίες παρακολούθησης της παραγωγής σε πραγματικό χρόνο (real time production monitoring) και στατιστικού ελέγχου
- Διαχείριση Ενεργητικού (Asset Management): Εισαγωγή νέων μεταβλητών στην παρακολούθηση της επίδοσης συσκευών και μηχανημάτων, την πρόβλεψη αστοχιών και την ειδοποίηση των εργαζομένων για προβλήματα
- Υγεία και Ασφάλεια: Εξοπλισμός του προσωπικού με “wearables” (η λέξη έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ώς “φορετός” και αφορά -μεταξύ άλλων- συσκευές που φοριούνται, πχ, επειδή έχουν ενσωματωθεί σε υφάσματα). Τα wearables αυτά θα είναι σε θέση να καταγράφουν ανά πάσα στιγμή -και να μεταδίδουν σε κέντρο ελέγχου- δείκτες όπως η θερμοκρασία του σώματος ή η έκθεση του ατόμου σε επικίνδυνες ουσίες.
- Υπηρεσίες: Δυνατότητα διάγνωσης των επιδόσεων ή των προβλημάτων ενός προϊόντος σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να χρειάζεται η επί τόπου μετάβαση
- Αειφορία: Δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης της χρήσης φυσικών πόρων όπως το νερό, ο αέρας ή η ενέργεια και σύνδεση με ασύρματους έξυπνους μετρητές.
To “Ipv6” και τα 19 τρισ. δολ (ναι, τρισεκατομμύρια)
Ο Janus Bryzek, γνωστός ώς ο πατέρας των αισθητήρων, πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που επιταχύνουν την αύξηση του ενδιαφέροντος για το ΙοΤ. Πρώτον, παρατηρεί -σύμφωνα με το Forbes– ότι είναι πλέον διαθέσιμη η νέα έκδοση ιντερνετικού πρωτοκόλλου IPv6, “που επιτρέπει σε σχεδόν απεριόριστο αριθμό συσκευών να συνδέονται με δίκτυα”.
Δεύτερον, τέσσερις επιχειρηματικοί κολοσσοί -οι Cisco, ΙΒΜ, GE και Amazon—έχουν αποφασίσει “να στηρίξουν το IoT με τροποποιήσεις δικτύου” (fog και swarm layers).
Τρίτον και τελευταίο, το χρήμα αποτελεί διαχρονικά το …γλυκύτερο δέλεαρ για τις εταιρείες και με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της GE, το “βιομηχανικό ‘Ιντερνετ” υπολογίζεται ότι μπορεί να προσθέσει 10-15 τρισεκατομμύρια (ναι, τρισ) δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ στα επόμενα 20 χρόνια! Η δε Cisco ανεβάζει τον πήχη στα 19 τρισ. για την οικονομική αξία που προβλέπεται να δημιουργηθεί από το Ιντερνετ των Πάντων (“Internet of Everything”) το 2020. “Αυτή είναι η μεγαλύτερη [οικονομική] ανάπτυξη στην ιστορία της ανθρωπότητας” παρατηρεί ο Bryzek.
Κατά την ABI Research, τέλος, η εγκατεστημένη βάση ενεργών ασύρματων συσκευών, που θα είναι διασυνδεμένες το 2020 θα ξεπεράσει τα 40,9 δισεκατομμύρια τεμάχια! Μάλιστα, το 75% της αναμενόμενης ανάπτυξης, στο διάστημα που μεσολαβεί από σήμερα μέχρι το τέλος του 2020μ εκτιμάται ότι θα προέλθει από non-hub συσκευές, όπως είναι οι κόμβοι αισθητήρα (sensor nodes) και τα διάφορα αξεσουάρ.
‘Ιντερνετ των Πάντων
Η συνολική δυναμική είναι τεράστια και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να συλλάβει η φαντασία του μέσου ανθρώπου, καθώς πλέον δεν μιλάμε απλά για το Ιντερνετ των Πραγμάτων, που θα επιτρέπει στο ψυγείο μας να παραγγέλνει αυτομάτως μέσω Διαδικτύου από το σούπερ μάρκετ όταν τελειώνει το γάλα, αλλά και για το Ιντερνετ των Πάντων (που θα συνδέει ακόμη και …φυτά με το Δίκτυο στις επόμενες δεκαετίες).
Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο της CISCO, το 99,4% των αντικειμένων, που μία ημέρα πιθανώς θα αποτελούν μέρος του Ιντερνετ των Πάντων (Ιnternet of Everything, IoE) ή αλλιώς το Πανδιαδίκτυο, σήμερα απλά δεν είναι συνδεδεμένα!
Κατά τη CISCO, προκειμένου να αξιοποιήσουν την ευκαιρία του IoE, οι επιχειρηματικοί ηγέτες πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τις χρήσεις του, που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τα εξής: έξυπνα ενεργειακά δίκτυα, έξυπνα κτήρια, εφαρμογές υγείας (πχ, βηματοδότες που στέλνουν απευθείας δεδομένα στο Ιντερνετ), παρακολούθηση ευρεσιτεχνιών, έξυπνα εργοστάσια (που θα “μιλούν” απευθείας με αποθήκες ή φορτηγά), διασυνδεμένη εκπαίδευση, ευφυή εμπορικά οχήματα, παρκόμετρα και διόδια, διασυνδεμένη διαφήμιση, μάρκετινγκ, ψυχαγωγία και ουκ έσται τέλος στη λίστα.
Φυσικά, το ΙoT και μεταγενέστερα το ΙοΕ κάνουν και τους hackers να ‘τρίβουν τα χέρια τους’ αφού πλέον αποκτούν πεδίον δόξης λαμπρό. Σύμφωνα με το Fortune, σε πρόσφατο συνέδριο της Black Hat αναφέρθηκε ότι το ΙοΤ θα κάνει πιο ευάλωτους στους χάκερς και το κυβερνο-έγκλημα περίπου 13 τομείς της οικονομίας! Όπως λέει και το λαϊκό άσμα, εδώ είναι ο παράδεισος κι η κόλαση είναι ΄δω…