Search
Close this search box.

Όσες πόλεις δεν γίνουν πιο έξυπνες κινδυνεύουν να γίνουν …αόρατες

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Η “έξυπνη” τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις διοικούνται, τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι ζουν και τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις προσελκύουν εργαζομένους. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι πόλεις δημιουργούν δίκτυα Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων και ενσωματώνουν την ψηφιακή τεχνολογία στις δημοτικές υπηρεσίες προς τον πολίτη. Στις πόλεις αυτές οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν, οι εργαζόμενοι έλκονται από το επίπεδο ζωής και οι δυνατότητες γίνονται ορατές στις διεθνείς αγορές.

“ΟΙ έξυπνες πόλεις είναι πιο βιώσιμες, ασφαλείς και ζωντανές, προσφέρουν περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες και μεγαλύτερη απασχολησιμότητα” δηλώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Έξυπνων Πόλεων (Smart Cities Council), Jesse Berst και προσθέτει ότι η χρήση έξυπνων τεχνολογιών είναι πραγματικά απαραίτητη για τις πόλεις που θέλουν να είναι ανταγωνιστικές σε όρους παγκόσμιας οικονομίας και να προσελκύσουν ταλέντα.

Και τι θα γίνει με όσες δεν προετοιμάζονται να επιβιβαστούν σε αυτό το τρένο; Αυτές κινδυνεύουν σοβαρά να μείνουν πίσω. Ακόμη και αν πρόκειται για πόλεις που ήδη φιλοξενούν τεχνολογικές επιχειρήσεις σε τομείς αιχμής. Ακόμη και πόλεις όπως το  San Jose με τη Silicon Valley πατούν γκάζι για να μη βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο να έχουν πχ, ένα δημαρχείο όπου υπάρχουν παρωχημένες τεχνολογίες. Φυσικά,μια πόλη δεν γίνεται έξυπνη από τη μία μέρα στην άλλη. Ολο αυτό απαιτεί χρόνο και χρήμα. Άρα όσοι ενδιαφέρονται να έχουν κάποιον λόγο στα διεθνή δρώμενα αύριο, επιβάλλεται να έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζονται …χτες.

Και πώς μπορούν να βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια για κάτι τέτοιο; Σε άρθρο της Bisnow (νούμερο ένα εταιρείας παροχής ειδήσεων για το εμπορικά ακίνητα), συνεργάτη του Forbes, επισημαίνεται  ότι οι πόλεις δεν έχουν παρά να επιδιώξουν να προσχωρήσουν σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Άρθρο με πληροφορίες από το Forbes

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ