Search
Close this search box.

Αισιοδοξία για το νέο ΕΣΠΑ

Οι ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος “Κεντρική Μακεδονία” για την περίοδο 2021-2027, γεννούν αισιοδοξία για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, που φαίνεται να ξεκινά στην περιοχή μας με τους καλύτερους οιωνούς.
Διανύουμε μια συγκυρία με πολλές προκλήσεις, αλλά και με πολλές ευκαιρίες, που απορρέουν κυρίως από την πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας.
Επενδύσεις στην καινοτομία, κατασκευές «έξυπνων» υποδομών που υποστηρίζουν τις μεταφορές, το εμπόριο, την υγεία, η γρήγορη άνοδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που τοποθετούν την παράμετρο της «πράσινης ανάπτυξης» δυναμικά σε κάθε μελλοντικό σχεδιασμό, τα διαρκώς αναπτυσσόμενα δορυφορικά συστήματα και οι δομές αξιολόγησης γεωχωρικών δεδομένων, θέτουν ένα νέο πλαίσιο, αφενός για την ανάπτυξη και την ένταση της παραγωγικής δραστηριότητας, αφετέρου για την καταγραφή και αντιμετώπιση προκλήσεων στο πεδίο της πρόληψης, προετοιμασίας και αντίδρασης στις απειλητικές  επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις 25 Ιουνίου, προφανώς δεν τίθεται ζήτημα πίστωσης χρόνου. Οι ρυθμοί, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και τους Δήμους, θα πρέπει να ενταθούν στον συντομότερο δυνατό χρονικό ορίζοντα και να ξεκινήσουν να παράγουν και να αποδίδουν στους πολίτες απτά αποτελέσματα.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ επιτελώντας τον θεσμικό του ρόλο, μέσα από τις προτάσεις του και τις κριτικές -όποτε χρειάζεται- θέσεις του, θα είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για να κερδίσουν η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη τον πολύ χαμένο χρόνο, ώστε στο τέλος της νέας χρηματοδοτικής περιόδου να αξιολογούμε μια σειρά από έργα ολοκληρωμένα και να μην περιοριζόμαστε πλέον σε συζητήσεις για “δρομολογημένα” έργα…. 
Κάθε “δρομολόγιο” πρέπει κάποτε να φτάνει στον προορισμό του.