Search
Close this search box.

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο των συνεπειών

Η σημερινή έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι (COP28), δεν συνοδεύεται από τους καλύτερους οιωνούς. Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ καταγράφει νέο ρεκόρ στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2022, με αύξηση 1,2% έναντι του 2021.
Χωρίς ιδιαίτερη αισιοδοξία για την τήρηση των κλιματικών δεσμεύσεων από κάθε χώρα, εκτιμάται πως ακόμα κι αν αυτό συμβεί, η αύξηση της θερμοκρασίας ως το 2100 θα φτάσει τους 2,4-2,9 βαθμούς κελσίου, αρκετά υψηλότερο από τον πρώτο στόχο των 2 βαθμών, ή τον ακόμα πιο φιλόδοξο των 1.5 βαθμών.
Για να προσεγγίσουμε ως πλανήτης αυτούς τους στόχους, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να περικόψουμε τις παγκόσμιες εκπομπές κατά 28% ως το 2030 (για τους 2 βαθμούς το 2100), ή ακόμα και κατά 42% (για τους 1,5 βαθμούς)..Η μόνη χρονιά που καταφέραμε τέτοια μείωση των εκπομπών ήταν το 2020, όταν η πανδημία του Covid-19 οδήγησε στην επιβολή τεράστιων περιορισμών παγκοσμίως στην παραγωγή, στις μετακινήσεις, στις μεταφορές, κλπ.
Ως μηχανικοί, εκπροσωπούμε ένα ευρύ φάσμα εφαρμοσμένων επιστημών, που σε συνεργασία και με άλλα επιστημονικά πεδία, μπορούν προσφέρουν τις λύσεις για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Οι επιστήμονες όμως διαπιστώνουν, μελετούν και προτείνουν. Αλλά δεν αποφασίζουν. Και παρά τα βήματα, που έγιναν σε προηγούμενες διασκέψεις, με το Πρωτόκολλο του Κυότο το 1997 και τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, στην πράξη αποδείχτηκαν ισχυρότερα τα εθνικά συμφέροντα, οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και το μεγάλο οικονομικό κόστος, που επέφεραν ατολμία και αναποτελεσματικότητα, όσον αφορά την τήρηση των στόχων που τέθηκαν για το κλίμα και των συμφωνιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρωτοπόρος σε θεσμούς και κανονισμούς και κατά συνέπεια ουραγός στη ρύπανση (πολύ πίσω από την Κίνα αλλά και τις ΗΠΑ και την Ινδία) με ότι αυτό συνεπάγεται στην ανταγωνιστικότητα της παραγωγής της αλλά και στην επιβάρυνση των πολιτών της.
Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου που θα διαρκέσει η 28η Διάσκεψη, αλλά ακόμα περισσότερο μετά από αυτή την ημερομηνία, οι ηγέτες ανά την υφήλιο, θα επιδείξουν την αποφασιστικότητα που απαιτείται για την υλοποίηση των ενεργειών που θα δώσουν στον πλανήτη την ευκαιρία να τιθασεύσει την κλιματική αλλαγή και όχι να περιορίζεται μόνο στη -συχνά ανεπαρκή- προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της…