Search
Close this search box.

Να λειτουργήσει ως συναγερμός η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Να λειτουργήσει ως συναγερμός η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ίσως πρέπει περισσότερο από άλλες χρονιές να λειτουργήσει ως συναγερμός. Ως κώδωνας κινδύνου όλων όσων υπονομεύει η ενεργειακή κρίση, που πιέζει τα κράτη και τις οικονομίες για στροφή σε πιο παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής ενέργειας.
Κι αν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα βήματα της διεθνούς κοινότητας προς την αειφορία και προς την μείωση της ρύπανσης (ειδικά των ισχυρών βιομηχανικών κρατών) μας φαίνονταν αργά ή δειλά, ο κίνδυνος της οπισθοδρόμησης μάλλον αναδεικνύει τη σημασία κάθε μικρού βήματος που έχει κερδίσει ο κόσμος στο πρόσφατο παρελθόν, στο Κιότο, στο Παρίσι, ή με πολιτικές που εφαρμόζονται οριζόντια από την Ε.Ε., η οποία πάντα πρωτοστατούσε στην υιοθέτηση μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πρέπει λοιπόν, κάθε “ελιγμός” που θα πραγματοποιηθεί υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης, να εξελιχθεί συνετά, με μέριμνα διαφύλαξης των στόχων που έχουμε θέσει υπέρ των επόμενων γενεών.
Η Ελλάδα ως κρίκος στην παγκόσμια αλυσίδα της προστασίας του περιβάλλοντος, οφείλει να πράξει το καθήκον της απέναντι στις επόμενες γενιές, όσο κάθε άλλη χώρα.
Και το ΤΕΕ/ΤΚΜ ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια, πιστό στην παράδοση που το θέλει στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας.
Άλλωστε, όλα τα μεγάλα εγχειρήματα που στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε, αποτελούν συνδρομή προς αυτή την κατεύθυνση. Ο δε κλάδος των Μηχανικών συνολικά, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματικότητα των εφαρμοσμένων πολιτικών που αποσκοπούν στην διαμόρφωση μιας ποιότητας ζωής που θα βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον και δεν θα το απομυζά σε βάρος της ίδιας της της προοπτικής.