Search
Close this search box.

Να προχωρήσει το Κτηματολόγιο

Να προχωρήσει το Κτηματολόγιο

Η πρόσφατη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Κτηματολογίου στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε ένα υπουργείο δηλαδή που σχετίζεται άμεσα με τις ψηφιακές υποδομές, κατά γενική ομολογία θα συμβάλει στην ταχύτερη προσαρμογή νέων ψηφιακών υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική ταχύρυθμης υλοποίησης του μεγάλου εγχειρήματος για ψηφιοποίηση των αρχείων θα αποτελέσει ένα υψίστης σημασίας κληροδότημα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, ενώ θα διευκολύνει και την καθημερινότητα και επαγγελματική δραστηριότητα ημών των μηχανικών.
Ωστόσο το μεγαλεπήβολο έργο του Κτηματολογίου, για να ολοκληρωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο και να αποδώσει τα μέγιστα, πρωτίστως στην κοινωνία, προϋποθέτει πάνω απ` όλα τη συμμετοχή των ιδίων των πολιτών-ιδιοκτητών.
Είναι χαρακτηριστικό, πως μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης, περισσότερες από 80.000 ιδιοκτησίες γης, βρίσκονται -θα έλεγε κανείς- στα αζήτητα, αποτελώντας ποσοστό που αγγίζει το 30% του συνόλου των περίπου 250.000 ιδιοκτησιών.
Παραμένουν αδήλωτες, χωρίς να έχουν καν εμφανιστεί οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, το ποσοστό προσέλευσης των ιδιοκτητών στη διαδικασία του κτηματολογίου ανά την Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 55%-60%.
Τα αίτια πολυποίκιλα. Φόβος ή άγνοια για το κόστος που στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρό, απουσία των ιδιοκτητών στο εξωτερικό, κληρονομικές εκκρεμότητες, ακόμα και απλή αμέλεια.
Η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε μια ακόμα εντατικότερη προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, διότι καθώς η προθεσμία των αναρτήσεων από πλευράς μηχανικών πλησιάζει στο τέλος, το φάσμα της κατακόρυφης αύξησης του κόστους για τον πολίτη πλησιάζει. Κι αυτό, επειδή από τα μέσα του καλοκαιριού θα αρχίσουν οι κατά τόπους αναρτήσεις και κατόπιν αυτών, θα είναι υποχρεωμένος κάθε νεοεμφανιζόμενος ιδιοκτήτης να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη -με όλα τα συνεπαγόμενα έξοδα- για να αποδείξει, πως το κατά περίπτωση ακίνητο του ανήκει.
Με το σκεπτικό αυτό, ίσως μπορούμε και εμείς, να γίνουμε φορείς ενημέρωσης στον κοινωνικό μας περίγυρο…