Search
Close this search box.

Σπουδαία ευκαιρία το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης του Καλοχωρίου

Εϊναι δε σημαντικό πως κρατούν την τύχη του εγχειρήματος στα χέρια τους, σε μεγάλο βαθμό, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της περιοχής, οι ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες εκείνοι που ταλαιπωρούνται από την άναρχη διασπορά της άτυπης συγκέντρωσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εδώ και δεκαετίες. Αναφέρομαι στην ανάγκη συναίνεσης του 55% των ιδιοκτητών της γης για την έναρξη υλοποίησης του Πάρκου. Πολλοί από αυτούς, θα συμβουλευτούν συναδέλφους μηχανικούς για να καταλήξουν στην απόφασή τους. Είναι λοιπόν εν μέρει και δικός μας ο ρόλος, να εξηγήσουμε στους ενδιαφερόμενους πως μόνο κέρδος θα έχουν από την παραχώρηση μέρους των ιδιοκτησιών τους για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών του Επιχειρηματικού Πάρκου. Διότι η αναμενόμενη αύξηση του συντελεστή δόμησης και η συνεπαγόμενη εκτίναξη της εμπορικής αξίας των ακινήτων σε μια καλά οργανωμένη ζώνη οικονομικής δραστηριότητας, θα υπερκαλύψει κάθε πρόσκαιρη απώλεια μερικών στρεμμάτων γης.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ υποστηρίζει θερμά το εγχείρημα από την αρχή, συνυπογράφοντας το σχετικό αίτημα που είχαμε υποβάλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμοι, Επιμελητήρια και οι φορείς Επιχειρηματικότητας, για δύο ακόμα λόγους:
Αφενός, επειδή θα καταδείξει τη σημασία της υγιούς χωροταξίας, για την υποστήριξη της ανάπτυξης, σε μια πόλη που έχει μείνει για χρόνια χωρίς τον αναγκαίο χωροταξικό συντονισμό. Έίναι ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί και το Επιχειρηματικό Πάρκο του Καλοχωρίου, μπορεί να καταστεί ένα υπόδειγμα ώθησης προς αυτή την κατεύθυνση.
Αφετέρου, επειδή είναι ένα εγχείρημα που μπορεί να υλοποιηθει σχετικά γρήγορα, καταδεικνύοντας την σημασία της δράσης, σε μια πόλη που επί δεκαετίες σχεδιάζει, μελετά, ονειρεύεται, απαιτεί, αλλά για πολλούς λόγους μένει στον σχεδιασμό, χωρίς να βλέπει την υλοποίηση να προχωρά και να ολοκληρώνεται με τον αναγκαίο ρυθμό και την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα. Και αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ως έναν από τους πολλούς λόγους -και μάλιστα βασικό- την ευκολία με την οποία η ίδια η Θεσσαλονίκη μετατρέπει μεγάλους στόχους της πόλης σε αφορμές διχασμού και αντιπαράθεσης, αντί να δει σ` αυτούς το κίνητρο για μια ευρύτερη συνένωση δυνάμεων με σκοπό την αποτελεσματικη υλοποίησή τους.
Δεν αρκεί πια να σχεδιάζουμε. Είναι ώρα να υλοποιήσουμε. Και αν θέλουμε τα μεγαλεπήβολα, πρέπει να μπορούμε να αποδείξουμε την θέληση αυτή, υλοποιώντας με γοργό ρυθμό τα ευκόλως εφικτά….