Search
Close this search box.

ΕΕ: Συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο

«Λευκός καπνός» βγήκε από τη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά την οποία συμφωνήθηκε η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ, που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για το λεγόμενο «δυναμικό πλαφόν», που σημαίνει ότι το ανώτατο όριο τιμών θα ενεργοποιείται εάν οι τιμές στα συμβόλαια επόμενου μήνα του Ολλανδικού TTF υπερβούν τα 180 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες, όπως προκύπτει από έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τη συμφωνία των υπουργών της ΕΕ.

Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ότι το ανώτατο όριο τιμών δεν θα εφαρμοστεί αρχικά στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:  «Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».