Search
Close this search box.

Καινοτόμες τεχνολογίες μεμβρανών για τη δέσμευση και αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα από το ΕΚΕΤΑ

Καινοτόμες τεχνολογίες μεμβρανών για τη δέσμευση και αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων ρύπων αναπτύσσονται από ερευνητική ομάδα του ΕΚΕΤΑ και παρουσιάστηκαν στo πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του ΕΚΕΤΑ αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες για τη μείωση του αποτυπώματος του CO2 και την μείωση των ρύπων από πλήθος διεργασιών βιομηχανικού ενδιαφέροντος. Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα του Τμήματος Νέων Δραστηριοτήτων του ΙΔΕΠ με επικεφαλής τους Ερευνητές κ. Γεώργιο Σκεύη, Δρ. Μηχανολόγο Μηχανικό, και κ. Γεώργιο Καραγιαννάκη, Δρ. Χημικό Μηχανικό, σχεδιάζει και υλοποιεί διεργασίες με βάση τις μεμβράνες με στόχο τον καθαρισμό των απαερίων διαφόρων πηγών εκπομπής.

Οι μεμβράνες που χρησιμοποιούνται στις συγκεκριμένες τεχνολογίες αποτελούν ουσιαστικά φίλτρα τα οποία δρουν ως κόσκινα που επιτρέπουν την εκλεκτική διέλευση και διαχωρισμό ορισμένων μορίων αερίων με βάση τις διαφορετικές ιδιότητες τους (π.χ. μέγεθος μορίων, θερμοφυσικές ή/και χημικές ιδιότητες, κλπ.). Μέσω αυτών των μηχανισμών επιτυγχάνεται η δέσμευση των επιλεγμένων ρύπων πριν αυτοί εκλυθούν στην ατμόσφαιρα.

Οι ειδικές συσκευές μεμβρανών που αναπτύσσονται εμφανίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές τεχνολογίες, όπως σημαντικά υψηλότερη απόδοση και πολύ μικρότερο όγκο σε σχέση με τις συμβατικές προσεγγίσεις, ζητήματα που είναι καίριας σημασίας για τις περισσότερες εφαρμογές.

Ενδεικτικά πεδία εφαρμογής των προτεινόμενων τεχνολογιών αποτελούν οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αέριων ρύπων (π.χ. οξείδια του θείου και του αζώτου), όπως η τσιμεντοβιομηχανία ή οι μονάδες παραγωγής ισχύος αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  όπως οι μονάδες παραγωγής βιοαερίου. Η τεχνολογία, λόγω της εγγενούς δυνατότητας υλοποίησης σε σχετικά μικρό όγκο είναι επί της αρχή κατάλληλη και για κινητές πηγές εκπομπών όπως τα πλοία.

Οι τεχνολογίες αυτές έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών και Εθνικών ερευνητικών έργων, όπως τα: RECODE, PUREHyΜemCCSea και CERESiS.

Η ομάδα αποτελείται επίσης από τους κ. Δημήτρη Κουτσονικόλα, Δρ. Χημικό Μηχανικό, κ. Ακριβή Ασημακοπούλου, Δρ. Χημικό Μηχανικό, κ. Θεόδωρο Δαμαρτζή, Δρ. Χημικό Μηχανικό, κ. Πηνελόπη Μπαλτζοπούλου, MSc Χημικό Μηχανικό, κ. Μιχάλη Μουρατίδη, Μηχανολόγο Μηχανικό, κ. Κυριάκο Φωτιάδη, Μηχανολόγο Μηχανικό και κ. Ιωάννη Παχίδη, Χημικό Μηχανικό.