Search
Close this search box.

Μπήκαν οι υπογραφές για τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (MEA) του δυτικού τομέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τη σύμβαση υπέγραψαν στα γραφεία του ΦΟΣΔΑ, ο πρόεδρος του οργανισμού Μιχάλης Γεράνης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ Γιάννη Μπουταρη και ο εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρίας, Γιώργος Ηλιόπουλος.

Το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Εθνικό και τους 13 Περιφερειακούς Σχεδιασμούς και θα εξυπηρετεί σχεδόν το 65% του πληθυσμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε τη μελέτη ωρίμανσης για το εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων του δυτικού τομέα στην Κεντρική Μακεδονία. Προσωπικά εγώ και όλα τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και του διοικητικού συμβουλίου αισθανόμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Μιχάλης Γεράνης.

Η ΜΕΑ θα δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα από τους εξής δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης:

Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Βόλβης
Δέλτα
Θεσσαλονίκης (60% του δήμου)
Κορδελιού – Ευόσμου
Λαγκαδά
Νεάπολης – Συκεών
Παύλου – Μελά
Χαλκηδόνος
Ωραιοκάστρου

Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς

τους Δήμους της Π.Ε. Πιερίας:
Κατερίνης
Δίον – Ολύμπου
Πύδνας – Κολινδρο

τους Δήμους της Π.Ε. Ημαθίας:

Αλεξάνδρειας
Νάουσας
Βέροιας

τους Δήμους της Π.Ε. Πέλλας:

Αλμωπίας
Έδεσσας
Πέλλας
Σκύδρας

Επίσης, η ΜΕΑ θα επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή από δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα θα έχει συνολική δυναμικότητα 300.800 τόνους ανά έτος εκ των οποίων 38.100 t/έτος προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα και τα υπολείμματα επεξεργασίας της θα μπορούν να αξιοποιηθούν ενεργειακά.

Ανάδοχος του έργου ορίστηκε μία σύμπραξη επτά μελετητικών γραφείων. Για να ολοκληρωθεί η μελέτη θα απαιτηθούν δώδεκα μήνες και στη συνέχεια 24 μήνες για την κατασκευή του έργου. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στις 800.000 ευρώ ενώ το έργο θα κοστίσει συνολικά 90 εκατ. ευρώ. Χρηματοδότης του έργου είναι το υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη κατασκευή του έργου θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας ενώ για τη λειτουργία του, δηλαδή για 25 χρόνια 400 θέσεις εργασίας άμεσες και έμμεσες.