Search
Close this search box.

ΟΑΣΠ: Παρατείνεται μέχρι 8 Μαρτίου η καταγραφή κτιρίων για προσεισμικό έλεγχο

ΟΑΣΠ: Παρατείνεται μέχρι 8 Μαρτίου η καταγραφή κτιρίων για προσεισμικό έλεγχο

Μέχρι τις 8 Μαρτίου φορείς του Δημοσίου και Δήμοι μπορούν να απογράψουν τα κτίρια τους στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΠ.

Ύστερα από αιτήματα πολλών φορέων για παράταση της προθεσμίας καταχώρησης, και επειδή το πλήθος των κτιρίων που έχουν απογραφεί κρίνεται μικρό σε σχέση με το εκτιμώμενο ο ΟΑΣΠ ορίζει καταληκτική ημερομηνία καταχώρησης την 8η Μαρτίου 2024 και σημειώνει:

«Όταν εκπνεύσει η νέα προθεσμία για καταχώρηση, η ψηφιακή πλατφόρμα «ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ» δεν θα είναι διαθέσιμη, προκειμένου να γίνει επεξεργασία των καταγεγραμμένων στοιχείων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια των Προσεισμικών ελέγχων στα καταχωρημένα κτίρια».

-«Από την ημερομηνία έναρξης της διενέργειας του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού ελέγχου από Διπλωματούχους Μηχανικούς-μέλη του ΤΕΕ (εγγεγραμμένοι στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου), οι φορείς δεν θα μπορούν να αποστέλλουν για βαθμονόμηση στον ΟΑΣΠ, δελτία Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου όπως γίνεται μέχρι σήμερα».

-«Ο Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός έλεγχος θα διενεργείται μόνο στα κτίρια τα οποία έχουν καταχωρηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα «ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Προσεισμικό Έλεγχο Κτιρίων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον σχετικό σύνδεσμο του ΟΑΣΠ (https://oasp.gr/proseismikos-eleghos/proseismikos- eleghos-ktirion-dimosias-kai-koinofelovs-hrisis) που θα ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου

Να σημειωθεί ότι έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη στο άρθρο 3 παρ. 5 της ΚΥΑ ΥΠ 342 (ΦΕΚ B’ 2943/04.05.2023) διαπιστωτική πράξη του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου. Η εφαρμογή αφορά την υποβολή αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου.

Δυνατότητα εγγραφής έχουν οι διπλωματούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί με δικαίωμα εκπόνησης και επίβλεψης ειδικών στατικών μελετών, σύμφωνα με την περίπτωση «κβ» της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 99/2018 (Α’ 187). Για την υποβολή αίτησης απαιτείται:

[α]          πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων κατηγορίας 8 (Α’ τάξης και άνω) ή

[β]          αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών ή

[γ]          συναφής τίτλος σπουδών διδακτορικού επιπέδου ή

[δ]          συναφής μετα-διπλωματικός τίτλος σπουδών (Μ.Δ.Ε.) και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών.

Προϋπόθεση για την εγγραφή στο Μητρώο αποτελεί η παρακολούθηση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων, που διοργανώνονται από το Τ.Ε.Ε. σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π. και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.

Η ενημέρωση για τα σεμινάρια θα γίνει με νέα ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, καθώς και με αποστολή e-mail στους προεγγεγραμμένους μηχανικούς.