Search
Close this search box.

Πρόσκληση για συμμετοχή στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΕΕ/ΤΚΜ

mhxanikos-300x169

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ  έχει θεσμικά τη δυνατότητα να διενεργεί πραγματογνωμοσύνες για τεχνικά θέματα, μετά από αίτηση πολιτών ή φορέων.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του διατάγματος της 10.01.1935, η αιτηθείσα πραγματογνωμοσύνη ανατίθεται από το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε ένα ή περισσότερα μέλη του, διπλωματούχους μηχανικούς με την κατάλληλη, κατά περίπτωση, ειδίκευση και εμπειρία. Αντικείμενο πραγματογνωμοσύνης αποτελούν τεχνικά θέματα, όπως π.χ. οι διαπιστώσεις κακοτεχνιών, η διαπίστωση και η αποτίμηση βλαβών των δομικών στοιχείων και των κατασκευών, ο έλεγχος εφαρμογής τεχνικών προδιαγραφών και όρων σε κατασκευές , οι επιμετρήσεις τεχνικών εργασιών  κλπ.

Δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο πραγματογνωμοσύνης θέματα νομικά, ερμηνείας και ρυθμίσεως σχέσεων μεταξύ των αντιδίκων μερών.

 Οι συνέπειες των τεχνικών διαπιστώσεων και ερμηνειών της πραγματογνωμοσύνης για τις σχέσεις και υπαιτιότητες των αντιδίκων μερών καθορίζονται από τούς ίδιους και τα δικαστήρια.

Επίσης, επειδή το ΤΕΕ/ΤΚΜ δεν υποκαθιστά τους επαγγελματίες μηχανικούς, η εκπόνηση τεχνικής μελέτης δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πραγματογνωμοσύνης.

Δεδομένου ότι η διενέργεια πραγματογνωμοσυνών είναι μία σημαντική υπηρεσία του Επιμελητηρίου, η Διοικούσα Επιτροπή καλεί τους Μηχανικούς από όλη την Περιφέρεια  να ενημερωθούν και να συμμετέχουν στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Για την εγγραφή στον κατάλογο απαιτείται 5ετής εμπειρία από την λήψη της άδειας άσκησης επαγγέλματος και υποβολή αίτησης και σύντομου βιογραφικού σημειώματος  (μέχρι δύο σελίδες).

Η αίτηση, που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πραγματογνωμοσυνών από τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν μέχρι πέντε και το βιογραφικό σημείωμα αποστέλλονται στο πρωτόκολλο του ΤΕΕ/ΤΚΜ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: protocol-tkm@central.tee.gr

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες καθώς και το έντυπο της αίτησης ΕΔΩ