Search
Close this search box.

Money Show: Ευκαιρία για τη Δυτική Θεσσαλονίκη το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης του Καλοχωρίου

Μία μικρή βιομηχανική πόλη με όλες τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι υπάρχουσες επιχειρήσεις και να μπορούν να εγκατασταθούν νέες στην περιοχή μπορεί να αποτελέσει στα επόμενα χρόνια η Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση στο Καλοχώρι.

Το μέλλον της περιοχής συζητήθηκε σε εκδήλωση με θέμα «Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου – Η ευκαιρία που δεν μπορεί να χαθεί» που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητηρίο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 32oυ Money Show.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση η ‘Ατυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση του Καλοχωρίου αποτελεί μία από τις 32 που υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία. Εκτείνεται σε 11.293 στρέμματα στα οποία λειτουργούν 875 επιχειρήσεις από το χώρο της μεταποίησης, των μεταφορών, των logistics. To 25% της έκτασης ανήκει στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης ενώ το 75% στον δήμο Δέλτα και για να μετατραπεί σε επιχειρηματικό πάρκο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 55% των ιδιοκτητών γης.

«Είναι βέβαιο ότι η περιοχή πρέπει να αλλάξει» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, Δημήτρης Σαμαράς και πρόσθεσε πως “Αυτό αφορά τις περιουσίες σας, δεν θα είναι εύκολο να γίνει, αλλά είναι βέβαιο ότι τα οφέλη θα είναι πολλά για εσάς και ότι η αξία της γης θα αυξηθεί”. Βάσει του θεσμικού πλαισίου, σημείωσε, ο συντελεστής δόμησης εντός του πάρκου τουλάχιστον θα διπλασιαστεί και ο συντελεστής κάλυψης θα διπλασιαστεί.

Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία (Ν.4982/2022), οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται μέσα στα όρια του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ) θα πρέπει να συνεισφέρουν σε γη και χρήμα: σε γη, το 15% της αρχικής έκτασης της ιδιοκτησίας τους (ποσοστό που μπορεί να μειωθεί στο 10%) και σε χρήμα ποσό που ανέρχεται στο 15% της αντικειμενικής αξίας της αρχικής έκτασης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, επισήμανε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης, στο Καλοχώρι ήρθε σε μια ευνοϊκή συγκυρία καθώς υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό στα επόμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσακούμης είπε ότι δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία για τη δυτική Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν εν έτει 2024 τόσο δυναμικές βιομηχανικές επιχειρήσεις να είναι εγκατεστημένες σε τέτοιο χώρο. «Ως ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ την εξέλιξη της ΑΒΣ σε επιχειρηματικό πάρκο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακούμης.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης , Μανόλης Βλαχογιάννης ανέφερε ότι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην ΑΒΣ του Καλοχωρίου μειώνεται σταδιακά, γεγονός που καθιστά αναγκαία την μετατροπή της περιοχής σε Επιχειρηματικό Πάρκο.