Search
Close this search box.

Αναγκαία συνθήκη για την ανταγωνιστικότητα η συνέργεια και οι συγχωνεύσεις

Μια από τις ενδιαφέρουσες αναφορές του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, ήταν αυτή στα κίνητρα συγχώνευσης επιχειρήσεων, ως απάντηση στις περιορισμένες δυνατότητες που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και στον τραπεζικό δανεισμό.

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα, σημείωσε πως τα κίνητρα αυτά θεσπίστηκαν “επειδή ακριβώς αναγνωρίζουμε ότι οι συγχωνεύσεις και το μέγεθος των επιχειρήσεων είναι ένας παράγοντας, όχι ο μόνος, αλλά μία σημαντική παράμετρος που βοηθά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων”.

Μια από τις θέσεις που έχουμε εκφράσει ως ΤΕΕ/ΤΚΜ και στο πρόσφατο υπόμνημα που υποβάλλαμε στον Πρωθυπουργό, είναι πως η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να βασίζεται στο χαμηλό κόστος, αλλά στην ποιότητα, την καινοτομία και συχνά στη μοναδικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχουν. Ωστόσο πολύ συχνά, ο παράγοντας “μέγεθος” εμποδίζει τις εγχώριες επιχειρήσεις να βρουν επαρκείς πόρους για να χρηματοδοτήσουν, κάθε μία ξεχωριστά, σοβαρή έρευνα ή να απασχολήσουν υψηλού επιπέδου στελέχη για σχεδιασμό, οργάνωση, βελτιώσεις, εφαρμογή νέων τεχνολογιών, προβολή. Καθώς, λοιπόν, λόγω μεγέθους, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις -μεταξύ αυτών και πολλές τεχνικές εταιρείες- δεν έχουν πρόσβαση σε υψηλών απαιτήσεων έργα και δράσεις, ούτε στα αντίστοιχα κονδύλια, έχουμε υποστηρίξει ως λύση τη θεσμική υποστήριξη της ντόπιας επιχειρηματικότητας προς την κατεύθυνση των συνενώσεων, των συνεργιών και των cluster.

Δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο συνέβαλε το υπόμνημά μας στην ανάδειξη του σχετικού ζητήματος εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Χώρας. Ελπίζουμε πάντως να επαναληφθεί η σύμπτωση και στα άλλα θέματα που θίξαμε, όπως η Ασφάλεια και η ανθεκτικότητα, ο Χωροταξικός Σχεδιασμός, τα Έργα, η Παιδεία…